„Aceste proteste sunt orchestrate de forţe politice”

Miercuri, în a treia zi de protest în faţa sediului Jurnal Trust Media, protestarii care îl susţin pe Ilan Şor au fost agresivi, bruscând şi ameninţând reporterii TV

Picture 006

 

Mai mulţi locuitori ai oraşului Orhei protestează, începând cu ziua de luni, 8 august, în faţa sediului Jurnal Trust Media, fiind nemulţumiţi de modul în care au fost realizate reportajele de către această televiziune despre protestele în susţinerea lui Ilan Şor, principalul figurant în cazul furtul miliardului, potrivit Kroll.

 

Timp de trei zile, aceştia au scandat: „Jos Jurnal TV!”, „Rușine!”, „Cerem scuze!” (sic!) şi alte lozinci. Joi, 11 august, organizatorii protestului, consilierii primăriei Orhei, au depus la Primăria Chişinău o declaraţie în care anunţă că vor protesta în fiecare zi între orele 11.00 şi 17.00 până la 21 august curent.

Luni, 8 august, un grup de circa 50 de persoane din Orhei au protestat în faţa sediului Consiliului Coordonator al Audiovizulaului fiind nemulţumiţi de faptul că prezentatorii emisiunii „Ora de Ras”, Anatol Durbală şi Constantin Cheianu, i-ar fi numit „proşti, bătuţi cu leuca în cap”. După aceasta au venit în faţa sediului Jurnal Trust Media, solicitând sistarea emisiei postului de televiziune. În toate cele trei zile, protestatarii nu au vrut să-şi expună nemulţumirile în faţa camerelor de luat vederi ale postului Jurnal TV, întorcând spatele şi împedicând operatorii să filmeze.

Picture 022

Un sustinător al postului Jurnal TV (pensionarul în cămaşă roz) printre protestatarii care scandează “Jos Jurnal TV!”

Miercuri, 10 august, protestatarii au devenit agresivi, au bruscat, au înjurat şi au ameninţat reporterii Trustului. Unul dintre organizatorii manifestaţiei s-a arătat nemulţumit de faptul că reporterii Jurnal TV au încercat să discute cu protestatarii şi i-a ameninţat. Protestele au fost monitorizate de către persoane care purtau ochelari, aceştia asigurau protestatarii cu apă potabilă şi nu permiteau ca aceştia să dea declaraţii reporterilor.
Joi, 11 august, în faţa sediului Jurnal Trust Media s-au adunat mai mulţi protestatari decât în celelalte zile, circa 100 de persoane, care au adus cu ei un panou unde manifestanţii puteau să scrie mesaje pentru Jurnal TV. Printre aceştia a fost prezent şi un bătrân care a scris un mesaj de încurajare pentru această televiziune. „Jurnal TV este unul dintre puţinele TV care promovează adevărul”. Imediat ce a scris mesajul, organizatorii s-au apropiat de poliţişti şi le-au spus să-l alunge pe bătrân. Câteva femei din mulţime au început chiar să-l huiduiască. Poliţiştii l-au ajutat pe bătrân să iasă din mulţime.

 

 Picture 006

Mesaj în susţinerea Jurnal TV. La solicitarea organizatorilor protestului, poliţiştii i-au cerut autorului să plece

„Ne agresează, ne înjură şi ne ameninţă”

Nu este pentru prima oară când reporterii Jurnal TV sunt agresaţi la protestele în susţinerea primarului de Orhei. La una dintre acţiunile de protest de la Curtea de Apel Chişinău, reporterul Adrian Prodan a fost lovit de către un manifestant pe motiv că nu ar reflecta corect protestele în susţinerea lui Ilan Şor. „Este revoltător ceea ce mi s-a întâmplat. Înţeleg nemulţumirea celor care îşi susţin ‚tata’ pentru că le sunt incomozi reporterii care vor să arate adevarata faţă a protestelor, dar asta este misiunea unui jurnalist care îşi îndeplineşte munca corect şi cinstit, să prezinte adevărul, şi nu minciuna”, ne-a spus reporterul.

Referitor la protestele care se desfăşoară în faţa Trustului, Adrian Prodan a menţionat că reporterii Jurnalului sunt incomozi protestatarilor controversatului primar de Orhei, Ilan Şor, deoarece arată adevăratul contigent al manifestanţilor. „O bună parte din aşa-numiţii protestatari nici nu ştiu pentru ce protestează în faţa sediului Jurnal TV, anume din acest considerent, cei care îi monitorizează ne împiedică să ne facem munca, ne agresează, ne înjură şi ne ameninţă. Să vă fie ruşine pentru un astfel de comportament, să vă fie ruşine pentru cetăţenii oneşti şi cu demnitate din Orhei”, a remarcat Adrian.

Picture 014

„Acțiunile protestatarilor trebuie contestate în judecată”

Ion Guzun, consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova:

guyun

„Aceasta este o acțiune îndreptată sigur împotriva libertății de exprimare, se încearcă să se influențeze activitatea unei instituții. Avem instituții care au competența să se pronunţe în cazul în care o instituție media a încălcat Codul audiovizualului sau Codul de etică al jurnalistului. Acțiunile protestatarilor trebuie contestate în instanța de judecată pentru a asigura lipsa oricăror influențe din afară”, a spus el.

 

 

petru macovei trm

 

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente:

„Oamenii au dreptul la proteste, dar au şi obligaţia legală să nu perturbeze activitatea instituţiilor. Astfel, Inspectoratul General de Poliţie trebuie să garanteze accesul nestingherit al angajaţilor la locurile lor de muncă. Inclusiv pentru asta poliţia este plătită din bani publici. Agresiunile verbale sau fizice sunt inadmisibile şi trebuie să fie documentate, investigate şi sancţionate conform legii. Aceste proteste sunt orchestrate de anumite forţe politice şi asta este evident. Protestatarilor trebuie să li se explice care sunt obligaţiile lor, pot protesta paşnic fără a împiedica accesul în clădire şi fără a intimida, brusca, lovi jurnaliştii”.

Nadine_Gogu_1

„Se pare că e vorba de o acțiune regizată”

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent:

„Fiecare cetățean are dreptul la întruniri libere pentru a protesta împotriva anumitor acțiuni sau inacțiuni din partea oricăror actori de pe arena publică. Mai există și libertatea de exprimare, fiecare având dreptul să-și exprime opinia cu privire la anumite probleme. Aceste acțiuni însă ar trebui să fie pașnice, fără a îngrădi drepturile altora la libera exprimare. În cazul protestelor împotriva postului Jurnal TV, se pare că e vorba de o acțiune regizată prin care se încearcă intimidarea jurnaliștilor și hărțuirea lor. Or, succesiunea acțiunilor protestatarilor denotă că aceștia execută un scenariu care are conotație politică.

Cred că autoritățile care au fost sesizate de Jurnal TV ar trebui să aplice prevederile Legii cu privire la organizarea şi desfăşurarea întrunirilor, potrivit cărora protestele ar trebui să se desfășoare pașnic, fără a împiedica activitatea instituțiilor și fără a degenera în acțiuni violente care ar pune în primejdie ordinea publică, integritatea corporală şi viaţa persoanelor, dar și prevederile din Codul Penal privind inadmisibilitatea intimidării jurnaliștilor pentru critică. Or, jurnaliștii nu pot fi împiedicați să-și exercite liber meseria, să informeze publicul  asupra celor ce se întâmplă în societate.”

Marţi, 9 august, Jurnal TV a sesizat organele abilitate de faptul că protestatarii perturbează activitatea angajaţilor din instituţiile sediului Skytower. Reprezentanţi din cadrul procuraturii au anunţat că examinează sesizarea şi, în zilele următoare, vor veni cu un răspuns.