Acceptăm sau nu moscheea?

PROTEST  // Ortodocşii nu tolerează oficializarea islamului în R. Moldova

Pe 18 mai, în Parcul Catedralei, a avut loc un protest al preoţimii şi al enoriaşilor ortodocşi aparţinând de Mitropolia Moldovei prin care s-a cerut revizuirea Legii Cultelor. Manifestanţii au condamnat legalizarea cultului islamic şi înregistrarea Ligii Musulmanilor din Republica Moldova. Manifestaţii similare au avut loc la Chişinău, Bălţi, Ungheni, Cahul. Protestul din Chişinău, organizat de Alianţa Asociaţiilor Ortodoxe, a început la ora 11.00 cu o slujbă în Catedrala Naşterea Domnului, a continuat pe Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde s-a dat citire scrisorii oficiale adresată Guvernului şi înmânată secretarului general adjunct al Guvernului, Anatolie Onceanu, pentru a fi transmisă premierului Vlad Filat la întoarcerea acestuia din Germania. Protestul a continuat cu un marş până la statuia lui Ştefan cel Mare unde a fost intonat cântecul „La moartea lui Ştefan Vodă”.

Informaţi şi îndemnaţi de preoţi

Miercuri, 18 mai, ora 11.00, clopotniţa Catedralei Naşterea Domnului din Chişinău a anunţat începutul protestului ortodocşilor împotriva Legii Cultelor şi înregistrării Ligii Musulmanilor din Moldova. Protestul a fost organizat de către Alianţa Asociaţiilor Ortodoxe, din care fac parte asociaţiile „Sfânta Fericita Maica Matrona” şi „ProOrtodoxia”. Câteva sute de enoriaşi din mai multe localităţi ale republicii s-au adunat la protest, informaţi şi îndemnaţi de preoţii din bisericile localităţilor din care au venit, unii au avut transport organizat.

„Cerem revizuirea Legii Cultelor”!

Manifestarea a început cu o slujbă oficiată la Catedrala Naşterii Domnului din Chişinău, apoi enoriaşii în frunte cu zeci de preoţi au pornit spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde erau aşteptaţi de un grup de persoane cu steaguri şi însemne bisericeşti, cu cruci şi o clopotniţă mobilă improvizată. Pe pancartele întinse de credincioşi scria: „Moldova – Ţară Ortodoxă”, „Biserica este mama poporului nostru” – o parafrazare a unui citat din Eminescu care spunea că „Biserica Ortodoxă este mama poporului român”. Odată ajunşi pe piaţă, s-a dat citire scrisorii Alianţei Asociaţiilor Ortodoxe către Guvernul Republicii Moldova. În scrisoare se menţionează că, îndată după aprobarea Legii Cultelor, „în Republica Moldova au fost înregistrate oficial mai multe organizaţii religioase, unele din ele având un caracter antistatal”. În 2009, au apărut trei eparhii ortodoxe necanonice, în ultimele luni au fost înregistrate trei asociaţii evreieşti şi una gnostică, iar recent au fost legalizaţi şi musulmanii, drept cult aparte. „Astăzi, orice dogmă, oricât de eronată şi bizară, îmbrăţişată de câţiva cetăţeni, poate ajunge a fi recunoscută drept cult religios. Astăzi, cerem revizuirea Legii Cultelor şi includerea unor amendamente conform solicitărilor anterioare ale mitropoliei, punerea în prioritate a cultului majoritar „Biserica Ortodoxă”, precum şi revizuirea înregistrării Ligii Musulmane din Republica Moldova.

Moldova, o „gunoişte religioasă”

În OPINIA (cuvântul-cheie) preşedintelui Asociaţiei „Pro Ortodoxia”, Ghenadie Vlahuţă, afirmă că Legea Cultelor este extrem de permisivă şi depăşeşte legile morale. „Scopul acestei legi este să facă din Moldova o gunoişte religioasă”. Totodată, preotul Vlăhuţă a ţinut să sublinieze că scopul protestatarilor este să lovească în Legea Cultelor, şi nu în musulmani, deşi în scrisoarea adresată guvernului se stipulează clar că rostul protestului este de a cere revizuirea oficializării la noi a religiei musulmane şi a Ligii Musulmane.

Islamul nu este o sectă

Fostul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat acum câteva luni că islamul nu putea să nu fie înregistrat în Republica Moldova: „Islamul nu este o sectă, ci una din cele trei mari religii mondiale. Nu există nicio ţară de pe glob unde să nu fi fost autorizată funcţionarea cultului islamic. Noi avem normă constituţională prin care garantăm tuturor persoanelor libertatea de confesiune. Faptul că nu sunt înregistraţi nu înseamnă că ei nu există”.

Precizăm că, în aceeaşi zi, 18 mai, Coaliţia Antidiscriminare a pichetat Mitropolia Moldovei, îndemnând „organizaţiile religioase să dea dovadă de responsabilitate şi toleranţă, să-şi tempereze pornirile anti-minorităţi şi să-şi menţină activităţile în limite legale, abţinându-se de la imixtiuni în activitatea legală a instituţiilor statului”.

 

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.