Aceasta vă e solidaritatea?

Parlamentul a „economisit” circa patru milioane de lei, din care va procura automobile noi și tehnică nouă pentru angajații săi

Bugetul de stat pentru anul 2020 se va numi „bugetul solidarității”, iar Guvernul va propune majorarea de salarii și plăți sociale, în special pentru păturile social vulnerabile. Șefa cabinetului de miniștri, Maia Sandu, vrea ca ajutorul pentru perioada rece a anului să crească de la 350 la 500 de lei pe lună. Indemnizația pentru veteranii războiului de pe Nistru, de la 100 la 300 lei pe lună, și un program nou, o alocație pentru energia electrică pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 1500 de lei pe lună. Până una-alta, Parlamentul va cheltui circa 3 milioane de lei pentru procurarea a patru automobile noi, a 56 de notebook-uri etc.

În cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, prim-ministra Maia Sandu a vorbit despre bugetul pentru 2020, care se va numi „bugetul solidarității”. Astfel, Guvernul va propune majorarea de salarii și plăți sociale, în special pentru păturile social vulnerabile. Potrivit șefei Executivului, ținta bugetului pentru anul viitor vor fi cetățenii cu venituri mici.

„În contextul programului de ajutor pentru perioada rece a anului, propunem în bugetul pentru 2020 creșterea indemnizației de la 350 la 500 de lei pe lună. Propunem să majorăm numărul beneficiarilor acestei indemnizații. Venim cu un program nou pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 1500 de lei pe lună. Propunem o alocație pentru energia electrică, care să acopere parțial cheltuielile pentru consumul de energie electrică. Ne propunem să acoperim un număr de 400 de mii de pensionari. Din păcate, atât de mulți oameni au pensia mai mică de pragul de 1.500 de lei. Propunem să majorăm puțin indemnizația pentru veteranii războiului de pe Nistru, de la 100 la 300 de lei pe lună”, a menționat Maia Sandu. De asemenea, premierul a vorbit și despre creșteri salariale de la 6 la 10%.

De unde banii?

Pentru majorările menționate de către Sandu, este necesar ca bugetul pentru anul 2020 să fie suplinit cu câteva miliarde. Șefa cabinetului de miniștri susține că resursele financiare vor veni din economiile de pe urma optimizărilor din cadrul unor instituții de stat. „Facem economii unde se poate. Luăm de la tot felul de instituții publice care și-au făcut planuri să cumpere una-alta. Le spunem să mai aștepte cu lucruri care nu-s atât de necesare. Instituțiilor li s-a cerut să revadă bugetul și să economisească acolo unde nu e absolut necesar”, a precizat Maia Sandu. Între timp majoritatea parlamentară a decis procurarea a patru automobile noi în valoare de peste două milioane de lei.

Sandu cere economii, Parlamentul procură mașini noi

O notă informativă la proiectul Hotărârii Biroului permanent al Parlamentului nr.27/2018 cu privire la Bugetul pentru anul 2019 arată că, din cauza lipsei deputaților de la locul de muncă, s-au „economisit” circa patru milioane de lei. Deputații au decis că din această sumă vor fi procurate patru automobile noi în valoare de peste două milioane de lei, o mașină costând în jur de 26 de mii de euro, 56 de notebook-uri, cinci imprimante și o cameră video, în valoare de 1,3 milioane  de lei.

Am întrebat câțiva parlamentari din actualul Parlament dacă banii „economisiți” vor fi cheltuiți pentru necesitățile angajaților legislativului sau vor fi redirecționați către „bugetul solidarității” 2020, cum a fost botezat de Maia Sandu. Cei solicitați susțin că nu știu despre procurarea automobilelor noi și a altor bunuri.

Igor Munteanu, deputat din cadrul blocului ACUM, ne-a sugerat să-i întrebăm pe cei care reprezintă secretariatul parlamentului. Sergiu Litvinenco, deputat PAS, susține că nu cunoaște detalii, dar este de părerea că nu este prioritar în aceste momente ca parlamentul să cheltuiască sume enorme pentru a procura automobile noi.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)