Actualul ministru al Tineretului şi Sportului e acuzat de delapidări

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Octavian Țîcu, l-a acuzat pe actualul ministru al Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu, că ar fi prejudiciat statul de sute de mii de lei în timpul când era viceministru al instituţiei. „Chiar de la bun început mi s-a spus că există o regulă la minister, Ion Cebanu răspundea de problema tineretului, iar Octavian Bodişteanu e responsabil de problemele sportului de performanţă, unde era concentrată cea mai mare parte a finanţării. Am văzut o sumedenie de documente pe care scria Ion Cebanu, dar erau semnate de Bodişteanu. Mi-am zis, aşa lucrurile mai departe nu merg şi am dispus ca fiecare document să ajungă pe masa ministrului”.

Potrivit lui Țîcu, banii se spălau prin diverse federații, precum cea de luptă sau de rugby. Dubioasă i s-a părut şi avansarea în funcţie a lui Octavian Bucătaru, şeful Direcţiei Sport de Performanţă din cadrul ministerului, care, potrivit lui Ţîcu, acţiona în tandem cu Bodişteanu. „În 2011, acesta a fost numit consultant, în lipsa vreunei experienţe în management, ca timp de un an să fie numit şef de direcţie, în condiţiile în care concursul prevedea o experienţă nu mai mică de patru ani în domeniu”, a spus el.

Finanţări inechitabile

Potrivit fostului ministru, federaţia de luptă, unde antrenor de lot era fratele lui Bodişteanu, Ruslan Bodişteanu, deşi nu a avut calificări o perioadă îndelungată, a beneficiat de o finanţare record, de 1,8 milioane de lei. Pe când federaţia de box, care a înregistrat rezultate la campionatul european, a avut o finanţare de doar 500 – 600 de mii de lei. „Finanţările pentru federaţia de luptă curgeau intermitent, pe când la atletism, antrenorii cerşeau pe sub uşi şi li se da cu mari rezerve”, a dezvăluit Ţîcu. Potrivit lui, deşi legislaţia prevede organizarea de licitaţii pentru achiziţii mai mari de 40 de mii de lei, Bodişteanu a organizat un cantonament în satul de baştină, Sărata Galbenă, şi, ignorând această prevedere, a achitat pentru arenda şcolii sportive 120 de mii de lei.

Deplasări mai scumpe

O sursă de spălare de bani, potrivit lui, era şi cea de procurare a biletelor de avion pentru sportivi. „S-a făcut o licitație pentru achiziționarea biletelor de avion pentru sportivi. O companie cu o anumită ofertă a câștigat licitația, dar ulterior, pe masă a apărut o altă listă de oferte, semnată doar de Bodișteanu, cu prețuri modificate. De exemplu, pentru cursa Frankfurt, prețul inițial era de 3 mii de lei, iar ulterior, în lista respectivă, era de 5 mii de lei. Deci, la fiecare zbor în Frankfurt, 2 mii de lei pleacă la cineva în buzunar”, a relatat Țîcu. Fiind în funcţie, el a iniţiat un audit intern, cu angajarea unor experţi europeni. Aceştia s-au confruntat cu mai multe impedimente la realizarea raportului de audit. „Când i-am anunţat pe Bodişteanu şi Bucătaru că vor fi demişi în legătură cu reorganizările care au loc în minister, aceştia au depus cereri de plecare în concediu. Aceasta a fost cartea politică pe care Bodișteanu a jucat-o. Din această cauză el a aderat la grupul reformatorilor. Cel mai tare sunt supărat de faptul că în fruntea ministerului a fost numită o persoană care nu are legătură cu acest domeniu. Atât liderul PLDM, Vlad Filat, cât și premierul Iurie Leancă mi-au promis inițial că se vor documenta și vor soluționa problema, dar am fost mințit. Tot ei l-au numit în postul de ministru”, a spus Țîcu.

„O comandă politică”

Octavian Bodişteanu, actualul minsitru al TS, a declarat în replică că afirmaţiile lui Ţâcu sunt niște aberaţii. „De ce nu le-a făcut în perioada când era ministru? Mie nu mi-e frică de niciun control. Trebuia să sesizeze organele de ordine atunci când era în fruntea Ministerului nu acum. Îl voi acţiona în judecată unde voi solicita achitarea prejudiciilor morale”, a declarat Bodișteanu.

Noul ministru a calificat declarațiile lui Ţâcu drept o comandă politică care vine să bată în reformatorii liberali. Surse din cadrul ministerului ne-au anunţat că azi Bodişteanu va organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia îşi va expune opinia vizavi de aceste învinuiri.

 

 Octavian Ţîcu a fost numit ministru al MTS după ce fostul șef al acestei instituţii, Ion Cebanu, a fost propus de PL la conducerea Agenției de Stat „Moldsilva”. Odată cu învestirea în funcție a noului cabinet de miniștri condus de liberal-democratul Iurie Leancă, locul lui Țîcu a fost luat de Octavian Bodișteanu, care ocupase funcţia de viceministru al Tineretului și Sportului în perioada 2011 – 2013 şi fusese desemnat în acest post de grupul liberalilor reformatori.

Svetlana Corobceanu 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu