„Acum, 4/5 din cetăţenii RM sunt la limita sărăciei”

Deprecierea leului, ca rezultat al jafului din sistemul bancar, a sărăcit cetăţenii Republicii Moldova cu 30% comparativ cu începutul anului curent

EON-Dezafectare-instalatii-clandestine-02

Suntem şi mai săraci decât am fost, chiar dacă una din formaţiunile care se instalau la guvernare acum şase ani flutura cu entuziasm lozinca „Moldova fără sărăcie!”. În urma majorării tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, potrivit estimărilor economiştilor, cetăţenii Republicii Moldova au sărăcit cu 30% în raport cu începutul anului curent. Dacă până în prezent, 2/3 din cetăţenii Republicii Moldova trăiau la limita sărăciei, acum aceştia constituie 4/5. De asemenea, experţii în energetică anunţă că tarifele stabilite la energia electrică de către ANRE urmează să fie în continuare majorate în toamnă sau în următorii ani, ceea ce ne pune într-o situaţie fără precedent.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit săptămâna curentă că cetăţenii conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de ÎCS ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA vor achita un tarif de furnizare de 216 bani/kWh, cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 195 bani/kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă – un tarif de 168 bani/kWh.

„Din păcate, ne aflăm în pragul unei situaţii foarte complicate, pentru care nici statul şi nici cetăţenii nu sunt pregătiţi. Cei săraci au sărăcit şi mai mult. Dacă, înainte, 2/3 din cetăţenii RM trăiau la limita sărăciei, acum aceştia constituie 4/5”, ne-a declarat Tatiana Lariuşin, economist superior la IDIS „Viitorul”.

Pentru operatorul de rețele „RED Nord” SA, tariful de distribuție pentru rețelele de tensiune medie constituie 50 bani/kWh şi pentru rețelele de tensiune joasă – 71 bani/kWh. Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord” SA vor achita un tarif de furnizare de 223 bani/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 202 bani/kWh. Pentru operatorul de rețele „RED Nord-Vest” SA, tariful de distribuție pentru rețelele de tensiune medie alcătuieşte 56 bani/kWh şi pentru rețelele de tensiune joasă – 82 bani/kWh. Consumatorii finali conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord – Vest” SA vor achita un tarif de furnizare de 233 bani/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 207 bani/kWh.

Această diferenţă de preţuri se explică prin faptul că „Gaz Union Fenosa” are un număr mai mare de consumatori şi, respectiv, cheltuielile curente, împărţite la numărul de consumatori, determină tarife mai mici. Pentru companiile cu un număr mai mic de consumatori – „Red Nord” SA şi Red Nord-Vest” –, cheltuielile sunt mai mari, respectiv şi tarifele.

Tarifele ar putea creşte din nou în toamnă

Creşterea tarifelor a fost provocată în principal de devalorizarea leului în raport cu dolarul american. Însă, la calcularea tarifelor noi, nu au fost luate în consideraţie devierile financiare din perioada 2014–2015. Or acestea, în opinia expertului asociat în energetică de la IDIS „Viitorul”, Ion Munteanu, au o pondere mare în stabilirea tarifului, fapt ignorat de ANRE. „Dacă această autoritate ar fi ţinut cont de devierile respective, tarifele ar fi trebuit să crească nu cu 35%, ci cu 55–60%. ANRE este obligată să estimeze valoarea exactă a devierilor financiare ca acestea să fie incluse în tarifele noi, care vor fi ulterior aprobate. Aceasta ar fi corect odată ce companiile au înregistrat pierderi financiare din cauza devalorizării leului. Pierderile vor fi incluse în tarif în anul curent sau în următorii patru-cinci ani”, a menţionat Munteanu.

Totodată, ANRE a aprobat următoarele tarife finale de furnizare a gazelor naturale pe categorii de consumatori finali (fără TVA): pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 30 m3 – 6887 de lei / 1000 m3 (în creştere cu 15,3%); consumatorii casnici cu un consum lunar de peste 30 m3 – 7175 de lei/1000 m3 (în creştere cu 15,3%); pentru centralele electrice cu termoficare şi centralele termice pentru producerea și aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de tip urban prin sisteme de alimentare centralizată – 6028 de lei/1000 m3 (în creştere cu 15,1%).

Majorările la gaz, nejustificate

În această privinţă, expertul consideră exagerată majorarea tarifelor cu 15%. Deoarece la achiziţionarea gazului devalorizarea leului în raport cu dolarul a fost amortizată de reducerea preţurilor produselor energetice pe piaţa internaţională. „Şi în cazul în care nu s-ar fi devalorizat leul, am fi asistat la o reducere considerabilă la produsele petroliere. Iată de ce nu sunt justificate aceste majorări. În plus, în 2012, s-a solicitat SA ‚Moldova-Gaz’ să prezinte un plan de reducere a pierderilor incluse în tarif. Acest lucru s-a întâmplat în contextul depistării unor fraude enorme în cadrul acestei companii, în valoare de sute de milioane de lei. În consecinţă, s-a decis ca pierderile să fie reduse treptat. În cadrul şedinţei din 17 iulie curent, dimpotrivă, s-a înregistrat o creştere a pierderilor cu 1,5% din tarif, ceea ce m-a surprins. În plus, au fost acceptate nişte cheltuieli care nu au fost argumentate”, a declarat Munteanu.

Vom resimţi în curând scumpirile

Potrivit expertului în economie, Ion Tornea, majorarea preţului la energie va duce inevitabil la creşterea preţurilor la toate produsele şi serviciile. În mod direct, scumpirea pe care o vor resimţi cetăţenii în facturile lor va fi pentru energia electrică, gaz, apa caldă şi, mai târziu, pentru agentul termic. În mod indirect, realizarea fiecărui produs necesită un anumit consum de energie, iar acesta se va regăsi în preţul mărfii.

După cum arată experienţa, R. Moldova este incapabilă să diminueze impactul acestor scumpiri asupra cetăţenilor. „Din păcate, R. Moldova nu a fost capabilă să identifice până acum surse alternative de energie. S-a vorbit foarte mult de interconexiunea reţelelor electrice ale Republicii Moldova şi ale României. Astfel s-ar putea obţine conectarea la reţelele electrice ale UE. Energia electrică produsă în România este mai ieftină decât cea din Est”, a estimat Tornea.

Au avut de câştigat monopoliştii

Situaţia economică şi financiară în care s-a pomenit R. Moldova, în opinia doctorului în economie, economistul superior Tatiana Lariuşin de la IDIS „Viitorul”, este un eşec al politicilor publice. „Din păcate, acest lucru nu a fost luat în consideraţie. Familiile dezavantajate sunt deja foarte afectate. Nu sunt sigură de faptul că Banca Naţională supraveghează evoluţia preţurilor. De asemenea, sunt sceptică în ce priveşte faptul ca această instituţie să fie capabilă să propună ceva radical pentru a redresa situaţia. Din păcate, ne aflăm în pragul unei situaţii foarte complicate, pentru care nici statul şi nici cetăţenii nu sunt pregătiţi”, ne-a declarat expertul.

De asemenea, aceasta susţine că vor avea cel mai mult de suferit familiile dezavantajate. „Potrivit estimării unor experţi în economie, estimare pe care o împărtăşesc, în prezent, cetăţenii R. Moldova au devenit mai săraci cu 30% comparativ cu veniturile pe care le-au avut la începutul anului curent. Şi asta s-a întâmplat din cauza deprecierii leului. Cei săraci au sărăcit şi mai mult. Dacă, înainte, 2/3 din cetăţenii RM trăiau la limita sărăciei, acum aceştia constituie 4/5”, a indicat economistul.

„Cei care s-au îmbogăţit în urma deprecierii leului şi creşterii tarifelor sunt foarte puţini. Este vorba de cei care controlează monopoluri, cei care deţin pârghiile de capturare a statului.”

The following two tabs change content below.