Acţiunile unioniste au provocat dispută în Parlament

_DSC8955sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

Deputaţii socialişti au solicitat audieri în Parlament pe marginea evenimentelor unioniste, care s-au desfăşurat duminică, 27 martie, la Chişinău. Socialiştii au propus audierea conducerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a Procuraturii Generale. Totodată, deputatul Vlad Batrîncea, cel care a rupt harta României Mari în Parlament, a propus ca PG  să investigheze, dacă n-au avut loc cazuri de profanare a tricolorului, deoarece în cadrul acţiunilor unioniste a fost zărit un tricolor găurit.

George Simion, liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” a declarat pentru Jurnal de Chişinău că niciun tricolor al R. Moldova ori al României nu a fost profanat ori găurit. La eveniment au fost prezenţi câţiva veterani ai Revoluţiei de la 1989 din România, cel mai probabil aceştia aveau un tricolor găurit adus de peste Prut, simbol al Revoluţiei de la 1989 din România.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a susţinut propunerea socialiştilor de a audia conducerea PG şi SIS, dar şi a  preşedintelui Parlamentului Adrian Candu și a altor demnitari, care au fost de părere că marșul a avut un caracter constituțional.

„Să ne clarificăm în ce direcţie ducem Moldova în ultimul timp, să vedem ce facem”, a propus comunistul.

Igor Dodon a cerut din nou interzicerea organizaţiilor unioniste pe teritoriul RM. Acest fapt l-a nemulţumit pe liderul PL, Mihai Ghimpu. „Trădători sunteţi voi, cei care umblaţi cu stema Cremlinului şi primiţi bani din Rusia pentru a deturna mersul lucrurilor în acest stat. Acţiunile de duminică au fost legale şi în limitele constituţionalităţii. A mai rămas puţin şi adevărul va ieşi la suprafaţă”, a spus Ghimpu.

La rândul său şi deputata liberal-democrată, Maria Ciobanu a venit cu o replică în adresa socialiştilor. „Partidul socialiştilor demult trebuia să fie scos în afara legii, încă atunci când v-aţi deplasat în Găgăuzia şi îndemnaţi oamenii la nesupunere. Ceea ce s-a întâmplat duminică este un lucru firesc, mai devreme ori mai târziu reîntregirea neamului românesc se va produce” a spus ea. Propunerea socialiştilor de a audia conducătorii instituţiilor de stat pe marginea acţiunilor unioniste nu a acumulat numărul necesar de voturi, fiind votată de doar 45 din cei 96 de deputaţi din Parlament.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)