Absorbţia democraţilor

MIRCEA-V.-CIOBANU

O consecinţă politică directă a actualei campanii pare a fi dispariţia Partidului Democrat. Partidul care de facto conduce Republica Moldova, care are o majoritate nemeritată politic, dar care – pe de altă parte – are cea mai mică susţinere populară, a murit. Faptul se mai păstrează în taină, corpul defunct este conectat la respiraţia artificială, dar el nu mai există. PSRM, un bun absorbant, care l-a înghiţit mai întâi pe Dodon, împreună cu transfugii din PCRM, apoi pe alţi foşti comunişti, acum îi usucă şi pe democraţi.

Cauze sunt mai multe, desigur, dar cea explicativ-demonstrativă este că proprietarul PD nu a investit niciodată în construcţie. El a cumpărat întotdeauna produsul finit. Fie că acesta se numea Partidul Comuniştilor, pe care îl achiziţionase, cu tot cu lider, atunci când respectivul guverna cu o majoritate constituţională, fie că această marfă se numea Partidul Democrat, care a înlocuit PCRM-ul la guvernare. Adevărat, iniţial PD a cochetat un timp cu PLDM, distribuind egal prada guvernării comune, dar, fiindcă noul proprietar nu a acceptat niciodată să împartă ceva cu alţii, liderul liberal-democrat a fost băgat, prin metode „specifice” divizării banditeşti a sferelor de influenţă, la dubă, iar partidul compromis.

Dar nici asta nu ajută. Or, dacă intri pe terenul exerciţiului democratic, trebuie să respecţi regulile jocului şi să dezvolţi aceste principii în partidul propriu. În caz contrar, şi acesta se strică, oricât de mare şi puternic ar fi fost la început. Fără să înţeleagă că materia politică e marfă alterabilă (sau poate că înţelegând asta în felul său), V. Plahotniuc acum investeşte într-un alt partid, aplicând acelaşi principiu şi procurând marfa cea mai arătoasă. El uită că, de regulă, partidul care se află pe culme nu are o altă alternativă decât de a se rostogoli în hău. Ori speră că exact aşa îl va cumpăra pe cel care va accede data viitoare.

Ce se va întâmpla cu PD? Aproape la sigur că va fi absorbit de socialişti. Diacov a şi dat semnalul: „Noi facem parte din internaţionala socialistă, avem multe scopuri comune, electorat comun etc.”. Se va numi, probabil, Partidul Socialist-Democrat. Există şi o variantă de a aduna sub drapel socialist doar câţiva transfugi democraţi, cum s-a întâmplat cu Lupu, care a evadat la democraţi de la comunişti (deşi acesta din urmă se pare că nu mai intră în cărţi). Iar membrii de rând, dar activi, ai PD traduc în viaţă, pe înţelesul poporului, mesajul liderului: o spală în noroi pe Maia Sandu şi fac agitaţie pentru candidatul prorus. În acelaşi timp, marele amator de surprize, scamatorul, farsorul, prestidigitatorul executiv se pregăteşte de cariera de socialist. De lider socialist.

Sau, pentru ca surpriza să fie absolută, liderii PD se pot dezice (de ochii lumii!) de Plahotniuc (e în vogă acum lepădatul de Satană), fuzionând cu socialiştii şi… continuând să guverneze. Dar într-o altă alianţă, socialist-democrat-comunistă, întoarsă cu spatele spre Europa, America, FMI, BM şi alte entităţi… cu prea multe exigenţe faţă de cei obişnuiţi să joace după propriile reguli. Sunt posibile şi alte nuanţe, dar tendinţa e cam pe aici.

Asta înseamnă reconfigurarea alianţei de guvernare. Culoarea şi mai ales nuanţele majorităţii parlamentare contează puţin. Nu e greu de presupus că într-o asemenea configuraţie prim-ministrul potrivit va fi mai curând o Zinaida Greceanîi (poreclită Zina-Carabina, pentru ameninţările ei la adresa tinerilor protestatari din 2009). Marian Lupu ar putea să redevină speaker, fie şi mort politic, dar ca mulţămită pentru vinderea cauzei ţarului Dodon. Mai ales că lui Candu i-a fost lipită eticheta de „fin al lui Plahotniuc” şi asta bate la ochi, va trebui trimis ambasador undeva, în Austria, de exemplu.

Toate astea ar însemna revenirea la „comunismul” de până la 2009, cu anularea parcursului european. Acest scenariu poate fi dejucat numai în cazul în care Dodon va pierde prezidenţialele. În caz contrar, ascensiunea revanşarzilor prosovietici, asistaţi de democraţi, este inevitabilă.

The following two tabs change content below.