Accidentat mortal în apă


„Un asemenea caz nu a mai fost în raionul Dubăsari”

„Stai! Opreşte!… Ce ai făcut?”, strigau în disperare prietenii lui Petru, în timp ce spre tânărul de 19 ani se îndrepta un scuter de apă. „Bărbatul cu scuterul nu ne auzea. A mers mai departe şi l-a lovit. Eu am sărit în apă să-l salvez pe Petru”, îşi aminteşte Eugen, prietenul tânărului care şi-a găsit moartea în apele Nistrului la Dubăsari. Deşi a trecut o lună de la tragedie, oamenii legii spun că sunt în aşteptarea expertizei medico-legale pentru a determina cauza decesului.

Svetlana Panţa

„Fără rezultatele expertizei, nu ne putem pronunţa”, a menţionat vicecomisarul de Dubăsari, Ruslan Buzdugan. Potrivit acestuia, proprietarul scuterului a fost audiat. „Bărbatul a dat explicaţii. Mijlocul de transport era înregistrat, are permis. Nu era cazul să fie reţinut. Pentru reţinere este necesară de a fi pornită o cauză penală”, explică Buzdugan.

Prietenii lui Petru însă nu au nevoie de rezultatele expertizei. Ei au văzut cu ochii lor cum se îndrepta spre tânăr scuterul de apă. Recent întors din armată, Petru a venit cu mai mulţi băieţi de la Izbişte, Criuleni, să se odihnească pe malul Nistrului. Zeci de tineri, familii cu copii se scăldau în apele fluviului, fără a da atenţie bărcilor cu motor şi scuterelor de apă care circulau în imediata apropiere. Veselia lor însă a fost întreruptă de strigătele unor tineri. Nimeni nu înţelegea ce se întâmplă. „Petru era în apă, la câţiva metri de mal. Înota. Când am văzut că a fost lovit în regiunea capului de banană (remorca scuterului – n. red.), am sărit în apă să-l salvez”, îşi aminteşte Eugen.

Pierdut în apele Nistrului

Fără să vrea, persoanele care au venit să se odihnească au devenit spectatorii unei tragedii. Emoţionaţi, prietenii lui Petru au depus mărturii oamenilor legii sosiţi la faţa locului. „Scafandrii au venit peste vreo trei ore”, ne mărturiseşte Eugen.

„E unicul caz de acest fel la noi în raion. Scafandrii au venit mai târziu, deoarece la Dubăsari nu avem scafandri”, a subliniat Sergiu Gatman, şeful Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor din r. Dubăsari. Era aproximativ ora 8 seara când un grup de zece salvatori dintre care trei scafandri au început căutarea băiatului pierdut în apele Nistrului. Prima zi nu a adus rezultat. „Noaptea, nu se fac căutări. Nici nu are rost să fie făcute. L-am găsit a doua zi dimineaţă”, spune Gatman.

„Fac ce le place” şi se îneacă

Tragedia care a avut loc acum o lună nu-i opreşte pe locuitorii satului Izbişte să meargă la 15 km distanţă pentru a se scălda în Nistru. „În locul în care s-a întâmplat tragedia, în fiecare zi, se adună sute de persoane. E straşnic ce se face acolo. Sunt foarte mulţi, deşi nu este o plajă amenajată”, povesteşte Ecaterina Cabaniuc, inginer cadastral din cadrul Primăriei Izbişte.

Femeia s-a arătat alarmată de faptul că Petru nu este unicul locuitor al satului înghiţit de Nistru. „Fratele contabilei noastre s-a înecat anul trecut în luna august, un alt bărbat de 44 de ani, sunt foarte mulţi şi toţi şi-au găsit sfârşitul în Nistru”, a adăugat inginerul.

Deşi salvatorii susţin că este responsabilitatea autorităţilor publice locale să amenajeze plajele sau, cel puţin, să instaleze plăci de avertizare, puţini fac acest lucru. „Plajele nu sunt amenajate, cu excepţia unor localităţi, dar şi acelea nu corespund cerinţelor pentru că nu au salvamari. E simplu. O plajă trebuie să aibă un salvamar, dar salvamarul trebuie plătit, bani însă nu sunt. Se mizează pe faptul că locuitorii ştiu că e o zonă periculoasă pentru scăldat”, a constatat Sergiu Gatman. „Am demarat o acţiune. Împărţim pliante informative. Dar… nu toţi înţeleg ce pericol îi paşte şi fac ce le place”, a adăugat şeful Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor din r. Dubăsari.

Geamandurile amplasate pot fi numărate pe degete. „Le putem vedea doar în zonele în care sunt taberele de odihnă”, a menţionat salvatorul.

Omor din imprudenţă sau…

Rudele şi prietenii lui Petru sunt sceptici în privinţa derulării anchetei poliţieneşti. „Din câte ştiu eu, expertiza medico-legală se face în câteva zile, dar a trecut deja o lună”, a menţionat Eugen, fratele tânărului decedat. Băiatul este revoltat de poziţia oamenilor legii. „Poliţiştii ne-au spus că acolo nu era loc de scăldat”, spune revoltat fratele. Nimeni însă dintre cei prezenţi nu au văzut vreun panou pe care să fie scris „Scăldatul este interzis!”

Mamei lui Petru nu-i vine a crede că nu-l mai are alături pe fiul mezin. „Tocmai a venit de la armată. Ce s-a întâmplat o să vă povestească băieţii care erau cu el atunci. Cel care l-a lovit este bogat. Noi nu ne punem cu ei, suntem oameni simpli”, spune îndurerată femeia.

Tragedia nu i-a înspăimântat nici pe proprietarii de bărci cu motor şi scutere. Aceştia pot fi văzuţi şi astăzi, circulând cu viteză în apropierea înotătorilor. Mai mult, o fac şi după apusul soarelui. Lipseşte doar scuterul care a fost arestat de oamenii legii pentru efectuarea expertizei.

Potrivit Departamentului Situaţii Excepţionale de la începutul anului curent, 83 de oameni au murit înecaţi, 20 dintre ei fiind copii.

„Petru avea mulţi prieteni. A fost o fire foarte veselă şi plină de viaţă. A fost…” spune Eugen, fratele tânărului decedat acum o lună. Potrivit vicecomisarului de Dubăsari, dacă va fi găsit vinovat, bărbatul cu scuterul riscă să fie condamnat pentru omor din imprudenţă.

 

The following two tabs change content below.