Adevărata lui iubire rămâne doar o amintire

„Trecutul e povestea care s-a sfârșit. Eu trăiesc în prezent cu gândul la viitor. Când ne-am certat prima oară, m-am străduit să nu-l jignesc. Convinsă că asta e dorința lui, l-am lăsat să plece la ea. Am acceptat divorțul și i-am respectat alegerea, văzându-mi de viața mea cu capul sus…”, așa își începe Natașa povestea, adunată în cinci pagini culese la calculator.

Nu-i vorbă, despărțirea a durut-o. La început se credea pierdută. Într-un moment i se părea că a ajuns pe culmile disperării. Chipul ei frumos și luminos se ofilise ca o floare atinsă de brumă. A plâns mai multe nopți în pernă ca să n-o audă fiul de cinci ani. Iar dimineața, cum îl vedea pe micuț cu ochii deschiși, zâmbetul îi răsărea din nou pe buze de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Din moment ce a înțeles că soțul ei nu era omul lângă care trebuia să rămână, omul care trebuia să-i aducă împlinirea, s-a împăcat cu situația. Astfel și-a chemat pacea în suflet și a mers mai departe. Despărțirea a ajutat-o să se descopere pe sine, să-și simtă sufletul mai cald și mai senin.

Îi tremura sufletul când o vedea

Natașa este o tânără doamnă rafinată, inteligentă, elegantă. Nu putem spune că e ruptă din soare, dar e surprinzăror de atractivă. Are păr negru și ochi căprui din care izvorăsc priviri cu putere senzuală. E mereu zâmbitoare, radioasă și plină de viață. Știe că nu poate fi pe placul oricui și nici nu încearcă să fie. Are întotdeauna un zâmbet de oferit. Îi plac florile, discuțiile cu prietenele și alte mici bucurii ale vieții. Atunci când  vorbește, își alege cuvintele cu multă grijă. Anume prin felul ei de a-și exprima gândurile, prin puterea ei sufletească l-a cucerit pe Ghenadie.

Se întâmpla într-un miez de septembrie, când aromele toamnei pluteau între cer și pământ. Natașa stătea la marginea orașului așteptând o mașină de ocazie ca să ajungă acasă în satul ei. Lui Ghenadie i-a zvâcnit inima când a văzut-o. A oprit și a luat-o în mașină. A dus-o până acasă. Așa au făcut cunoștință. Peste o săptămână a invitat-o la un grătar, iar peste două luni s-au căsătorit. Bărbatul o privea cu ochii îmbătați de farmecul iubirii. Îi tremura sufletul când o vedea. Și viața lor a început să curgă în deplină armonie. Natașa îi aducea alinare printr-un gând bun, printr-un zâmbet. Ușor-ușor, bucuria deplină se așeza în căminul lor. Când li s-a năcut fiul, tăticul fericit  declara la toată lumea că este un om norocos, are o familie minunată.Trăiau momente pline de frumusețe care păreau să nu se mai termine.

Amanta dată goală pe ușă afară

Dar după șase ani de adevărată fericire, în viața lui Ghenadie a apărut o altă femeie. O frumoasă ucraineancă ce i-a sucit mințile și l-a despărțit de soție și copil. Vestea că cei doi au divorțat a căzut ca un trăsnet peste rude și prieteni care credeau că Natașa și Ghenadie vor fi fericiți până la adânci bătrâneți. N-a fost să fie. Viața a mers mai departe pe căi diferite pentru amândoi. Natașa și-a văzut de muncă (educatoare la grădiniță) și de copil, iar Ghenadie de noua iubită și de activitatea de director al casei de cultură.

Un an a ținut relația cu ucraineanca. La început de an școlar, când fiul a mers în clasa I, cu îmbrățișări, declarații de dragoste, lacrimi și promisiuni din partea lui Ghenadie, cei doi soți despărțiți s-au împăcat. Dar împăcarea n-a ținut mult – o toamnă, o iarnă și o primăvară. Într-o zi, pe la ora mesei, Natașa care nu venea la amiază acasă, a venit. Iar acasă – surpriză! Soțul făcea dragoste cu o solistă din ansamblul vocal. Fata era complet goală. Așa goală a fost scoasă de Natașa din casă ca s-o vadă toți vecinii. Cu calm ea i-a arătat ușa și soțului. Acesta a cules hainele fetei aruncate prin dormitor, le-a strâns la piept și a ieșit. Iar a doua zi a venit și și-a adunat lucrurile personale într-un geamantan.

Peste o săptămână a plecat cu puștoaica la Chișinău. El, care după împăcare îi promitea soției că vor fi împreună pentru totdeauna și care credea că împăcarea va dura pe viață, dase din nou în bară. Singur a înțeles că nu poate fi fidel. Până la căsătoria cu Natașa multe femei trecuseră prin viața lui. Unele l-au atras pentru o noapte, altele – pentru câteva săptămâni. Dar și după căsătoria cu ea nu a fost cheie de biserică. Mai sărea gardurile fără ca să-i dea de bănuit soției. De ucraineancă se îndrăgostise nebunește, iar pe tânăra solistă, care seamănă izbitor cu ucraineanca, a pus ochii de cum a văzut-o. Când a plecat cu ea, la fel ca prima oară, Natașa nu a încercat să-l oprească. Avea deja imunitate și n-a suferit ca atunci.

Pur și simpu, și-a întărit convingerea că pentru el femeile frumoase sunt mai presus decât familia, că va fi cu neputință să-l transforme într-un familist. Au mai urmat și alte relații în viața lui, fără un final fericit. Pentru că nicio altă femeie nu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor sale cum se ridicase Natașa. Natașa a fost pentru el o soție perfectă. Se completau reciproc în multe privințe. Dar a rămas acum doar cu momentele pline de amintiri frumoase la acest capitol și asta pentru că, la o altă încercare de a reface căsnicia cu ea, femeia a bătut în retragere. Nu a mai dorit să-și lege viața cu el, chiar dacă îi declară că iubirea ce i-a legat încă nu a dispărut. „E o ilizie, nici pe departe iubire adevărată! Dacă ar fi fost iubire adevărată, nu aveai să te arunci în relații cu atâtea femei”, i-a dat răspunsul definitiv femeia care crezuse în el și în care văzuse la început un soț ideal.

Ea e fericită, el – lipsit de speranțe

„Trăiesc în prezent cu gândul la viitor și nu regret trecutul. Duc o viață plină de iubire și împlinire”, își continuă povestea Natașa. Acum un an, l-a întâlnit pe Valeriu, care i-a adus bucuria deplină când nici nu se aștepta. Îl iubește cu tot sufletul. După căsătorie a devenit diacon la o biserică, știe să-și arate frumusețea interioară. L-a lipit de suflet pe fiul ei pe care îl învață numai de bine. Nu are o frumusețe fizică ieșită din comun, dar are acel „ceva”, ce nu poate fi exprimat prin cuvinte, care îl face plăcut și dorit atât de ea, cât și de copil. „Este omul în care poți avea încredere și alături de care te simți bine”, scrie în concluzie Natașa.

Și dacă în viața Natașei lucrurile sunt așezate, în cea a lui Ghenadie se năruie cu fiecare an. Încă nu a găsit femeia care să-i marcheze existența, așa cum i-a marcat-o Natașa. Întâmplarea a făcut ca luna trecută să mă întâlnesc cu el. Am vorbit despre multe lucruri. Când am adus vorba despre femei frumoase la exterior și pustii pe dinăuntru, nu știa ce să zică. Învârtea pe deget un breloc și tăcea. Apoi și-a aprins o țigară și a început să tragă fumul cu nesaț.

În cele din urmă, rosti: „Fac parte acum din categoria bărbaților rămași fără speranțe de a avea o familie. Și când stau și mă gândesc că aș fi putut să trăiesc împreună cu Natașa, soț și soție, până la adânci bătrâneți, îmi vine să mă bat cu capul de pereți. Am ținut de două ori Pasărea Fericirii în mână și n-am știut cum s-o păstrez. Eh! Drăcia dracului!”. A aruncat furios mucul jos, l-a strivit nervos cu piciorul, s-a ridicat de pe bancă și a plecat fără să-mi spună „La revedere”.

The following two tabs change content below.