Acuzată de omor, se victimizează

Declaraţiile exclusive ale femeii învinuite de complicitate în omorul unei taximetriste: „Şi eu sunt victimă”

În timp ce rudele şi apropiaţii taximetristei omorâte cu bestialitate acum un an aşteaptă sentinţa pentru asasini, Natalia T., acuzată de complicitate în comiterea crimei odioase, a relatat, în exclusivitate pentru JURNAL, versiunea sa despre cele întâmplate. „Cel care a comis această infracţiune m-a ameninţat cu moartea copilului în cazul în care voi declara poliţiei despre ceea la ce am asistat”, a menţionat inculpata care se află în detenţie, aşteptând şi ea să i se facă dreptate.

Pe 31 mai curent, urma să fie pronunţată sentinţa de condamnare a persoanelor învinuite de omorul taximetristei. Procesul însă a fost amânat pentru a patra oară. Inculpaţii invocă de fiecare dată diverse motive. Nu se prezintă la proces pe motiv de sănătate sau pentru că nu le mai convin apărătorii. Cert este că, odată cu trecerea timpului, rana din sufletul părinţilor taximetristei asasinate se adânceşte. Pe 26 iunie 2012, taximetrista Violeta Proca a fost găsită fără suflare într-o plantaţie de viţă-de-vie de lângă Pojăreni, Ialoveni.

Peste câteva zile, au fost reţinute două persoane – o tânără de 27 şi un bărbat de 33 de ani, ultimul cu antecedente penale. Aceştia au povestit cu lux de amănunte cum au comis crima odioasă. Filmul crimei începe în sectorul Botanica. Inculpaţii ar fi mers într-un bar după care ar fi oprit taxiul pe strada Munceşti. Din declaraţiile bănuitei, bărbatul era beat criţă. Cei doi ar fi cerut să fie duşi până la Comrat contra 300 de lei, în timp ce taximetrista le-ar fi cerut 700. Văzând că nu au nicio şansă să convingă şoferiţa, bărbatul s-ar fi înfuriat. Ar fi scos un cuţit dintr-un pachet şi i-ar fi aplicat câteva lovituri în regiunea gâtului şi a abdomenului. „Săraca avea mâinile tăiate. A încercat să se apere, dar n-a putut scăpa din mâinile ucigaşilor”, ne spune printre lacrimi Nina Proca, mama victimei.

Filmul crimei

Natalia a povestit oamenilor legii cum au urcat corpul neînsufleţit în portbagaj, după care au încercat să ascundă urmele infracţiunii, îndreptându-se spre plantaţia de viţă-de-vie din Pojăreni. Însă, ghinion. La intrarea în localitate, s-a spart o roată. Aşa că au aruncat cadavrul în vie şi au abandonat maşina. Au mers pe jos până la Bardar. Acolo, în faţa unui bar, au aruncat unul din telefoanele mobile furate de la victimă.

Potrivit procurorului, această acţiune a fost făcută pentru a induce organul de drept în eroare. Însă n-a fost să fie. Oamenii legii au intrat în posesia unor imagini video făcute la o staţie PECO în care apar ambii inculpaţi. Astăzi, Natalia spune că ar fi fost obligată să-l ajute pe „adevăratul asasin”, deoarece acesta ar fi ameninţat-o cu răfuială dacă va anunţa poliţia sau va povesti cuiva despre cele întâmplate.

„Din materialele dosarului se vede clar că nu sunt vinovată. Nu există temei pentru menţinerea mea în stare de arest. Eu sunt a doua victimă în această cauză penală. Vreau să vă rog să nu trageţi concluzii pripite. Nu-mi stricaţi viaţa, iar pe procuror vreau să-l rog să-şi recunoască greşelile”, a menţionat inculpata. Potrivit procurorului Angela Vasilenco, există suficiente dovezi pentru condamnarea Nataliei, aceasta fiind acuzată pentru complicitate.

În aşteptarea sentinţei

Rudele taximetristei susţin că vor merge până în pânzele albe ca să vadă asasinii după gratii. Tatăl tinerei asasinate nu-şi poate ierta faptul că i-a permis fiicei sale să urce la volan. Îl macină gândul că, dacă i-ar fi interzis fiicei să-şi aleagă meseria de taximetrist, n-ar fi plâns astăzi la mormântul ei. Doliul pe care-l poartă în suflet le dă puteri să meargă înainte până când vor auzi sentinţa. Aceasta însă se amână de mai bine de patru luni. „Inculpata a invocat că este bolnavă şi nu poate să se prezinte la proces, dar, potrivit medicilor din penitenciar, ea ar putea să vină”, a menţionat procurorul Angela Vasilenco după procesul de judecată din martie.

„Procurorul spune că simulez boala. Până a fi reţinută, am urmat un tratament de 12 luni. Sufăr de tuberculoză, în puşcărie starea mea s-a agravat”, a menţionat inculpata.

Şi în aprilie a avut loc un proces de judecată la care au fost prezenţi ambii acuzaţi, însă şi de această dată a fost amânat pentru că acuzatul de omor Ion C., nemulţumit de serviciile prestate de apărătorul său, a solicitat să-i fie schimbat. Partea acuzării consideră că toate acţiunile inculpaţilor au drept scop tergiversarea procesului. Următoarea şedinţă a fost fixată pentru 16 iunie curent.

Potrivit apărătorilor Nataliei T., inculpata a fost doar martor, în timp ce adevăratul asasin este Ion C. Acesta are un trecut criminal bogat. La 34 de ani, a reuşit să fie de două ori condamnat pentru tâlhărie, furt în serie, jaf, însă, de fiecare dată, justiţia a fost blândă cu el. Ion C. a fost eliberat condiţionat. Pentru că a omorât-o pe Violeta Proca, atât el, cât şi Natalia, riscă detenţie pe viaţă.

„Ea spune că nu este vinovată. De ce atunci nu l-a oprit pe ucigaş? De ce l-a lăsat să-mi omoare fiica? De ce nu s-a gândit că şi pe Violeta o aşteaptă un copil acasă?”, se întreabă mama taximetristei asasinate.

Iana Zmeu

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)