ABUZ // Dezbină şi căpătuieşte-te!

Deși ministrul Culturii figurează într-un dosar penal, nu se ştie deocamdată dacă va fi suspendat

Ministrul Culturii, Boris Focșa, a ajuns pe mâna Centrului Național Anticorupție (CNA). Pe numele acestuia a fost intentat un dosar penal în cazul privatizării imobilului cu statut de monument de arhitectură protejat de stat de pe Mihai Eminescu 52 din Chişinău. Privatizarea s-a desfășurat conform unei scheme ilicite. Imobilul a fost împărțit în câteva părți cărora li s-a acordat adrese poștale diferite. Cauza penală a fost intentată în temeiul art. 328 din Codul Penal: „Excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Focșa este bănuit că a prejudiciat statul cu un milion de lei. Astfel, înaltul funcţionar riscă zece ani de puşcărie, fără dreptul de a mai ocupa funcţii publice. Boris Focșa a dat CNA asigurări că imediat ce se va întoarce din vacanța de la Paris se va prezenta la audieri.

Focșa a semnat contractul

Conacul Inglezi, ce se află pe adresa Mihai Eminescu 52, este un monument protejat de stat, inclus în Registrul monumentelor de importanţă naţională. În 2010, în baza unui contract semnat de ministrul Culturii, Boris Focșa, conacul Inglezi, ce se afla în gestiunea teatrului Republican „Luceafărul”, a fost transmis în posesia unei societăți cu răspundere limitată pentru 29 de ani. Imobilul cu suprafața de 869,1 m3 este evaluat de Cadastru la 1,3 milioane de lei.

Conform contractului, imobilul, monument de arhitectură de importanţă națională, urma să fie restaurat. Pentru asta, firma urma să investească cinci milioane de lei. În acest scop, beneficiarul trebuia să prezinte teatrului „Luceafărul” în decurs de un an planul de restaurare a edificiului, dar și garanții că deține mijloace bănești pentru investiții.

Până la prezentarea planului, conform contractului, compania urma să suporte cheltuielile pentru întreținerea edificiului. La expirarea termenului de un an, compania nu a prezentat un asemenea program și nici n-a avut grijă de edificiu. Teatrul avea tot temeiul să rezilieze contractul. Clauzele contractuale nu s-au respectat, iar clădirea rămâne în delăsare.

„Luceafărul” n-a reziliat contractul chiar dacă a fost avertizat

În raportul de audit realizat de Curtea de Conturi în 2011 se menționează că starea edificiului este dezastruoasă, sistemul de încălzire al edificiului a fost demontat, pardoseala este deteriorată, iar clădirea nu se încuie. „Alicecom” SRL nu și-a onorat obligațiile prevăzute de contract, astfel încât teatrul „Luceafărul” urma să rezilieze contractul, deoarece persista riscul înstrăinării ilicite a patrimoniului public”, se menționează în raport.

„Luceafărul” însă nu a reziliat contractul, dar a permis privatizarea a patru anexe ale imobilului. Anexelor li s-a atribuit adrese noi, astfel ca acestea să nu figureze în Registrul național al monumentelor.

Teatrul „Luceafărul” nu s-a conformat recomandării de a rezilia contractul de transmitere a imobilului, pentru a exclude riscul privatizării patrimoniului public. Bogdan Zumbreanu, șeful urmăririi penale de la Centrul Național Anticorupție, ne-a confirmat că anumite părți din imobil au fost privatizate. Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, anexele acestui imobil au fost înregistrate la Cadastru cu alte adrese, apoi au fost înstrăinate.

Adresele noi au scos anexele din Registrul monumentelor

Potrivit lui Ion Ștefăniță, directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, în cazul privatizării imobilului au fost încălcate Legea cu privire la deetatizare și administrare a proprietății publice, Legea culturii și Legea ocrotirii monumentelor. Toate aceste legi stipulează clar că patrimoniul cultural nu este pasibil de privatizare. „A fost divizat bunul imobil. Edificiul era conacul urban Inglezi. Acest conac este format din corpul central și anexe. Acestor anexe li s-au atribuit adrese noi: Eminescu 52/1 și Eminescu 52/2”, a declarat Ștefăniță. Prin urmare, anexele au alte adrese decât cele indicate în registrul național al monumentelor. Astfel, privatizarea acestor anexe nu prezintă o infracțiune.

Va fi sau nu suspendat?

Ion Ștefăniță a fost chemat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în acest caz încă în iulie 2012. Potrivit CNA, dosarul penal a fost intentat în septembrie 2012. Bogdan Zumbreanu argumentează că în perioada 1 octombrie – mijlocul lunii decembrie, ofițerii CNA nu au avut dreptul de a efectua acțiuni. „Având în vedere că ofițerii CNA, ex-CCCEC, în perioada 1 octombrie – mijlocul lunii decembrie, nu au avut dreptul de a efectua acțiuni procesuale, asemenea acte nu s-au făcut. Acțiunile procesuale pe marginea dosarului penal au fost reluate odată cu numirea în funcție a efectivului CNA”, a explicat Zumbreanu.

Există voci care afirmă că astfel s-ar putea crea impresia că Centrul Anticorupţie este o instituţie independentă pentru că PLDM insistă în continuare că CNA execută comenzi politice. Solicitat de jurnal.md să comenteze, directorul CNA Viorel Chetraru a respins de fiecare dată aceste acuzaţii.

Nu se ştie dacă ministrul va fi suspendat cel puțin pentru perioada anchetei. După audieri, dosarul va fi expediat procurorului care va decide dacă ministrul Focșa va fi pus sub învinuire sau nu. Ministrul Boris Focșa nu a fost de găsit pentru a răspunde la întrebările noastre.

 

Conacul Inglezi este monument de arhitectură de importanţă naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură ale municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Primele informaţii documentare despre conac apar la 1841. Conacul este o casă trainică cu un etaj şi jumătate, un corp de casă din piatră şi dependenţe. Etajul superior are şapte camere, decorate bogat, cu podele din parchet, sobe din faianţă, pereţii sunt tapetaţi, la demisol sunt cinci camere, pentru servitori, bucătărie, spălătorie.

 

Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)