Adevărul despre 7 aprilie îl vom afla din memorii?

Victor Boboc: „Nu cred că organele de anchetă ne vor spune ce a fost pe 7 aprilie 2009”

Au trecut trei ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Când pomenesc această dată, cetăţenii Republicii Moldova nu zic „revoltă” sau „revoluţie”, ci continuă să zică „evenimentele din aprilie” deoarece o versiune oficială, rezultată în urma anchetei, încă lipseşte. Nu se ştie exact nici cine a fost cel care a rostit deasupra trupului neînsufleţit al lui Valeriu Boboc cuvintele: „Acesta-i gata” sau de ce organele de drept şi preşedintele de atunci Voronin nu au întreprins nimic pentru a apăra instituţiile statului.

 

Svetlana Corobceanu

 

Toţi acei politicieni, care au promis în campaniile electorale că vor face tot posibilul pentru a dezvălui adevărul despre 7 aprilie, azi invocă „termenul rezonabil” necesar organelor de anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu adevărat în perioada protestelor.

 

Timofti: „Nu faceţi presiuni!”

 

Mai nou, şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat că organele de anchetă trebuie să investigheze în voie evenimentele din 7 aprilie 2009. „Noi nu trebuie să facem presiuni asupra organelor de anchetă. Nu cunosc când va fi finalizată ancheta. Vreau să vă spun că au fost evenimente tragice şi în alte state, adevărul despre care nu se află nici peste zeci de ani. De exemplu, asasinarea în anul 1963 a preşedintelui SUA, John Kenedy. Au fost comisii care și-au spus opiniile, dar au declarat că toate datele concrete vor fi aflate peste 50 de ani, adică poate la anul vor veni cu dezvăluiri. Vreau să spun că nu trebuie să grăbim organele de anchetă, lăsaţi-le să lucreze, să-și facă munca”, a declarat Timofti în cadrul unei emisiuni televizate. Șeful statului a adăugat că mai ales în cazul anchetei despre evenimentele din aprilie 2009 este nevoie de timp, iar autorităţile, societatea și presa „trebuie să permită organelor de anchetă să-și facă treaba în termenul rezonabil”.

 

Ţurcanu: Adevărul trebuia stabilit în primii doi ani

Vladimir Ţurcan, fostul preşedinte al Comisiei de investigare a acţiunilor de protest din 7 aprilie 2009, e de părerea că dacă e să aşteptăm câteva zeci de ani, vom afla adevărul despre 7 aprilie cel mai probabil din memoriile politicienilor. „Cu părere de rău, mai bine de un an, nu am auzit nimic despre mersul anchetei. Personal, cred tot mai puţin că aceasta va stabili ceva. Toate evenimentele de aşa amploare pot fi anchetate cu succes în primii doi ani, cât evenimentele sunt proaspete în amintirile martorilor. Dacă e să aşteptăm câteva zeci de ani, poate cineva din politicieni, cei care figurau în epicentrul evenimentelor, îşi vor face publice memoriile, din care vom afla câte ceva. În curând, vom afla ce va spune Baghirov în memoriile sale, poate vor mai fi şi alţii”, a spus el. Ţurcan a mai declarat că adevărul despre 7 aprilie întârzie deoarece, pe de o parte, sunt cei care nu pot să-l descopere – organele de anchetă, pe de altă parte, sunt cei care nu-şi doresc acest lucru: partidele care au fost şi care au venit la putere, dând reciproc vina unii pe alţii şi s-au baricadat în spatele propriilor adevăruri. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că nu i s-au pus piedici atunci când comisia pe care o conducea investiga evenimentele. „Doar în campania electorală Voronin mi-a cerut să amânăm investigarea evenimentelor, iar după alegeri era clar că alţii trebuia să se ocupe de aceasta”, a mai spus Ţurcan.

 

Victor Boboc: „Poate Dragoş va şti mai mult”

 

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în perioada protestelor din aprilie 2009, a declarat pentru JURNAL că nici el nu crede că în curând vom afla adevărul despre 7 aprilie 2009. „Nu cred că îl vom afla de la organele de anchetă, ci mai degrabă din dezvăluirile şi memoriile celor care au participat la proteste, sau ale politicienilor. Nu cred că vom afla în curând ce s-a întâmplat atunci, poate peste 10 – 20 de ani. Dragoş va fi mare. Azi organele de drept încă nu ne-au răspuns măcar la întrebarea cine se face vinovat de moartea lui Valeriu. Încă nu ştim cine a zis despre Valeriu „Acesta-i gata!”. Mai aşteptăm. Încă mai avem răbdare…”, ne-a mai spus tatăl lui Valeriu Boboc.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu