Admiterea, concursul buzunarelor

EDUCAŢIE // „Sper să trec la buget, dacă nu, vor găsi părinţii mei bani să achit contractul”

Părinţi, absolvenţi, rude puteai întâlni ieri, când a început  admiterea, lângă universităţi. Unii dintre ei au prins rând la primele ore ale dimineţii (trei – patru n.a.), ca să depună documentele în prima zi de admitere – (cuvânt-cheie). Unii absolvenţi spun că vor să plece în vacanţă, alţii menţionează că vor să-şi încerce puterile în România şi de aceea au depus ieri actele.

Circa patru sute de persoane – absolvenţi, rude, prieteni ai acestora –  pline de optimism şi cu emoţii în glas, s-au înscris la rând, pe o listă întocmită, după care şi-au căutat un loc la umbră în curtea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. În timp ce părinţii discută activ, tinerii pun la punct ultimele detalii în dosarele cu documente, schimbă păreri pe marginea sesiunii de Bac sau fac cunoştinţă. „Nu suntem împreună, eu sunt din Chişinău, doi dintre cei de aici sunt din Nisporeni, iar fata e din Străşeni, dar vrem să devenim studenţi la Medicină Generală şi asta ne-a unit”, îmi spune unul dintre absolvenţi. „Eu voi aplica la Stomatologie”, intervine unul dintre băieţi. Dacă îi întrebi de şansele de a trece la studiile bugetare, aceştia răspund cu jumătate de voce că sunt siguri că vor învăţa la buget.

Sătenii şi orăşenii, antagonişti

„Am media 8.5 şi nu sunt sigură că voi trece la buget”, ne spune Mariana Princioc, din Chişinău. Aceasta a menţionat că se simte discriminată pentru că absolvenţii sunt divizaţi în cei de la oraşe, pentru care baremul de intrare este mai mare, iar numărul de locuri mai mic, şi cei de la sate, pentru care baremul este mai mic, şi numărul de locuri, mai mare. „Dacă voi intra la taxă, tata îmi va asigura achitarea ei”, comunică Princioc.

Unii părinţi şi absolvenţi s-au arătat nemulţumiţi de modul în care a decurs bacalaureatul. „Trebuia să nu lase pe nimeni să copieze. Unii care au învăţat au luat aceleaşi note ca şi cei care nu au depus niciun efort”, povesteşte o femeie, gesticulând intens. „Am media 7,25 şi sper să trec”, spune Cristian Buzilă, fiul femeii. Acesta afirmă că dacă nu va trece la buget, va învăţa la contract. „Vor găsi părinţii bani”, comunică tânărul. „Şi-a dorit să devină medic, iar noi îl vom susţine până la capăt”, confirmă şi tatăl băiatului.

Nu pot să achit 20 de mii de lei

„Fiul meu a luat 9,28 la Bac şi are şanse să treacă. Mai sperăm că va fi bine, pentru că a participat la mai multe olimpiade la biologie la care a luat locurile doi şi trei, a făcut unele activităţi de voluntariat. Vom aplica şi în România, ca să aibă mai multe şanse”, ne spune Elena Ciorici, din Şoldăneşti.

Deşi era ora 12 când am ajuns la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în lista pentru depunerea actelor, erau înscrise 400 de persoane. „Fiul meu a venit la ora 6.30 şi este al 135-lea. Din câte am înţeles, sunt persoane care au venit la ora 4 dimineaţa şi au apucat numărul 30”, conchide femeia.

O situaţie similară a fost înregistrată şi la Academia de Studii Economice din Moldova, unde absolvenţii au stat la rând de la ora patru dimineaţa, ca să-şi depună actele. Solicitaţi de JURNAL, aceştia au spus că vor să fie primii, în speranţa că vor avea mai multe şanse. „Dar numărul locurilor la buget este mic şi nu ştiu cum va fi”, ne-a comunicat Svetlana Vutcariov, din Donduşeni, mătuşa unei absolvente. Aceasta a mai menţionat că părinţii fetei, care sunt plecaţi peste hotare, vor achita taxa de 7 500 de lei, pentru ca fiica lor să înveţe la Facultatea de Turism şi Servicii Hoteliere.

23 de mii de studenţi

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, anul acesta, în instituţiile de învăţământ superior din Moldova vor fi înmatriculaţi aproape 23 de mii de tineri, cu 700 mai mult decât în 2010. Tinerii vor putea concura pentru aproape 7.000 de locuri cu finanţare de la buget. La studii cu taxă, vor fi înmatriculaţi peste 16.000 de absolvenţi ai liceelor şi colegiilor.

Dosarul de admitere trebuie să conţină: actul de studii, un certificat medical, diplome de la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, 6 fotografii, iar pentru cei angajaţi – extrasul din carnetul de muncă şi certificatul privind componenţa familiei.

De menţionat că cele mai înalte taxe pentru studii sunt la Universitatea de Medicină. Acestea însă sunt şi cele mai solicitate. Astfel, pentru un an de studii la Facultatea de Stomatologie, studenţii trebuie să scoată din buzunar 20.300 de lei. Aceasta este urmată de Farmacologie, unde taxa este de 18 200 de lei, Medicină Generală, cu 17 400 de lei. În topul celor mai scumpe facultăţi se înscrie şi cea de Drept – ca să te înmatriculezi la ea ai nevoie de 9 mii de lei pe an – şi cea de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, cu o taxă de 8 mii de lei.

Notele de zece au scăzut de două ori, faţă de anul trecut

Aproape 3 000 de absolvenţi ai liceelor, care au susţinut examenele de bacalaureat, nu au fost promovaţi. „Media generală a examenelor a constituit 6,66, iar numărul notelor de 10 a scăzut de aproape ori ori faţă de anul trecut”, a declarat Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, în cadrul unei conferinţe de bilanţ al rezultatelor la BAC 2011. Acesta a menţionat că pentru examenul din acest an s-au înscris circa 32 mii de absolvenţi, dar aproape o mie nu s-au prezentat.

Note de 10 au primit peste cinci mii de elevi, iar media notei de 9 din totalul de note a scăzut de 1,5 ori faţă de anul 2010. Note de 7 au luat 32% din totalul celor care au scris examenele”, a menţionat Şleahtiţchi. În acelaşi timp, numărul celor cu note de 10 pe linie este de 78 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt din municipiul Chişinău, după care urmează Bălţi, Edineţ, Briceni, Soroca. Cu toate acestea, cea mai mare medie la examen s-a înregistrat în municipiul Bălţi (7,66), după care urmează Briceni şi Căuşeni, iar Chişinăul se află abia pe poziţia a 13-a.

Potrivit oficialilor de la Ministerul Educaţiei, cea mai înaltă medie s-a înregistrat la examenele de chimie, engleză, biologie, germană, istorie, fizică, iar cea mai mică la limba şi literatura română pentru alolingvi. Cele mai multe contestaţii au fost depuse la limba şi literatura română.

Marina LIŢA

Foto: Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)