Acasă şi iar peste hotare, cu girul socialiştilor

Migranţii moldoveni care se confruntă cu probleme de şedere în Federaţia Rusă pot telefona la un call centru pentru a afla dacă pot ori nu beneficia de legea amnistiei anunţată în pragul alegerilor din RM. Anunţul a fost făcut de preşedintele Igor Dodon în cadrul unui dialog cu cetăţenii. Dodon s-a lăudat că, în urma înţelegerii pe care a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin, serviciul de migraţie rus le-a prezentat o bază de date a cetăţenilor cu probleme de şedere în FR.

„Câteva zeci de angajaţi de ai noştri, care vor activa în Federaţia Rusă vă vor răspunde la această linie telefonică 24 din 24 de ore. Avem acces la baza de date şi vă vom putea verifica pe fiecare dintre Dvs.,  dacă puteţi ori nu profita de această amnistie”, a spus Dodon.

El a mai precizat că şi consilierul său pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, este antrenat în soluţionarea problemelor migranţilor, „fiind în contact permanent cu Ministerul Afacerilor de Interne” rus. „La solicitarea mea, am primit acces la baza de date. Ea nu poate fi transmisă cuiva în privat, dar, în calitate de instituţie de stat, în baza celor convenite, avem acces la ea ca să ajutăm solicitanţii să cunoască dacă pot beneficia ori nu de amnistie”, a mai spus Dodon.

Cetăţenii, fie că se află pe teritoriul R. Moldova, fie în Rusia, pot telefona la câteva linii de telefon deschise pe teritoriul Federaţiei Ruse. Am încercat să aflăm cum funcţionează acestea. La celălalt capăt al firului ne-a răspuns o persoană cu numele Vitalie. A vorbit în română. După mai multe întrebări referitor la modul cum se scrie numele, ne-a spus că nu figurăm în baza de date respectivă. Pentru mai multă precizie ne-a sugerat să depunem o cerere în scris pe site-ul Serviciului Federal de Migraţie rus, în care să indicăm datele din buletin şi vom obţine răspuns în scris, dacă putem ori nu beneficia de amnistie.

Mai mulţi experţi politici de la Chişinău consideră că înţelegerea lui Dodon cu omologul său rus reprezintă o ingerinţă în treburile interne ale RM. O declaraţie în acest sens a fost făcută şi de premierul Pavel Filip care a sugerat că „acest lucru poate fi calificat drept intervenţie a Federaţiei Ruse în campania electorală din R. Moldova”. În replică, Dodon a declarat că mai degrabă Occidentul şi statul român încearcă să influenţeze situaţia politică din RM decât Moscova.

Expertul Promo Lex, Pavel Postică, a declarat că deşi are o conotaţie electorală, decizia de a amnistia pe cineva este un drept suveran al oricărui stat, în cazul dat al FR. „Nu putem vorbi de o ilegalitate, e dreptul autorităţilor FR de a emite o lege referitor la amnistie. Sub aspect electoral, în viziunea mea, ar putea avea de câştigat nu doar socialiştii, ci toate partidele. Avem foarte mulţi cetăţeni în FR. Depinde cât de activ va fi şi ce strategii va adopta fiecare concurent electoral pentru a le câştiga încrederea. Mi se pare eronată prezumţia că cetăţenii care vin din Federaţia Rusă vor vota un anumit concurent electoral”, a spus Postică.

De cealaltă parte, expertul politic Oazu Nantoi consideră că preşedintele rus Vladimir Putin face tot posibilul ca Dodon să învingă la viitoarele alegeri, inclusiv cu acest gest de amnistie promisă în preajma campaniei electorale. „În cazul nostru, este vorba de un război hibrid purtat de binom împotriva propriilor cetăţeni cu complicitatea lui Putin. Pentru a avea o reacţie adecvată din partea instituţiilor statului la astfel de acţiuni trebuie schimbate autorităţile”, consideră Nantoi.

Potrivit expertului, Putin îl susţine pe Dodon, deoarece are nevoie de redacţia a doua a Memorandumului Kozak. Dodon a declarat anterior că R. Moldova a ratat în 2003 „cea mai reală şansă de soluţionare a diferendului transnistrean”. În cadrul dialogului cu utilizatorii reţelelor de socializare care a avut loc marţi, Dodon a precizat că, pe parcursul ultimului an, a avut patru întâlniri cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. „Până la sfârşitul lunii decembrie este planificată încă o întâlnire. Nu voi deschide parantezele. Sunt propuneri de a ne întâlni, venite din partea partenerilor de pe malul stâng al Nistrului”.

La întrebarea cum vede reglementarea diferendului transnistrean, Dodon a reiterat că soluţionarea lui depinde de rezultatul viitoarelor alegeri. Acesta a sugerat că, dacă va avea o majoritate parlamentară ori parteneri de dialog cu aceleaşi viziuni, dialogul va fi mai uşor. „Opinia mea referitor la Transnistria este bine cunoscută, regiunea transnistreană trebuie să fie parte componentă a RM păstrându-şi împuternicirile [pe] care le are, autonomie bugetară, preşedinte, imn, drapel. Trebuie să avem doar acelaşi hotar, sistem de impozite şi o legislaţie comună”, a declarat Dodon.

Amintim că Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse a anunţat că moldovenii care au încălcat termenul de şedere în FR vor beneficia de anularea încălcărilor dacă vor reveni în Republica Moldova în perioada 1 ianuarie–28 februarie şi se vor întoarce în Rusia nu mai devreme de martie 2019. Perioada respectivă coincide cu cea a campaniei electorale. Circa 170.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cad sub incidenţa acestei legi.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu