Adevărul care (ne) doare

SCRISOAREA DE MARŢI// Memoria istorică aplică un tratament diferit nazismului şi comunismului

Dintotdeauna, am ştiut că morţii trebuie respectaţi indiferent de faptul au fost buni sau răi în timpul vieţii. Însă cred că de această lege nescrisă nu au ţinut cont cei care atât în perioada regimului sovietic, cât şi astăzi mai profanează morminte sau chiar cimitire întregi.

De mult timp îmi doream să vizitez Cimitirul de la Ţiganca (r. Cantemir), însă am reuşit s-o fac abia acum. În luna lui Făurar am vizitat cimitirul unde îşi găsesc somnul de veci 1020 de ostaşi români care şi-au dat viaţa pentru patrie, pentru reîntregirea poporului român. Ostaşi care au trecut Prutul în vara lui 1941 pentru a-şi dezrobi fraţii de jugul bolşevic. Acest cimitir a fost construit în anii 1941-1942. După 1944, a fost demolat. În apropierea sa a fost construită o fermă, iar porcii care erau scoşi la „plimbare” au râmat şi au scos osemintele ostaşilor din pământ. O parte din cruci a fost aruncată şi folosită la construirea fundamentului unei fabrici din apropiere, iar altă parte a fost aruncată în râul Prut. În vara lui 2007, când Prutul şi-a micşorat debitul, câteva dintre ele au fost găsite pe malul râului. Ascultam cele relatate de către părintele Hrisostom (în vechea greacă înseamnă ,,gură de aur”) şi în minte îmi veni un caz similar care a avut loc la începutul lui 2007, când Cimitirul românesc „General Dragalina” din Tighina a fost făcut una cu pământul de către autorităţile separatiste de la Tiraspol, care au dezgropat osemintele cu buldozerele şi le-au împrăştiat peste tot, sfidând orice normă internaţională.

Dacă ar fi să ne uităm cum sunt trataţi ostaşii ruşi în România, putem găsi, de exemplu, în Bacău un cimitir militar unde sunt îngropaţi aproximativ 5000 de ostaşi ruşi, alături de 5513 ostaşi români şi 117 militari germani. Cimitirul Eroilor din municipiul Bacău are o suprafaţă de 2 hectare, iar în centrul complexului se află o capelă comemorativă realizată în 1933 de primăria Bacău.

Memoria istorică aplică un tratament diferit nazismului şi comunismului. Nazismul este mai bine cunoscut decât comunismul, deoarece dulapul cu cadavre a fost larg deschis de către trupele aliate, în timp ce crimele comunismului sunt acoperite de un strat de ceaţă. Aproape fiecare om ştie astăzi de Auschwitz. Câţi dintre ei ştiu ceva despre Gulag sau despre foametea artificială (cunoscută şi sub numele de holodomor) declanşată în Ucraina în anul 1933? Dar despre foametea organizată peste mai bine de un deceniu în Basarabia ocupată de sovietici?

Astăzi, e nevoie mai mult ca oricând să le spunem lucrurilor pe nume, fiindcă numai aşa putem face ca lucrurile să revină la normalitate. Ororile care au avut loc şi încă mai au loc trebuie condamnate.

Mihai Creţu, membru al Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)