Adrian Porumboiu îşi trimite avocaţii să-i recupereze grupul Racova pe care l-a vândut în 2015 lui Trans-Oil

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, fostul proprietar al grupului Racova, care exploatează 35.000 de hectare în Vaslui, şi-a trims avocaţii să încerce să-i recupereze imperiul agricol pe care l-a vândut în 2015 către Trans-Oil, scrie Ziarul Financiar. 

„Adrian Porumboiu a vândut acţiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acest contract prevedea ca dl Porumboiu să fie eliberat de obligaţiile pe care le avea faţă de bănci, de executările silite, şi să-i fie vândute anumite bunuri, neesenţiale pentru activitatea agricolă – la un preţ stabilit.  Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat nişte bunuri, iar pentru că nu i s-au îndeplinit condiţiile impuse cumpărătorului, vrea să rezoluţioneze (să desfiinţeze- n.red.) acest contract”, a spus Emil George Ioani, avocatul lui Adrian Porumboiu.

Pentru a desfiinţa contractul de vânzare-cumpărare, Adrian Porumboiu a acţionat în instanţa compania Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite, fondată de moldoveanul Ghenadie Ostrovețchi, soțul directorului SA Floarea-Soarelui din Bălți, Stela Ostrovețchi, potrivit unei invesitigații realizată de JURNAL de Chișinău. În martie 2017, Ghenadie Ostroveţchi a fost înlocuit de un anume Muahammad Imran Abbasi. Aceasta este de negăsit, potrivit avocatului Emil Geroge Ioani.

EXCLUSIV // „BABILONUL” MOLDOVENESC DIN AFACEREA LUI PORUMBOIU

„Ca să ne dobândim acţiunile, trebuie să ne judecăm cu ei. Ca să ne judecăm cu ei, trebuie să-i cităm în Emiratele Arabe Unite, dar nu-i găsesc nici măcar autorităţile lor”, a spus avocatul lui Porumboiu.

Porumboiu și-a vândut majoritatea acțiunilor pe care le deținea în firmele din grupul Racova unei companii elvețiene controlată de rusul Vazha Dzhashi. Primul pas al înțelegerii a fost făcut la sfârșitul lui 2014, dar tranzacția s-a încheiat în anul următor.

Contractele de arendă semnate de țăranii din Vaslui cu firmele lui Porumboiu au rămas în picioare și după ce el a ieșit din schemă. Doar că noii proprietari ai afacerii au amânat plata arendei către oameni.

Confruntat cu găuri financiare mari, milionarul Porumboiu s-a mai trezit cu o problemă care i-a pus capac. APIA a dat, în martie 2015, o sancțiune firmelor lui Porumboiu pentru o serie de nereguli depistate la un control al Curții Europene de Conturi la fermele sale de animale. „Sunt 12 milioane de lei aferenți anilor 2012 și 2013 (…) Această sumă este în proces la Înalta Curte de Justiție. Nu este încă definitivă”, a precizat Adrian Pintea, directorul general al APIA.

Ca să iasă la liman, Porumboiu a semnat în august 2015 un memorandum prin care vindea pachetul majoritar de acțiuni ale firmelor din grupul Racova către Delta Commodity and Financial Services (DCFS) S.A, o societate anonimă cu sediul la Geneva.

Delta Commodity and Financial Services (DCFS) este o societate anonimă deschisă în 2008 la Geneva, cu scopul de a administra grupul de firme Trans-Oil, cea mai mare afacere cu cereale din Republica Moldova.

Conform documentului, Delta Commodity devine acționarul majoritar al firmelor care dețineau fabrica de ulei și silozurile, dar și terenuri arendate de circa 40.000 de hectare, iar Porumboiu – cu ferme, mori, fabrici de pâine şi o vinărie.

Delta Commodity şi-a asumat obligaţia să plătească, în circa patru luni, cel puţin 75% din datoriile înregistrate de firmele lui Porumboiu, dar în primul rând cele ale firmelor cu care rămânea omul de afaceri român în urma tranzacției. Documentul de vânzare-cumpărare nu indică însă suma datoriilor.

Porumboiu mai avea însă o obligație. Trebuia să facă toate demersurile necesare ca să câștige procesul cu APIA și să recupereze subvențiile pe care instituția spunea că firma Comcereal le-a încasat fără temei legal. Dacă nu reușea să câștige litigiul cu statul, Porumboiu urma să plătească lui Delta Commodity subvențiile și cheltuielile de judecată.

Adrian Porumboiu spune că reprezentații Delta Commodity nu și-au respectat obligațiile din contract și i-a dat în judecată în 2016: „Eu mi-am respectat cu strictețe tot din contract, ei nu au făcut absolut nimic, nici măcar 5%”, susţine el.

Omul de afaceri recunoaşte că a făcut un contract prost: „Ideea mea a fost să pot vând o parte din afacere în condiții avantajoase, în primul rând, să nu am niciun fel de datorie”, a spus el, adăugând că acum a ajuns să fie executat de creditori în nume personal.

The following two tabs change content below.