Adevărul despre moartea avocatului poporului

SUICID // Ivan Cucu s-a împuşcat din cauza a 5.000 de euro

12 august 2008, Chişinău. Centrul pentru Drepturile Omului din R. Moldova. Puţin trecut de ora 12.00. Avocatul poporului Ivan Cucu discută aprins în biroul său cu o doamnă. Pac, o împuşcătură. Femeia iese speriată din birou, strigă, cheamă ajutoare. Ivan Cucu stă prăbuşit. Ambulanţa sosită la faţa locului câteva minute mai târziu constată decesul ombudsmanului.

Un singur glonte

Vestea că un avocat al poporului, ales în această funcţie cu votul a 69 de deputaţi comunişti în 2005, a fost găsit împuşcat în propriul birou a depăşit hotarele Republicii Moldova în acea zi. Sinuciderea însă era dată ca aproape sigură. Dar pentru că instituţiile abilitate cu anchetarea cazului erau zgârcite în informaţii, se discuta în acel moment despre câteva posibile motive privind moartea lui Cucu, inclusiv faptul că ar fi suferit de o boală grea care îl făcea dependent de un aparat medical şi nu ar mai fi suportat situaţia.

La mai bine de doi ani de la împuşcătura fatală, procurorii vorbesc despre adevăratul motiv al sinuciderii ombudsmanului. Potrivit anchetei, secretizată la acel moment de Procuratura Generală care făcea trimitere la „viaţa privată”, Ivan Cucu s-a împuşcat în piept cu arma pe care o deţinea legal, de tip „Margolin”. O singură dată. Mortal.

A cerut 10.000

Solicitat de JURNAL, şeful secţiei de exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, Cornel Bratunov, a declarat că Ivan Cucu a făcut gestul fatidic chiar în prezenţa femeii care susţine că l-a plătit cu câteva luni înainte pentru a-i scoate soţul de la închisoare. Pentru că avocatul nu-şi respectase promisiunea, doamna l-ar fi ameninţat, în cadrul acelei discuţii aprinse, că va face public acest lucru. Potrivit declaraţiilor date de femeie anchetatorilor, Ivan Cucu i-ar fi cerut 10.000 de euro pentru acest serviciu, dar ar fi primit până la urmă 5.000 de euro.

Procurorii au pus cap la cap probele acumulate în cadrul anchetei privind moartea fostului vicepreşedinte al Comisiei Electorale Centrale în perioada 2003-2005 şi au decis neînceperea urmăririi penale în acest caz.
Oficial, Ivan Cucu ar fi avut o criză de moralitate şi a decis să-şi pună capăt zilelor prin împuşcare.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)