Actele false la control!

Interviu // „Un act de identitate poate fi falsificat şi în condiţii casnice. E simplu”, susţine Grigore Mogurean, şeful Secţiei examinare a documentelor de la Serviciul Grăniceri

Îşi ascundea ochii de grănicerii de la punctul de trecere Cahul  şi se jura, într-o engleză stâlcită, că este cetăţean al Lituaniei, venit în Republica Moldova pentru a vizita o domnişoară pe care a cunoscut-o la Londra. La prima vedere, avea toate actele în regulă, însă nu putea răspunde la nişte întrebări elementare gen numărul de telefon al moldovencei care i-a cucerit inima. Aşa-zisul „lituanian” nu putea să citească, cel puţin, ce scrie pe ultima pagină a actului de identitate pe care îl prezenta. A fost suficient ca unul din grăniceri să verifice telefonul mobil al suspectului ca să descopere că, de fapt, „lituanianul” este moldovean, cetăţean al R. Moldova. Maică-sa l-a dat de gol. În telefonul său mobil erau numere înregistrate la rubrica „mama mobil”, „mama acasă”. El a recunoscut că a substituit poza reală din paşaportul lituanian cu poza lui. Grănicerul ager s-a dovedit a fi Grigore Mogurean.

– Dle Mogurean, cum sunt identificate persoanele care prezintă acte false pentru a trece frontiera de stat? Care este comportamentul acestora?

Maniera în care va răspunde la întrebările puse de grănicer, nu conţinutul acestora, este unul din indicatori. Dacă persoana nu poate spune clar care este scopul călătoriei sale, în ce hotel va sta, cât timp se va afla pe teritoriul ţării, are sau nu bani suficienţi etc., ea devine suspectă. Frecarea nasului, a ochilor, mâinilor, tremurul acestora sau mişcările agitate ale picioarelor care nu stau locului, privirea împrăştiată a persoanei, fără a se uita calm şi direct în ochii grănicerilor – semnalează că individul respectiv ar putea avea acte false. Avem multe cazuri de tentative de trecere a frontierei cu un act de identitate veridic, care însă nu îi aparţine persoanei care îl prezintă. Doar că aceasta seamănă cu poza din document. Cu siguranţă, în lume sunt o sumedenie de oameni care se aseamănă. Cu toate acestea, urechile şi nasul sunt elemente faciale care nu se schimbă în decursul vieţii. Acestea pot fi modificate doar în urma unei intervenţii chirurgicale sau a unei fracturi. Persoanele care şi-au făcut operaţii plastice ar trebui să-şi reperfecteze şi actele de identitate.

– Care sunt metodele de top ale falsificării actelor de identitate?

Falsificarea totală este una din ele. E simplu. Au luat, de exemplu, o carte de identitate a României, au scanat-o, au schimbat datele, au tipărit-o la o imprimantă color în condiţii casnice, au laminat-o şi, poftim, au un document fals. O altă metodă constă în căutarea unei persoane care are tangenţe cu cea care a fost deposedată de actul de identitate. Organizatorii canalelor de migraţie ilegală au şi unele filiere care îi aprovizionează cu documente de călătorie furate de la alte persoane. Deseori furturile au loc pe litoralul mării, în transportul public şi în locurile aglomerate.  După ce acumulează o cantitate necesară, hoţii de acte de identitate le trimit, contra plată, falsificatorilor. Când este depistată o metodă nouă de falsificare, informaţia este transmisă la toate punctele de trecere a frontierei.

– Care element din documentele de identitate nu poate fi falsificat?

Hârtia. Ea este una securizată, identică cu cea a bancnotelor naţionale. Este confecţionată în proporţie de 97 la sută din celuloză. Din acest considerent persoanele care falsifică documentul schimbă doar pagina cu datele personale. Adică doar un fragment al documentului este substituit.

– Cu ce scop se falsifică actele de identitate?

Principalul este folosirea documentelor ce dau unele priorităţi. Adică în baza lor nu este necesar de a obţine viză pentru a intra în Spaţiul Schengen. Un alt scop ar fi că persoana îşi ascunde identitatea reală deoarece este urmărită penal sau este dată în urmărire internaţională. Ar mai fi încă un motiv – din multele pe care oricum nu le putem epuiza acum – pentru care se ajunge la falsificarea documentelor, chiar am avut recent un asemenea caz, o persoana minoră a folosit acte false pentru a pleca peste hotare.

– Dacă un cetăţean străin cu actele false este depistat pe teritoriul R. Moldova, ce se întâmplă cu el?

Persoana în cauză este plasată în centrul de plasament temporar al cetăţenilor străini. Se stabileşte identitatea lui reală. Se fac interpelările necesare la consulatul ţării de origine declarată de el. Dacă se confirmă, consulatul sau ambasada în cauză îi perfectează un titlu de călătorie sau un paşaport temporar şi după aceasta este expulzată de pe teritoriul R. Moldova cu o interdicţie de intrare în ţară de până la cinci ani, interdicţie aplicată prin decizia judecăţii.

Cum sunt pedepsiţi grănicerii care le permit persoanelor cu acte false să treacă frontiera de stat?

Noi suntem militari şi avem regulamente militare în care sunt prevăzute metode de pedeapsă în cazul neîndeplinirii obligaţiilor de serviciu. Acestea pot fi de la o mustrare până la eliberarea persoanei din cadrul Serviciului de Grăniceri.

 

Grigore Mogurean (foto) l-a întrebat în română pe posesorul paşaportului lituanian unde se îndreaptă totuşi. „Stimaţi colegi, hai să ne înţelegem cumva”, a răspuns acesta în aceeaşi limbă.  „Ne-am înţeles ca de obicei. Am transmis persoana în cauză cu toate documentele false organelor Ministerului Afacerilor Interne”, a relatat şeful Secţiei de examinare a documentelor, Serviciul Grăniceri.

Pe parcursul anului 2010, au fost contracarate 165 de tentative de traversare ilegală a frontierei de stat a R. Moldova pe baza documentelor false. Cu 37 % mai puţin decât în anul 2009.

Mâinile l-au trădat. Un chinez a încercat să folosească paşaportul unui alt cetăţean, diferenţa de vârstă faţă de posesorul adevărat al actului de identitate fiind de 40 de ani. Tânărul de 25 de ani şi-a pus o mască de silicon pe faţă şi aproape că ar fi reuşit să păcălească autorităţile de frontieră, doar că l-au dat de gol mâinile care-i erau mult mai tinere decât faţa.

 

Interviu realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.