„Aceasta e prima mea revoluţie” – cine o va monta primul?

Debut // Lucrarea Paulei a fost citită în cadrul Atelierului de Dramaturgie Contemporană al Naţionalului „Mihai Eminescu”
Primul text artistic despre 7 aprilie 2009, scinău, se numeşte „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o” şi aparţine Mariei Paula Erizanu, o fată de 17 ani. S-a spus despre acest text ba că e un eseu, ba că e jurnal, ba că e proză. Mulţi l-au citit în revista „Observator Cultural” din România şi în publicaţia „Timpul” din Basarabia.

Lucrarea Paulei a ajuns de curând şi într-o sală de teatru, fiind citită în cadrul Atelierului de Dramaturgie Contemporană al Naţionalului „Mihai Eminescu”, de către tânăra actriţă Ina Surdu. Participanţii la atelier s-au convins în timpul lecturii, realizate de Petru Oistric, că textul are toate calităţile unui monolog dramatic şi ar putea servi drept material pentru crearea unui spectacol.
Fraza „Visez la o revoluţie” sună ca un laitmotiv al acestui text febril, din care răbufneşte revolta, setea de libertate, elanul tineresc. Bursieră a unui prestigios liceu de pe Insula Omului din Marea Britanie, Maria Paula Erizanu nu a fost prezentă în sala studio „V. Cupcea” a Naţionalului din Chişinău, în schimb, ea a putut urmări lectura şi a participat la discuţii prin intermediul Internetului.

Numeroşii spectatori au dat în unanimitate o notă înaltă monologului scris de Paula imediat după 7 aprilie, la limita dintre tragic şi ironic. „E un text foarte viu, plin de intuiţii artistice extraordinare, poţi ieşi cu el oriunde în lume, autoarea e teribil de dotată, un talent autentic”, a punctat Constantin Cheianu, făcând presupunerea că monologul „va fi pus în scenă doar în afara acestei nefericite ţări”.

Larisa Turea a mărturisit că o uimeşte modernitatea textului lipsit cu totul de patetism, deloc infantil, concentrat, cu o energie latentă, care ar inspira pe orice regizor deschis spre provocările tinerilor autori, să creeze un „spectacol admirabil”.

Paula a explicat revoluţia pe înţelesul maturilor

„Textul mi-a amintit de piesa „Ubu Rex”, îmi place limbajul alegoric, abordarea nonşalantă, critică a evenimentelor din 7 aprilie. E mult spaţiu în text, e loc pentru regie”, a remarcat Mihai Fusu.

După părerea Dorianei Butucioc, cercetător ştiinţific, „Paula a explicat revoluţia pe înţelesul părinţilor”, iar teatrologul Victoria Drumi a observat că monologul e foarte dens, oferă un flux de informaţii şi merită o vizualizare pe scena de teatru. Constanţa Popa a pus în evidenţă rafinamentul textului şi contrapunctul dintre Istorie la general, şi istoria personală a unei adolescente.
„Da, e un text de teatru, îţi cere să iei atitudine, există efectul de distanţare faţă de evenimentele din primăvara lui 2009”, afirmă Anatol Durbală, arătându-se dezamăgit de lectura „albă”, adică neutră, pasivă a monologului şi subliniind că actorii trebuie să se implice mai activ în astfel de prezentări ale textelor dramatice.

„Aş vrea mai multă participare din partea actorilor la o astfel de lectură”, a menţionat Veronique North-Minca, secretar la Ambasada Franţei în Republica Moldova, accentuând că în textul acesta, tradus şi în franceză, „nu trebuie schimbat nimic, autoarea a capturat momentul, e ca o fotografie a evenimentelor”.

„Am fost sinceră până la capăt”

Potrivit Angelei Braşoveanu, „Aceasta e prima mea revoluţie” nu a avut nevoie de niciun fel de promovare, textul nu a fost împins nici pentru publicare, nici pentru lecturi, el se autopromovează, „merge de la sine, ca un miracol”.

Rugată să ia cuvântul la finele şedinţei Atelierului de Dramaturgie al Naţionalului, Paula ne-a spus de pe monitorul unui computer: „Scriind textul, i-am rănit pe unii oameni, i-am fericit pe alţii. Important e că am fost sinceră până la capăt”. Până se va decide vreun teatru sau regizor să monteze monologul Mariei Paula Erizanu, acesta va fi publicat în trei limbi – română, engleză şi franceză – într-un album de fotografii consacrat lui 7 aprilie, album ce urmează să apară în curând la Editura „Cartier”.

Irina Nechit