Actorul Mihai Volontir a murit

Volontir

Foto: hotnews.md

 

Cunoscutul actor de teatru şi cinema, Mihai Volontir, s-a stins din viaţă în această noapte. El a fost transportat cu elicopterul aseară de la Spitalul Municipal din Bălţi la Spitalul Republican din Chişinău, după ce fusese internat în urma unor agravări ale unor boli cronice, spun medicii.

Mihai Volontir şi-a început cariera acum 58 de ani, la Bălţi. A debutat în cinematografie cu rolul lui Ivan Turbincă, dar a devenit renumit după ce a jucat în filmul „Întoarcerea lui Budulai”. În 2000, a fost desemnat de Academia de Ştiinţe a Moldovei „cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească”.

Mihai Volontir fusese transferat aseară cu elicopterul de la Spitalul Municipal Bălţi la Spitalul Republican din Chişinău. Medicii spuseseră că starea sa era stabilă. Acum o săptămână, el fusese internat în Secţia Reanimare a spitalului din Bălţi în urma agravării unor boli cronice.

Actorul, în vârstă de 81 de ani, suferea de mai multe maladii, printre care diabet şi afecţiuni ale sistemului vascular. În ultimii ani, Mihai Volontir a suferit mai multe intervenţii chirurgicale. Soția maestrului a spus că starea de sănătate s-a agravat din cauza diabetului.
Cunoscutul şi îndrăgitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă noaptea trecută, în jurul orei 1:00.

Amintim că, la sfârşitul lui iulie, Mihai Volontir a fost internat în Spitalul Clinic Municipal din Bălţi pentru asistenţă periodică, iar fiica actorului a spus că acesta nu a suferit atac de cord. Medicii au spus atunci că starea sa este gravă, dar stabilă.

Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina. De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învăţător la Şcoala din Păpăuţi. A făcut studii la Şcoala pedagogică din Orhei, iar după absolvirea căreia a fost numit director al Căminului cultural din Lipceni.

În 1957, este actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”” din Bălţi, unde debutează în spectacolul „Chiriţa din Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în 1967, în filmul „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obţinut Premiul Naţional al RSSM în 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) şi Dimitrie Cantemir din filmul omonim.

Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994). Actorul a fost unul dintre cei 278 de deputaţi ai primului legislativ care au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, la 27 august 1991.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)