Actorii pe care îi confundăm cu Eminescu

Cunoscutul actor  şi regizor Valeriu Cupcea a montat în 1966 spectacolul „Eminescu” după piesa lui Mircea Ştefănescu la Teatrul Muzical-Dramatic „A.S. Puşkin” din Chişinău, actualul Teatru Naţional „Mihai Eminescu”.

Eminescu – Valeriu Cupcea sub zodia limbii române

Valeriu Cupcea (1929-1989) a interpretat de asemenea rolul lui Eminescu în acest spectacol care a avut un impact puternic asupra publicului, aducând în avanscenă strălucirea limbii române şi a valorilor naţionale. „Interpretarea acestui rol i-a cerut de fiecare dată eforturi enorme; actorul se afla la o tensiune înaltă, pierdea multă energie, încât după spectacol o zi-două se simţea stors literalmente. Iar pentru a intra din nou în rol, avea nevoie de o zi-două pentru a-şi mobiliza forţele. Astfel, i-am putut auzi vocea şi am putut vedea chipul marelui poet ce aparţinea unei lumi superioare, cu o soartă care nu se asemăna cu a nimănui, precum e geniul, precum e Luceafărul”, scrie Alexei Marinat în articolul „Cuvintele care devin o realitate palpabilă” din revista „Masca”. Scriitorul Alexei Marinat mai spune în acest eseu că nu-şi imagina „cine altul putea să-l joace pe Eminescu”.

Vasile Zubcu: „Trăiesc prin Eminescu”

La distanţa de douăzeci de ani de la montarea spectacolului „Eminescu”, regizorul Emil Loteanu a realizat filmul „Luceafărul”, în 1986, oferindu-i rolul principal actorului Vasile Zubcu. Luceafărul poeziei române a fost încarnat de Vasile Zubcu, pe atunci actor la Teatrul „Luceafărul”, cu sensibilitate şi cu dramatism autentic, încât generaţia contemporană cu Emil Loteanu a început să asocieze chipul poetului-nepereche cu cel al actorului. „Pentru mine Eminescu e şi astăzi foarte viu, trăiesc prin el. Îi sunt recunoscător maestrului Loteanu că m-a ales pentru acest rol. Abia când m-a invitat să joc în filmul „Luceafărul”, am înţeles că semăn cu Eminescu. A trebuit să mă concentrez, să mă transform”, povesteşte pentru JURNAL Vasile Zubcu. Scena cea mai grea din timpul filmărilor a fost cea în care Eminescu, părăsit de toţi, aleargă printr-o ploaie rece de toamnă. „M-au băgat în gheaţă, îmi era foarte frig, dar n-am răcit, Domnul m-a salvat. Acum Eminescu e în ceruri, alături de Domnul”, crede Vasile Zubcu, urându-ne: „Să fiţi sănătoşi cu toţii, pace vouă!”

Fiica lui Vasile Zubcu, Doriana Zubcu-Mărgineanu, actriţă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, ne-a mărturisit că pentru ea imaginea lui Eminescu e foarte legată de faţa tatălui său: „În memoria mea de copil Eminescu nu poate arăta altfel decât l-a înfăţişat tata în filmul „Luceafărul”. Tata are o fire foarte apropiată de ceea ce este Eminescu, e la fel de detaşat de lume, de tot ce e pământesc şi material”.

Eminescu – Iurie Gologan în „Floare albastră”, alături de Veronica Micle – Daniela Burlaca

În 2010 vede luminile rampei încă o producţie teatrală, în care Eminescu apare ca personaj central. Spectacolul „Floare albastră” a fost primul care s-a jucat pe scena studioului de teatru „Geneza Art” din Chişinău. Protagonişti ai montării sunt Iurie Gologan (Eminescu) şi Daniela Burlaca (Veronica Micle), soţ şi soţie în viaţă. Spectacolul, în regia Ludmilei Burlaca, este „axat pe dragoste şi pasiune, cât şi pe conflicte şi ură”, potrivit realizatorilor acestuia. „Floare Albastrã” a fost şi examenul Danielei de masterat, ea şi soţul ei fiind absolvenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Un fragment din „Floare albastră” a fost jucat şi la Centrul Cultural „Eminescu” din Bârlad. Ziarul bârlădean „Vremea nouă” a publicat o cronică entuziastă despre spectacol: „O iubire cu adevărat nemuritoare, cei doi actori basarabeni impresionând prin prestaţia lor artistică de excepţie. De altfel, asemănarea dintre cei doi actori cu Eminescu şi Veronica Micle a şocat publicul bârlădean, ca şi pe cel de la Chişinău”.

Irina Nechit


Ce ştiu moldovenii despre iubita lui Mihai Eminescu // SONDAJ

Galina, inginer, 56 de ani:

„Nu ştiu. Sunt din domeniul tehnicii, nu ştiu”.

 

Tatiana, contabil, 58 de ani:

„Îmi pare rău, nu ştiu”.

 

Mihail, 18 ani:

„Bez poneatia!” („Habar n-am!”)

 

Andrei Ciorbă, geolog, 23 de ani:

„Veronica Micle. Tocmai acum mă duc spre strada Veronica Micle, am treabă acolo”.

 

Elena Ivanov, 28 de ani, masterandă:

„Sigur că Veronica Micle. Pentru ea Eminescu a scris O rămâi, De-atâtea ori, iubito”.

 

Marian, poliţist:

„Îmi pare că Veronica Micle”.

 

Iulia Glavan, 17 ani:

„Veronica Micle. Eminescu a scris multe poezii de dragoste, e poetul îndrăgostiţilor”.

 

Alexandru Odainic, 17 ani:

„Veronica Micle. Mihai Eminescu i-a dedicat Luceafărul.

 

Lera, 11 ani:

„Ne znaiu. Nam ne rasskazîvali o nei na urokah rumânskoi literaturî”. („Nu ştiu. Încă nu ne-au povestit despre ea la orele de literatură română”).

 

Elizaveta Popovici, 13 ani:

„Veronica Micle! Era o femeie frumoasă, avea părul închis la culoare şi ochi căprui. Eminescu a scris pentru ea Floare albastră şi Crăiasa din poveşti”.

 

Vlada Isac, 13 ani:

„Veronica Micle. Era simpatică, îi purta o mare dragoste lui Eminescu, era muza lui”.

 

Evelina Mândru, elevă:

„Veronica Micle. Din Eminescu ştiu pe de rost poezia Ce te legeni, codrule?”.

 

Stela Guţan, vânzătoare:

„Veronica Lari. Of, nu! Veronica Micle. Era poetă, sufletistă, înţeleaptă”.

 

Maria Gârbea, 14 ani:

„Veronica Micle a fost o femeie modestă, avea scopuri clare şi ştia cum să le atingă. Veronica şi Mihai Eminescu au murit de tineri”.

 

Ivan Laneţki, Vladislav Badiţa, Alexandru Tolmaciov, clasa a IV-a, Liceul „N. Gogol”:

„Mî naceali vcera izuciati Eminescu, ego biografiu. Ne znaem kto ego jena. Na zavtra mî doljnî vîuciti O, mamă i Somnoroase păsărele.

(„Am început ieri să-l învăţăm pe Eminescu, biografia lui. Nu ştim cine e soţia lui. Pentru mâine trebuie să învăţăm pe de rost O, mamă şi Somnoroase păsărele”).

 

Vlad Chiriac, poet:

„Locul meu preferat în grădina publică Ştefan cel Mare este banca din faţa bustului lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor. Eu stau pe banca aceasta şi scriu poezii. Nu contează ce anotimp e, fie vară, fie iarnă, eu scriu. Sunt căzut de pe Lună. La toamnă voi publica o carte de poezie Amor, iubire, dragoste şi dor. Am citit tot despre Veronica Micle, Eminescu a suferit mult din pricina ei”.

 

Iulia Ciornaia, tehnolog:

„Ştiam în tinereţe, dar am uitat. Staţi puţin… Veronica… Micle!”