Academia confirmă poziţia lui Ghimpu

28 iunie 1940 //Adevărul istoric trebuie asumat fără ură şi părtinire

Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) confirmă că 28 iunie 1940 este ziua ocupaţiei sovietice, după ce o comisie, în frunte cu istoricul Andrei Eşanu a prezentat documente în acest sens. „Nu era necesar de demonstrat o dată în plus că la acea dată a început ocupaţia sovietică”, a spus pentru Jurnal.md, Andrei Eşanu.

„Eu nu am fost de acord cu constituirea comisiei respective, mai ales că adevărul este unul. La 28 iunie 1940 am fost ocupaţi de sovietici, a fost un act de cotropire, şi nu de eliberare”, a specificat Eşanu.

Eşanu a mai spus că dacă preşedintele interimar Mihai Ghimpu avea să se consulte cu AŞM, înainte de a emite decretul, atunci nu era aşa o zarvă. „Preşedintele interimar a spus un adevăr prin acel decret, dar dacă se menţiona că şi-a expus părerea şi AŞM, poate că era altfel”, a conchis Eşanu. Din comisia de experţi mai fac parte: membru corespondent Demir Dragnev, dr. Ion Jarcuţchi, dr. hab. Anatol Petrencu, dr. Anatol Ţăranu, dr. Gheorghe Nicolaev, dr. Gheorghe Cojocaru, dr. Mihai Taşcă.
Avizul forului academic se încheie cu următoarele concluzii: „Documentele de arhivă, cercetările istoricilor din Republica Moldova şi alte ţări atestă de o manieră indubitabilă că actul din 28 iunie 1940 este o consecinţă directă a tranzacţiei sovieto-naziste din 23 august 1939 privind partajul „sferelor de influenţă” între cele două regimuri totalitare ale secolului XX.
Anexarea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei a fost concepută şi realizată de comandamentul politic şi militar sovietic ca o operaţiune militară de ocupare a acestor teritorii, iar regimul terorii în masă instaurat în urma acestui act a fost unul al ocupantului, şi nu al „eliberatorului” sovietic.

Prin urmare, data de 28 iunie 1940 consemnează o pagină neagră în istoria noastră. Această zi este începutul ocupaţiei sovietice, începutul unor drame şi tragedii fără precedent în trecutul nostru istoric. În numele unei pretinse „eliberări” sociale, regimul totalitar comunist instalat prin forţa baionetelor sovietice a comis crime abominabile care trebuie făcute publice şi condamnate, iar victimele regimului stalinist trebuie să fie onorate. Acesta este adevărul istoric care trebuie asumat fără ură şi părtinire, ca bază pentru o reconciliere civică profundă şi durabilă. Cunoaşterea şi asumarea adevărului istoric trebuie să consolideze societatea noastră, să contribuie la buna informare a cetăţenilor şi la calmarea spiritelor, la întărirea încrederii în argumentele ştiinţei academice.»

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)