Activitatea de primire a dosarelor de redobândire a cetăţeniei române continuă

ambasada ro.f.nadea roscovanuDeşi unele ziare ruseşti au anunţat că procesul de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii Republicii Moldova a fost stopat pe o anumită perioadă, realitatea este alta. Şi în prezent cetăţenii moldoveni depun zilnic zeci de dosare pentru a-şi redobândi cetăţenia română. Solicitat de JURNAL, responsabilul de relaţiile cu mass-media al Ambasadei României la Chişinău (ARC), George Scarlat, a comunicat că activitatea de primire a dosarelor de redobândire a cetăţeniei române se desfăşoară normal şi „nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte condiţiile de depunere a solicitărilor de acest gen”.

Ziarele ruseşti „Komsomolskaia pravda” şi „Kommersant” au publicat recent o ştire precum că preşedintele României, Trăian Băsescu, ar fi declarat la un post TV din România că procesul de acordare a cetăţeniei române a fost sistat pentru o perioadă. Mulţi cititori ai JURNALULUI de Chişinău ne întreabă dacă mai are rost să adune actele necesare pentru procesul de redobândire a cetăţeniei române.

Rugă Domnului

Şi ieri, 20 februarie 2014, la Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău, câteva zeci de oameni, programaţi prin intermediul unui număr de telefon al Consulatului, îşi aşteaptă rândul să intre la ora fixată pentru a depune setul de documente necesare pentru redobândirea cetăţeniei române. Motivele de obţinere a cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni sunt diferite. Maria G. şi fiul ei Andrei, în vârstă de 23 de ani, din raionul Hânceşti, îşi aşteaptă rândul pentru depunerea dosarului adunat cu greu, după spusele femeii. „Ne-au programat din timp şi am venit. Acum este mai uşor decât cu un an în urmă. Când au depus dosarele rudele noastre, era mai anevoios”, mărturiseşte femeia. Spune că se va ruga Domnului ca să primească băiatul mai repede actele şi să plece peste hotare la muncă. „Eu pot să mai aştept, dar ei nu. Sunt tineri şi au nevoie de multe, dar aici unde să lucrezi, ce să câştigi, cum să trăieşti?”, se întreabă retoric Maria G.

„Acum, fiecare vine şi, în mod civilizat, îşi depune dosarul”

Şi Elena din Chişinău, 28 de ani, aşteaptă să depună actele pentru redobândirea cetăţeniei române. „Am mai fost o dată şi m-au întors din cauza unor greşeli din actele moldoveneşti. Acum sper să fie bine”, ne răspunde cu modestie tânăra, refuzând să spună ce va face atunci când va obţine cetăţenia română. Ea lucrează în calitate de soră medicală în Chişinău.

De ordinea şi siguranţa programării pentru depunerea setului de acte ne convinge şi un bărbat care spune că e şofer. El împrăştie mulţimii de oameni cărţi de vizită, mai ales pentru cei care vor să depună dosarul de redobândire a cetăţeniei în oraşele din România.

„Nu a fost stopat nimic. Acum fiecare vine şi, în mod civilizat, depune setul de acte”, spune şoferul, circulând printre oamenii din faţa Consulatului pentru a-şi continua activitatea.

„Programările pot fi făcute în continuare”

Solicitat de JURNAL, George Scarlat ne-a comunicat că „activitatea de primire a dosarelor de redobândire a cetăţeniei române se desfăşoară normal, conform procedurii instituite de legislaţia română în vigoare, reprezentată de Legea Cetăţeniei Române nr. 21/ 1991, cu modificările şi completările ulterioare. Secţia consulară face precizarea că nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte condiţiile de depunere a solicitărilor de acest gen. Programările pot fi făcute în continuare, la numărul de telefon (022)855002. Personalul Secţiei Consulare îşi manifestă disponibilitatea de a soluţiona toate solicitările de depunere a dosarelor într-un timp rezonabil, de 1 – 2 zile, de la data programării”.

The following two tabs change content below.