Acum 160 de ani a răsărit Luceafărul poeziei române

Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi Fundaţia „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi cu Academia Română, desfăşoară un amplu program de manifestări dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.
Un congres internaţional de eminescologie va avea loc între 14 şi 17 ianuarie la Bucureşti şi Chişinău. Congresul s-a deschis ieri în capitala României, au fost decernate Trofeul „Mihai Eminescu”, medalii şi premii „Eminescu”.
Astăzi, în decursul dimineţii, la mormântul poetului din cimitirul „Bellu” se va ţine o slujbă de pomenire, urmată de o adunare solemnă a Academiei Române, cu participare internaţională. La monumentul poetului din parcul Ateneului Roman, va avea loc o solemnitate, prilejuită de dezvelirea unei plăci memoriale şi de lansarea albumului omagial „Eminescu”.
La Botoşani se desfăşoară astăzi o adunare festivă, iar la Ipoteşti – serbări populare. Acestea vor culmina cu decernarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.
În seara zilei de azi, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău găzduieşte un spectacol de muzică şi poezie consacrat marelui poet, cu participarea scriitorilor Dumitru Matcovschi, Arcadie Suceveanu, a actorilor Vitalie Rusu, Ninela Caranfil şi interpreţilor Margareta Ivanuş, Mihail Munteanu.
Duminică, 17 ianuarie, la Chişinău va avea loc un pelerinaj la bustul lui Eminescu din parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar luni Congresul Internaţional de Eminescologie va continua la Centrul Internaţional „Eminescu”, unde va fi lansat albumul omagial consacrat poetului-nepereche.