Adevăraţii profesori ai lui Chiril Gaburici au vrut să-l vadă premier pe Leancă

gaburici

Ancheta care ar putea stabili dacă a făcut ori nu uz de o diplomă falsă actualul premier Chiril Gaburici bate pasul pe loc. La două săptămâni de când ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, a declarat că a fost iniţiată o cauză penală, care urma să stabilească dacă e falsă ori nu diploma eliberată de Gimnaziul nr. 8 „Ştefan cel Mare” pe numele lui Chiril Gaburici, astăzi, am aflat că dosarul a fost transmis Procuraturii Generale, care „urmează să stabilească organul competent care va examina acest caz”: Procuratura Generală sau Direcţia Generală urmărire penală a Ministerului Afacerilor Interne. Între timp, jurnaliştii care s-au deplasat la Gimnaziul „Ştefan cel Mare” s-au convins că acesta nu a studiat aici. Cert este deocamdată că actualul premier a absolvit gimnaziul din satul natal, Logăneşti, Hânceşti.

Anastasia Fornea, fosta profesoară de biologie şi fosta directoare a gimnaziului din Logăneşti, este unul din puţinele cadre didactice care pot confirma că actualul premier Chiril Gaburici a fost odinioară elev. Îşi aminteşte că era un copil disciplinat, care se pregătea regulat de ore. „Nu ştiu situaţia studiilor sale după ce a absolvit gimnaziul, dar pot spune cu certitudine că în şcoala noastră a fost un elev exemplar”, ne-a declarat ea.

Cu toate acestea, pensionara recunoaşte că, la ultimele alegeri, şi-a dat votul pentru PLDM, pentru că acest partid promitea că îl va propune în funcţia de premier pe Iurie Leancă. „Cred că era persoana care trebuia să rămână în funcţie. Unica salvare pentru noi, pentru acest pământ chinuit, este apropierea de Uniunea Europeană. Ne-a surprins decizia de a-l propune pe Chiril Gaburici. Consider că este prea tânăr pentru această funcţie. Sunt momente în care se descurcă, dar sunt momente în care nu face faţă”, a spus ea. Îndemnul fostei profesoare pentru Chiril Gaburici este „să-şi plece urechea la sfaturile celor mai cu experienţă”. „Cred că ar reuşi ceva dacă ar avea o echipă de oameni care l-ar susţine, dar, reieşind din ceea ce se face astăzi în politică, mă îndoiesc că va reuşi să-şi ducă la bun sfârşit mandatul”, a mai spus ea.

O altă fostă profesoară din Logăneşti, Maria Chilaru, spune că, deşi nu i-a predat lui Gaburici, i-a învăţat pe părinţii acestuia şi îi vine greu să creadă că Chiril Gaburici ar fi făcut uz de o diplomă falsă. „Părinţii sunt oameni cumsecade, gospodari. Îmi vine greu să cred în încurcătura cu diplomele”, a minţionat femeia. Ea recunoaşte că, în pofida faptului că în fruntea executivului se află un consătean, ba chiar un fost absolvent al gimnaziului din sat, se simte trasă pe sfoară de cei cărora le-a acordat votul. „Am votat PLDM, în special pentru că promiteau că Leancă va deveni premier. Era unul din puţinii politicieni care îmi inspira încredere, dar, până la urmă, avem ce avem”, a spus fosta profesoară.

Amintim că, pe 29 aprilie curent, ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, a anunțat inițierea unei cauze penale privind studiile premierului Chiril Gaburici după o investigație preliminară în care poliția a ajuns la concluzia că există temeiuri suficiente pentru iniţierea investigaţiilor. Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat o cauză penală pentru uz de fals în acte oficiale, existând suspecţia că diploma de 11 clase a Gimnaziului nr. 8 „Ştefan cel Mare” din municipiul Chişinău, eliberată pe numele lui Chiril Gaburici, este falsă. Pe ştampilă scrie Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, iar această instituţie se numea în 1994, când ar fi fost absolvită de actualul premier, Şcoala nr. 63.

Deputatul PL Valeriu Munteanu a declarat că Chiril Gaburici a minţit când a declarat că „s-a transferat” la ASEM de la Colegiul de Microelectronică şi Tehnică de Calcul. Potrivit informaţiilor oferite de Procuratura Generală, acesta a fost înmatriculat la ASEM în baza diplomei de absolvire a 11 clase de la acest gimnaziu. Ulterior, solicitaţi de jurnalişti, profesorii şi conducerea liceului au negat că acolo a învăţat un elev cu acest nume. Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat o cauză penală deschisă în baza articolului 361 din Codul Penal care se referă la „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Codul Penal prevede că infracţiunea vizată se pedepseşte cu o amendă în mărime de până la 300 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la doi ani. Chiril Gaburici ar putea însă scăpa basma curata, întrucât termenul de prescripție pentru un eventual fals a expirat.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu