Acum e oficial: din 28 aprilie, circulăm fără vize în UE!

Foto_semnareParlamentul European şi Consiliul Europei au luat joi, 3 aprilie, decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie, informează CE. Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 8 aprilie, iar peste 20 de zile va intra în vigoare. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile pe parcursul a şase luni.

Daniela Morari, director adjunct al Direcţiei generale de integrare europeană de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a explicat pentru JURNAL unele condiţii de călătorie în spaţiul Schengen. Funcţionara informează că, pentru oricare tip de călătorie, prima cerinţă este ca paşaportul biometric să fie valabil cel puţin încă şase luni până la întoarcerea din călătorie. Multe cerinţe oamenii care circulă mai des le cunosc foarte bine. În cazul în care călătoreşti cu maşina, este important ca şoferul să aibă permis de conducere, actele pentru maşină şi asigurarea „Carte Verde”. Există şi o regulă „nescrisă” ca persoana care călătoreşte să aibă asigurare medicală.

Cele 26 de state Schengen şi cele patru state candidate la Schengen în care cetăţenii RM vor putea călători fără vize:

Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveţia, Liechtenstein. În afară de aceasta, vom putea merge fără vize încă în patru state candidate la zona Schengen: România, Bulgaria, Cipru, Croaţia.

 

Justificarea scopului călătoriei

Persoanele care vor merge în Uniunea Europeană trebuie să fie bine echipate şi să fie pregătite pentru a putea răspunde – este important ca persoanele să poată justifica scopul călătoriei lor. Dacă persoana merge la rude, trebuie să spună exact cine este ruda respectivă, să cunoască adresa unde merge. Dacă merge la rudă şi nu poate răspunde unde stă această rudă, cine este, strada pe care locuieşte, poliţiştii de frontieră pot avea întrebări suplimentare.

„În cazul în care persoana merge la o conferinţă, trebuie să aibă invitaţia de la organizatorii acestei conferinţe, dacă merge într-o deplasare de afaceri, trebuie să ştie numele companiei, persoana care reprezintă compania, copia unui document privind activitatea de afaceri pe care o face”.

Nu va mai fi nevoie de invitaţie autentificată la primărie

Începând cu 28 aprilie, persoana care va merge în vizită la o rudă ce locuieşte şi munceşte în UE nu va mai avea nevoie de o invitaţie autentificată la primăria din oraşul de destinaţie. „Nu există un tip de document legal care ar justifica o călătorie. Nu va mai fi nevoie de invitaţiile care se făceau până acum la primării, la autorităţile municipale. Dacă mergeţi într-o călătorie care cuprinde mai multe state Schengen, trebuie să aveţi rezervările de hotel sau invitaţiile de la persoane la care o să staţi.”

În scurt timp, MAEIE va elabora nişte pliante informative care vor veni în ajutorul cetăţeanului când va răspunde la întrebările poliţistului de frontieră.

„Vom explica cum funcţionează calculatorul de 90 de zile. Pe site-ul Comisiei Europene este un calculator separat care indică zilele de şedere. Calculatorul poate fi uşor accesat, arată data când persoana a intrat şi s-a întors. Calculatorul arată câte zile o persoană se mai poate afla pe teritoriul UE”.

„Odată cu liberalizarea vizelor, cei care călătoresc în statele Uniunii vor putea primi şi permise de muncă dacă îşi găsesc un loc de muncă. De asemenea, rudele celor care muncesc în state UE îi vor putea vizita fără restricţia vizelor. Acesta a fost începutul cu toate statele care acum sunt candidate pentru intrarea în Uniunea Europeană sau au intrat deja. Acestea sunt garanţii pentru Republica Moldova că eforturile sale proeuropene sunt apreciate şi că drumul firesc este către Vest, către democraţie, bunăstare, drepturi individuale şi valori europene, care aduc libertate şi prosperitate pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a susţinut Monica Macovei, europarlamentar român, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE – Republica Moldova.

Interdicţie de până la 5 ani

Dacă persoana depăşeşte termenul de 90 de zile, aceasta deja stă în regim de şedere ilegal pe teritoriul UE. Sancţiunile care i se pot impune diferă de la stat la stat. Poate fi o interdicţie de la câteva luni până 3-5 ani. „Unele state pun amenzi, dacă nu sunt achitate aceste amenzi, pot surveni alte consecinţe, cum ar fi interdicţia de intra pe teritoriul acestui stat. Statele membre aplică diferite tipuri de amenzi. Amenzile sunt stabilite în conformitate cu legislaţiile naţionale. Amenda maximă poate fi de 3 mii de euro”.

Potrivit Danielei Morari, în UE există o directivă care stabileşte cuantumul de bani pe care trebuie să-l deţină persoana, în funcţie de statul în care se află. Suma pe care trebuie să o deţină persoana variază de la 35 la 55 de euro pe zi. MAIE recomandă ca să deţină 50 de euro pe zi.

În cazul în care persoana merge într-o delegaţie, la o conferinţă susţinută financiar de către o organizaţie, trebuie să aibă o invitaţie de la această organizaţie în care să fie indicat că toate cheltuielile sunt susţinute de aceasta.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)