Admiterea în România se dă în R.Moldova

Săptămâna viitoare, începe admiterea la liceele şi universităţile din România. În acest an, două mii de moldoveni vor putea să-şi facă studiile dincolo de Prut. De menţionat că anul trecut Guvernul român a oferit absolvenţilor din Republica Moldova un număr record de burse – cinci mii.

Dosarele vor fi depuse personal la sediile misiunilor diplomatice ale României din Cahul, Chişinău şi Bălţi, începând cu 31 iulie şi până pe 8 august. Un candidat va depune un dosar numai la o singură comisie de preselecţie din cele trei centre. Pentru absolvenţii de studii gimnaziale din Republica Moldova, admiterea se realizează fără examen, prin concurs de dosare, respectiv prin repartizare computerizată.

Pentru cei care doresc efectuarea studiilor preuniversitare în România pe locuri fără bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare, dosarele se depun la sediul misiunilor diplomatice ale României din Republica Moldova: Chişinău, Bălţi și Cahul pentru absolvenţii clasei a IX-a din Republica Moldova sau la Inspectoratul Şcolar al judeţului Iaşi, pentru absolvenţii clasei a VIII-a din România şi care doresc continuarea studiilor în învăţământul liceal (începând cu clasa a IX-a), pe locuri fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă.

Admiterea la studii universitare de licenţă, ca bursieri ai statului român, a absolvenţilor de liceu din Republica Moldova se efectuează de Comisia mixtă MAE – MECTS – DRP prin concurs de dosare.

Rezultatele admiterii computerizate pentru învăţământul preuniversitar vor fi comunicate în data de 12 august. Pentru învăţământul superior de stat acreditat – până la 20 august, la misiunile diplomatice ale României.

Mai multe informaţii privind admiterea absolvenţilor de gimnazii şi licee puteţi găsi pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România http://www.edu.ro/index.php/articles/15476.

 M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)