ACCIDENTE // Îl iert, numai să mă ajute

Ratuşul s-a săturat să-şi numere morţii şi răniţii

Luate prin surprindere, rudele victimelor accidentelor rutiere, de cele mai dese ori, iartă şoferii care au apăsat pedala de acceleraţie şi au luat viaţa persoanelor dragi. „Ne-a ajutat cu înmormântarea şi a spus că ne va ajuta şi mai departe”, ne-a spus o femeie care şi-a înmormântat acum două săptămâni soţul.

Satul Ratuş, raionul Criuleni, numără în fiecare an morţii accidentelor rutiere. La începutul lunii curente, în localitate, în urma neatenţiei unui şofer, a decedat Gheorghe Scurtu, de 54 de ani. E a treia persoană care moare sub roţile automobilului în acest an. „Satul este ‘vestit’ pentru numărul de morţi pe şosea”, ne spune Petru Buzun, primar de Drăsliceni, din care face parte Ratuşul.

Victime în fiecare săptămână

„ În fiecare săptămână au loc accidente minore, în urma cărora victimele suferă doar traume sau le sunt omorâte animalele. E greu de traversat drumul, iar şoferii sunt mereu grăbiţi”, susţine primarul.

Aşa a fost şi în seara în care Gheorghe Scurtu a trecut drumul pentru ultima dată. „Nu eram acasă, veneam de la piaţă. Eram în microbuz şi am văzut un om întins pe şosea. Mi-am făcut cruce şi m-am dus la magazin să iau două pâini. Când am ieşit, două vecine m-au luat de braţ şi mi-au spus să mă iau în mâini, pentru că Ghiţă, bărbatul meu, a fost lovit de maşină”, comunică Vera Scurtu, soţia defunctului.

Femeia spune că şoferul se încurca în declaraţii. „O dată a spus că l-a orbit farurile altei maşini, care venea pe contrasens, altă dată că nu l-a văzut pe Ghiţă. Numai Dumnezeu ştie ce a fost acolo. Eu îl iert, numai să mă ajute”, continuă aceasta.

Nu avea nicio ceapă în casă

„Nu mă va ajuta cu nimic dacă va sta după gratii. Atunci când  s-a întâmplat, nu aveam nicio ceapă în casă. A fost prima dată în viaţa mea când am păţit aşa ceva. Şoferul ne-a ajutat cu bani pentru înmormântare şi a spus că ne va ajuta şi mai departe”, susţine femeia.

La mijlocul lunii august, Andrei Efros din Ratuş a murit sub roţile maşinii lui Ion Busuioc, magistrat la Judecătoria Centru a capitalei. La aproape trei luni de la accident, Procuratura Generală (PG) păstrează tăcerea. „A fost pornită urmărirea penală, de acest caz se ocupă Procuratura Criuleni. Pe moment, nu putem să vă oferim detalii. Când vom avea, vă vom anunţa”, ne-a comunicat serviciul de presă al PG.

Nu am reuşit să vorbim cu familia defunctului. „Mama nu este acasă, iar eu am venit în ospeţie şi nu ştiu nimic. Reveniţi peste o oră şi voi găsi pe cineva”, ne-a comunicat o voce de bărbat care s-a prezentat fiul mai mare al lui Andrei Efros.

Încercările ulterioare de a vorbi cu cineva din familia lui Efros nu s-au soldat cu succes. În acelaşi timp, oamenii din sat spun că judecătorul Ion Busuioc şi-a păstrat promisiunea şi continuă să ajute familia defunctului. „A cumpărat o maşină de lemne pentru iarnă, atunci când s-au împlinit 40 de zile de la moartea bătrânului, i-au ajutat la pomană”, ne-a comunicat o persoană din Ratuş.

Locul blestemat

Începutul de an a fost dureros pentru Maria Movilă din localitatea Drăsliceni. „Cu o lună înainte de a împlini şapte ani, fiica mea a decedat sub roţile unei maşini”, spune femeia. „Era în ajunul Crăciunului şi o prietenă mai mare de-a ei a luat-o la colindat. Nu mi-a spus nimic, nu s-au dus aici, la noi în mahala, dar au pornit spre Ratuş. La zebră, fiindcă erau mai mulţi copii, maşinile s-au oprit. Şoferul unei maşini însă se grăbea, le-a depăşit pe celelalte şi a lovit-o pe fiica mea”, povesteşte îndurerată femeia.

„Şoferul care avea 21 de ani a vrut să fugă de la locul accidentului. Dar ceilalţi şoferi şi poliţiştii care erau aproape l-au reţinut. E blestemat locul cela, câte suflete a luat”, spune cu durere în glas Maria.

Aceasta susţine că, după accident, tânărul a ajutat-o cu cheltuielile pentru înmormântare. „Nu eram pregătiţi pentru aşa ceva, era în toiul sărbătorilor. Un om viu mai aşteaptă, cel mort însă nu”, susţine femeia.

Cinci ani condiţionat

Maria Movilă spune că şoferul care a luat viaţa fetiţei a fost condamnat la cinci ani condiţionat, iar timp de patru ani fără permis. Procesul de judecată a durat jumătate de an. „Nu mi se pare corect. Unul este nevinovat şi stă după gratii, iar altul omoară un copil şi este în libertate”, spune tristă Movilă.

Ca să atragă atenţia autorităţilor, locuitorii comunei au ieşit să protesteze. „Ne-am săturat să numărăm morţii şi răniţii. Am trimis o solicitare către Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) de a instala un semafor. Am primit refuz. Acelaşi răspuns l-am avut şi din partea Cancelariei de Stat, unde a fost readresată scrisoarea deschisă către premier. Am trimis încă o solicitare către MTID şi aşteptăm răspuns. Se plâng din cauza lipsei banilor”, ne-a comunicat primarul localităţii.

Acesta a menţionat că Poliţia Rutieră i-a anunţat că în scurt timp vor monta dispozitive de limitare a vitezei. „Poate aşa vor fi mai puţine victime umane”, conchide primarul.

Aurelia Mija, şefa serviciului de presă a Poliţiei Rutiere, ne-a comunicat că de la începutul anului au avut loc 2385 de accidente rutiere în urma cărora 3094 de oameni au fost traumaţi, iar 365 au decedat.

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere

În octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie, prin care invită guvernele să comemoreze, în a treia duminică a lunii noiembrie, victimele accidentelor rutiere.

Anual, în lume, din cauza accidentelor rutiere, îşi pierd viaţa aproximativ 1,3 mil. de oameni şi până la 50 mil. de oameni sunt traumatizaţi. Traumele provocate de accidentele rutiere sunt principala cauză de deces a tinerilor cu vârsta între 10 şi 24 de ani.

Cronica accidentelor de maşină pentru 2009–2012

Anul Numărul accidentelor Numărul persoanelor traumatizate Numărul persoanelor decedate Numărul copiilor traumatizaţi Numărul copiilor decedaţi
 

2009

 

 

2 775

 

3 297

 

487

 

563

 

42

 

2010

 

 

2 930

 

 

3 747

 

452

 

588

 

38

 

2011

 

 

2 825

 

3 543

 

433

 

 

622

 

36

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)