Acrobaţii aero-financiare la Mărculeşti 2

 

Aeroportul Internaţional Mărculeşti

Aceeaşi judecători acuzaţi de abateri la examinarea dosarului întreprinderii Registru au luat o decizie în defavoarea ÎS „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”

Compania de asigurări „Moldasig” solicită în mod repetat la Curtea de Apel Bălţi intentarea procedurii de insolvabilitate a Aeroportului Mărculeşti pentru pretinsa datorie de 11 milioane de lei. Şi aceasta în timp ce aeroportul dispune de active de 573 de milioane de lei şi atestă un venit anual de peste 70 de milioane de lei.

Administratorul întreprinderii, Sergiu Ciobanu, a declarat că întreprinderea este aptă să achite această datorie şi că cei care îşi doresc insolvabilitatea instituţiei nu vor decât să acapareze bunurile acesteia.

Recent, în presă au apărut informaţii care susţin că instanţa de judecată ar fi aplicat sechestru pe câteva elicoptere ce aparţin companiei. Surse din cadrul întreprinderii au negat aceste informaţii, dar ne-au spus că riscul de acaparare a instituţiei este mare.

Insolvabilitate anulată de CSJ

La 25 septembrie 2012, Compania „Moldasig” a depus cerere la Curtea de Apel Bălţi în care a solicitat demararea procedurii de insolvabilitate din cauza unei datorii pe care întreprinderea ar fi acumulat-o încă în perioada guvernării comuniste.

Judecătorul Valeriu Harmaniuc a admis în regim de urgenţă cererea şi a numit-o în calitate de administrator provizoriu al întreprinderii pe Irina Silvestru. Decizia lui Harmaniuc a fost atacată cu recurs de reprezentanţii ÎS „Aeroportul Internaţional Mărculeşti” în instanţa superioară.

La 25 decembrie 2012, Curtea Supremă de Justiţie a anulat încheierea emisă de judecătorul Harmaniuc. În motivarea deciziei judecătorilor de la CSJ se menţionează că încheierea a fost emisă cu numeroase abateri, încălcându-se Codul de procedură civilă şi Legea insolvabilităţii.

Totodată, niciun document prezentat de Moldasig nu demonstrează că întreprinderea n-ar avea mijloace pentru stingerea pretinsei datorii. În decizia Curţii Supreme de Justiţie se mai spune că încheierea emisă de Harmaniuc a dus „la stoparea activităţii unei întreprinderi de stat de importanţă strategică atât în domeniul economic, cât şi în cel al securităţii naţionale”.

„Cum poţi să declari insolvabilă o întreprindere chiar dacă am admite că există această datorie de 11 milioane de lei din moment ce activele întreprinderii depăşesc suma datoriei de sute de ori”, se întreabă sursele noastre.

Ignoră decizia CSJ

Chiar dacă CSJ notează că prin încheierea emisă de Harmaniuc a fost stopată activitatea unei instituţii ce ţine de domeniul securităţii statului, la 10 iunie curent, reprezentanţii companiei „Moldasig” au depus în mod repetat la Curtea de Apel Bălţi pachetul de documente prin care cer a doua oară intentarea procedurii de insolvabilitate. Acelaşi judecător a admis cererea introductivă şi a numit un nou administrator provizoriu, pe Maxim Timoşin, în trecut consilier al fostului director al Aeroportului Internaţional Chişinău, Roman Podcorâtov.

„Nici măcar nu şi-au dat silinţa să modifice pachetul de documente ţinând cont de ce a scris Curtea Supremă de Justiţie. Din decembrie până în prezent, nu s-a schimbat nimic, a fost făcut doar un lobby foarte serios privind modificarea Legii insolvabilităţii. Prima dată legea ne permitea să ne adresăm cu recurs la CSJ. Acum, în varianta nouă, nu mai avem dreptul să apelăm la CSJ”, afirmă aceleaşi surse.

Pe moment, noul administrator provizoriu recepţionează corespondenţa întreprinderii şi gestionează patrimoniul acesteia. „Vor lua cunoştinţă de corespondenţă fără a ţine cont că e o instituţie de importanţă strategică, actele contabile, vor să înţeleagă în ce mod întreprinderea înregistrează venituri. Aceşti oameni au un singur scop – de a pune mâna pe bunurile întreprinderii”, ne mai spune sursa noastră.

Juriştii ÎS „Aeroportul Internaţional Mărculeşti” au depus o cerere la Curtea de Apel Bălţi în care solicită scoaterea de pe rol a cererii companiei „Moldasig”, deoarece aceştia n-au îndeplinit toate condiţiile premergătoare examinării unei astfel de cereri şi nu prezintă dovada că instituţia n-ar avea bani pentru achitarea datoriei de 11 milioane de lei. Şedinţa de judecată va avea loc mâine la CA Bălţi.

Procuratura Anticorupţie: creanţă inexistentă

Jurnal a relatat în unul din numerele trecute că, în perioada guvernării comuniste, întreprinderea Aeroportul Internaţional Mărculeşti a fost obligată se rezilieze contractele de asigurare cu alte companii şi să încheie contracte cu întreprinderea care pe atunci era de stat, „Moldasig”, serviciile căreia erau de trei ori mai scumpe. În iunie 2010, Moldasig a înaintat în Judecătoria Economică o cerere de chemare în judecată a ÎS „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”, solicitând datoria de 11 milioane de lei. La 13 decembrie 2010, instanţa de fond a respins cererea ca fiind neîntemeiată.

Pe 5 iulie 2011, Curtea de Apel Economică, în fruntea căreia se afla Aurel Colenco, în lipsa reprezentantului aeroportului, a casat hotărârea instanţei de fond şi a adoptat o nouă hotărâre prin care a admis acţiunea înaintată de „Moldasig” SA. La sesizarea Ministerului Apărării, în vara anului 2012, Procuratura Anticorupţie a pornit o urmărire penală în cazul tentativei de dobândire ilicită a bunurilor întreprinderii de stat. În cadrul acestui dosar penal, Centrul Anticorupţie a efectuat o revizie economico-financiară care a constatat inexistenţa temeiului solicitării datoriei de către „Moldasig” SA.

Acelaşi complet de judecători ca în cazul „Registru”

Pe 27 iulie 2012, Aeroportul Internaţional Mărculeşti a depus la Curtea Supremă de Justiţie o cerere de revizuire. În martie curent, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, aceeaşi care au fost acuzaţi de grave ilegalităţi la examinarea dosarului întreprinderii „Registru” – Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat – au respins cererea de revizuire înaintată de reprezentanţii întreprinderii Aeroportul Internaţional Mărculeşti, decizia fiind irevocabilă. „Prin această decizie, întreprinderea trebuie să restituie datoria companiei „Moldasig”. Decizia este irevocabilă şi chiar dacă nu suntem de acord cu aceasta, trebuie să ne conformăm. Întreprinderea înregistrează venituri de peste 70 milioane de lei. Avem de unde întoarce această datorie. Ei însă luptă acum ca întreprinderea să fie declarată insolvabilă pentru că au de fapt alte scopuri. Vom continua să apărăm interesele acesteia în instanţa de judecată. Cel mai important e ca întreprinderea să funcţioneze în regim normal”, a declarat administratorul de stat al întreprinderii „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”, Sergiu Ciobanu

Svetlana COROBCEANU

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu