ADMITERE // Cele mai solicitate facultăţi sunt şi cele mai scumpe

Taxele de studii pe care urmează să le achite viitorii studenţi au rămas neschimbate din 2010. Cel puţin aşa susţin secretarii comisiilor de admitere de la majoritatea universităţilor de stat pe care le-am contactat. În acelaşi timp, ierarhia taxelor de studii a rămas neschimbată. Cele mai mari taxe sunt la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, în timp ce cele mai ieftine la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Ieri, a început admiterea în universităţi şi absolvenţii liceelor şi colegiilor, însoţiţi de părinţi sau rude, au luat cu asalt centrele de înscriere. Pentru anul de studii 2012 – 2013, din numărul total de locuri prevăzute, 6 745 sunt alocate pentru studii cu finanţare bugetară, în diminuare cu 213 locuri faţă de anul precedent, şi 13 mii 920 – în bază de contract, cu 2 468 de locuri mai puţine. Cele mai multe locuri cu finanţare de la buget sunt prevăzute la specialităţile: medicină generală, urmată de limbi şi literaturi străine, drept, pedagogia învăţământului primar, securitate civică şi ordine publică, informatică.

Aceleaşi taxe de studii

Făcând o trecere în revistă a unor universităţi, descoperim că cele mai înalte taxe de studii sunt la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu” (USMF). „Au fost prevăzute 500 de locuri pentru studii în bază de buget şi 250 de locuri în bază de contract. În acelaşi timp, cea mai scumpă facultate din cadrul universităţii este Stomatologia, unde taxa este de 20.300 lei pentru un an. Aceasta este urmată de Farmacologie, cu 18 200 de lei, Medicină Generală, cu 17 400 de lei. Facultatea de Sănătate Publică este singura care oferă locuri doar în bază de finanţare bugetară”, ne-a comunicat Aliona Tihon, vicesecretar al Comisiei de admitere de la USMF.

Aceasta este urmată de Universitatea de Stat din Moldova (USM), unde, pentru un an de studii la Drept, trebuie să plăteşti 9 000 de lei. „La Economie, taxa de studii este cu o mie de lei mai mică, iar cea mai „ieftină” specialitate este cea de Biblioteconomieasistenţă informaţională şi arhivistică, unde taxa este de 5 000 de lei”, comunică Georgeta Stepanov, secretarul Comisiei de Admitere USM.

Economie vs asistenţă socială

Aceasta informează că 2 284 de absolvenţi îşi vor face studiile în cadrul acestei universităţi. „1 027 vor studia în bază de buget, în timp ce 1257 – în bază de contract”, susţine Stepanov.

Ala Cotelnic, prim-prorector în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), susţine că cele mai scumpe facultăţi sunt şi cele mai solicitate. „Studenţii vor trebui să achite 7 500 de lei, dacă vor dori să studieze la contabilitate, finanţe şi bănci, economie mondială şi relaţii economice internaţionale, drept. La polul opus se află facultăţile de asistenţă socială, tehnică informaţională”, susţine Cotelnic.

Aceasta spune că pentru anul de studii 2012 – 2013, au fost alocate 485 de locuri la buget, dintre aceste 42 pentru absolvenţii de liceu din raioanele de Est. „La taxă avem 1270 de locuri la secţia zi şi 400 la secţia frecvenţă redusă”, afirmă vicerectorul ASEM.

Nu sunt specialităţi noi

Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM) oferă şansa la 1 080 de absolvenţi să-şi continue studiile. „Taxa s-a menţinut ca şi anul trecut. Cele mai scumpe facultăţi sunt Dreptul, Economia şi Designul Interior, unde taxele se ridică la 8 000 de lei pentru un an. Cele mai ieftine sunt facultăţile sociologice, unde taxa e de 3 500 de lei pentru un an”, ne-a comunicat Lilia Mărgineanu, secretarul Comisiei de admitere. În cadrul ULIM studiile sunt doar în bază de contract.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” aşteaptă la studii 1 343 de absolvenţi. „Taxele au rămas aceleaşi din 2010. Cele mai mici sunt la Geografie şi Etnologie, 3 650 de lei, iar cele mai mari, la Limbi şi Literaturi Străine – 5 450 lei”, comunică Alexandra Barbăneagră, prorector pentru activitatea didactică. Barbăneagră susţine că vor fi 578 de locuri cu finanţare bugetară şi 765 în bază de contract.

Arhitectura la mare căutare

Facultatea de Urbanism şi Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) este una din cele mai întrebate. Astfel, un student la Arhitectură trebuie să scoată din buzunar 8 mii de lei pentru un an de studii. Cu 500 de lei mai puţin vor achita doritorii de a învăţa Designul Interior. „Cele mai ieftine specialităţi în cadrul UTM sunt la Facultatea de Energetică, 5 500 de lei pentru un an de studii”, a declarat pentru JURNAL Sergiu Andronic, secretarul Comisiei de admitere UTM. Acesta afirmă că 3 410 absolvenţi vor deveni studenţi UTM. „Dintre aceştia, 1 280 vor studia în bază de buget, iar 2 130 îşi vor plăti studiile”, spune Andronic.

Peste 1 500 de absolvenţi vor deveni studenţi ai Universităţii Agrare de Stat din Moldova (UASM). „În bază de buget vor studia 510 persoane, iar în bază de contract 1 020”, ne-a comunicat Vadim Cojocaru, secretarul Comisiei de admitere. Acesta susţine că cele mai mari contracte sunt la facultăţile economice, 7 500 de lei, şi cele mai ieftine, la cele biologice 4 500 de lei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în total, în anul curent, în instituţiile de învăţământ de stat şi private urmează să fie înmatriculaţi 20 de mii 665 de tineri. Rezultatele concursului de admitere vor fi anunţate până pe 3 august curent. În perioada 4 – 8 august, se va desfăşura concursul repetat de admitere, pentru ocuparea locurilor neacoperite.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)