Adrian Păunescu, poetul căruia i-a vibrat inima pentru Basarabia

DESPĂRŢIRE // Adrian Păunescu, poetul care a vândut peste un milion de cărţi de poezie, a fost plâns duminică de românii de pe ambele maluri ale Prutului

După două săptămâni de luptă, inima poetului Adrian Păunescu a cedat pe 5 noiembrie. Acesta a primit ultimile aplauze duminică, în timp ce corpul neînsufleţit era dus la locul de veci. Artişti, poeţi sau oameni simpli au venit într-un număr impresionant să-l petreacă pe ultimul drum.

Mii de oameni au trecut pe la Ateneul Român, duminică dimineaţă, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Coada formată din cei care au venit să aprindă o lumânare sau să depună o floare la catafalcul poetului s-a întins pe sute de metri.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a depus un buchet de crini albi la sicriul poetului Adrian Păunescu şi a declarat că s-a regăsit în poezia lui ca „mulţi dintre noi”. Fostul preşedinte român, Ion Iliescu, a spus că Păunescu a fost un fenomen vulcanic. „Eu aşa l-am cunoscut, un neliniştit, un nonconformist, un protestatar”, a menţionat Iliescu. Interpretul Ducu Bertzi susţine că Boss-ul, aşa cum îl numeau colegii, a plecat în ceruri, unde îl aşteaptă ceilalţi colegi de cenaclul „Flacăra”, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, Vali Sterian. „Acolo sus vor face un alt cenaclu, mult mai frumos”, a spus artistul.

„Păunescu nu vroia să moară”

Actorul Florin Piersic a menţionat că poetul a murit pentru că a fost chinuit de oameni. „Un poet ca el nu se va mai naşte, este greu să mai vină cineva ca el. Era foarte mândru şi destul de sigur de talentul lui”, a precizat Florin Piersic. „Basarabia îndoliată este în aceste momente alături de România îndoliată. Suntem mândri că Adrian Păunescu a fost dat lumii de Basarabia”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi. De asemenea, Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chişinău, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Iurie Reniţă, ambasadorul R.Moldova la Bucureşti, sau poetul bucovinean Vasile Tărâţeanu au venit să-şi ia rămas bun de la unul dintre fiii de vază ai neamului românesc.

Născut în localitatea Copăceni, Sângerei, Republica Moldova, acesta a fost plâns şi de Basarabia unde s-a născut şi pe care a vizitat-o ori de câte ori avea ocazia. În august curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit titlul de membru de onoare. Cu această ocazie, a fost distins şi cu „Ordinul Republicii”, distincţia supremă a R. Moldova.

Membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) au menţionat într-un comunicat remis presei că, odată cu moartea poetului, tricolorul din sufletele noastre a coborât din nou în bernă. „Poporul nostru rămâne cu tot mai puţine personalităţi capabile să ne unifice şi să ne însufleţească. Este adevărat, Cerul s-a îmbogăţit cu o Stea, dar noi am rămas din nou orfani de un părinte”, scrie comunicatul semnat de Gheorghe Duca, Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi, Maria Bieşu, Ion Ungureanu, Mihai Volontir, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu ş.a.

Generaţia „Flacăra”

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat că există în Republica Moldova o generaţie care s-a educat în urma ascultării la radio a Cenaclului „Flacăra”, emisiune realizată de Adrian Păunescu, şi această generaţie nu îl va uita niciodată. „Plecarea lui Adrian Păunescu dintre noi este o pierdere pentru cultura română, un mare gol lăsat în sufletele şi minţile noastre”, a subliniat Ghimpu.
Poetul Ion Hadârcă a spus că Cenaclul „Flacăra”, inaugurat de Adrian Păunescu, a pregătit Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia. „Păunescu a fost atât de emoţionat când a trecut pentru prima dată Prutul încât a fost internat în spital. Îmi amintesc că a scris atunci: „Credeam că am să mor… şi nu am să ajung la Chişinău, în ţara mea, acasă”.

„Anume poetul Adrian Păunescu a trecut Nistrul, împreună cu Grigore Vieru, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, pentru a-i îmbărbăta pe militarii noştri care luptau în războiul din 1992 pentru integritatea R. Moldova”, a spus Hadârcă. Acesta a mai menţionat că, pentru dragostea pentru Basarabia, a fost arestat în Transnistria, atunci când, în calitate de senator român, a plecat să medieze eliberarea grupului Ilaşcu. „În aceste condiţii, cred că noi am putea să-i aducem un omagiu şi să-l înveşnicim. Una din aceste iniţiative ar putea fi instalarea unui monument al poetului căruia i-a vibrat inima pentru plaiul nostru”, a menţionat Hadârcă.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)