Admiterea, la final

EDUCAŢIE // 550 de burse oferite de Guvernul Republicii Moldova au rămas neacoperite

România va oferi alte trei mii de burse absolvenţilor din Republica Moldova. Potrivit lui Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, această decizie a fost luată pentru a oferi tuturor doritorilor şansa de a studia în România. Şi Ministerul Educaţiei de la Chişinău a dat start celei de-a doua etape de admitere.

Marina LIŢA

Ieri, s-a încheiat admiterea la studii în România. Peste 3300 de absolvenţi ai liceelor din Republica Moldova şi-au depus dosarele la centrele de admitere de la Bălţi, Chişinău şi Cahul. Menţionăm că statul român a anunţat că va oferi 2150 de burse pentru candidaţii basarabeni. Vineri, acesta a anunţat că va suplimenta încă trei mii de burse.

A doua sesiune

Absolvenţii care nu vor fi admişi la studii în România din prima etapă vor putea participa la cea de-a doua. „Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România (MECTS) a iniţiat o hotărâre de guvern care se află deja în circuit privind suplimentarea numărului de burse acordate elevilor şi studenţilor din R. Moldova. Va fi organizată, la o dată care va fi stabilită, o a doua sesiune de depunere de candidaturi”, a spus Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, pentru mediafax.ro.

Acesta a mai menţionat că a doua sesiune va fi deschisă tuturor celor care doresc să se înscrie şi nu numai celor care au depus un dosar în prima sesiune. „În cele aproximativ 3000 de burse suplimentare nu va intra suma de aproximativ 60 de euro pe lună, ci va cuprinde doar taxa de şcolarizare, cazarea în cămin şi reducerile care se aplică tuturor elevilor şi studenţilor”, a precizat Tomac.

550 de burse rămase neacoperite

Şi Ministerul Educaţiei (ME) de la Chişinău a dat start celei de-a doua etape de admitere la universităţile din Republica Moldova pentru suplinirea locurilor cu finanţare de la buget care au rămas neacoperite. Tinerii care nu au reuşit să prindă o bursă din primul tur mai au la dispoziţie trei zile, până pe 11 august. Conform datelor oferite de ME, 550 de burse la universităţi şi 1000 la colegii au rămas neacoperite. La Universitatea de Stat din Moldova au rămas neacoperite 150 de locuri cu finanţare de la buget, la Universitatea Tehnică a Moldovei – 97, la Universitatea de Stat din Tiraspol – 80, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi – 67, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – 56 şi la Universitatea Agrară de Stat – 32.

150 de burse pentru alolingvi, neacoperite

Au mai rămas libere 150 de locuri acordate absolvenţilor alolingvi, precum alte 147 acordate tinerilor din raioanele din estul R. Moldova.

În acelaşi timp, cele mai multe cereri au fost depuse la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. Cele mai solicitate specialităţi sunt tehnologia şi managementul alimentaţiei publice (18 candidaţi pe un loc), drept (16 candidaţi pe un loc), arhitectură, design interior (13 candidaţi pe un loc), relaţiile internaţionale (13 candidaţi pe un loc), tehnologii informaţionale (12 candidaţi pe un loc), stomatologie (12 candidaţi pe un loc), specialităţile economice (10 candidaţi pe un loc), jurnalism (9 candidaţi pe un loc), telecomunicaţii (7 candidaţi pe un loc).

De asemenea, sunt solicitate specialităţile de profil tehnic, precum electroenergetică, electromecanică, teleradiocomunicaţii, inginerie şi management în construcţii, construcţii şi inginerie civilă etc.

Toate locurile oferite de guvern au fost acoperite la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)