Absolvenţii s-au obișnuit să nu trișeze, iar copiatul nu mai este tolerat

bac 2016nadea roscovanu photo

Foto: Nadea Roşcovanu

Odată susținute examenele, ziua de luni, 27 iunie, i-a strâns pe toți abolvenţii să-și vadă rezultatele sau să dea la contestaţii. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, anul acesta a fost unul mai bun, iar acest lucru îl putem observa după rezultate și după numărul de restanțieri, care e mult mai mic decât anul precedent. Părerile despre examene sunt împărțite, de la profesor la profesor și de la elev la elev, cert este că mai sunt multe lacune în organizarea şi desfăşurarea Bacului.

La sesiunea de Bacalaureat 2016, la Centrul de bacalaureat situat în incinta Liceului ”Petru Zadnipru” au participat cinci instituții: Colegiul Tehnologic, Liceul Teoretic cu profil artistic ”Mihail Berezovschi”, Liceul Teoretic ”Olimp”, Liceul Sportiv Nr. 2 din mun. Chișinău, Liceul Teoretic ”Gaudeamus”. „Comparativ cu anii precedenți, elevii au fost mult mai serioși, mai pregătiți, am avut un elev eliminat pentru derogare, și unul fiindcă și-a semnat lucrarea. Chiar dacă unii elevi se plâng de faptul că sunt prea mulți profesori în sală, conform metodologiei, trebuie să fie şase supraveghetori. Noi ținem cont că afară temperaturile sunt foarte mari și, din cauza că sălile nu sunt dotate, încercăm să acoperim geamurile cu pânze, ca razele solare să nu pătrundă. Aș vrea să menționez că rezultatele sunt mai îmbucurătoare. Elevii au luat cunoștință de rezultate și depun lucrările la contestări sau la examenul repetat”, a menționat directoarea Liceului ”Petru Zadnipru”, Eugenia Andrițchi.

Am susținut examenele la LTPA ”Mihail Berezovschi”, atmosfera a fost relaxată, m-am simțit de parcă am scris o simplă teză. Examenele nu sunt atât de grele, mai ales dacă depui un pic de efort sau dacă te pregătești din timp. Speram la niște rezultate mai mici, dar, spre mirarea mea, au fost bune. Pentru mine examenul la matematică a fost greu, dar l-am susținut, iar la română a fost foarte bine. Am fost deranjată de profesori care se deplasau prin sală, unii și-au permis să vorbească, iar acest lucru ne-a încurcat să ne concentrăm. Doresc să depun actele în România, la Universitatea „Babeș Bolyai”din Cluj-Napoca”, ne spune Daiana Bidiniuc, absolventă a Liceului Teoretic ”Constantin Negruzzi”.

Am asistat la multe examene, atât anii precedenți, cât și anul curent. Atmosfera la Bac este una în care lipsește copiatul, elevii s-au obișnuit deja cu asta. Totuși e stresant, elevii se intimidează din cauza plimbărilor profesorilor, care sunt şase la număr, iar dacă vine și comisia, sunt în total 12. De asemenea, supără faptul că nu se dă voie la toaletă, elevul trebuie să aștepte până vine directorul în sală sau are nevoie de un certificat. Au fost diverse cazuri, anul trecut o elevă chiar a început a vomita, a ieșit de vreo cinci ori din cauza că se simțea rău. Cred că e nevoie de mai multă indulgență din partea profesorilor. Dar cert e că nu se copiază, față de cum era anii trecuți”, susține Luminița Guja, bibliotecară la Liceul „Petru Zadnipru”.

Mă bucur că am finalizat examenul de bacalaureat, am rezultate bune, sunt mulțumită, la ultimul examen am ales chimia și mă bucur fiindcă am fost notată bine. Cât despre atmosferă, mi-aș fi dorit să fie mai amabili profesorii, în rest m-am simțit liberă”, zice Lucia Nicolaev, absolventă a LTPA ”Mihail Berezovschi”.

Examenul a fost bine, am a avut așteptări mai mari. Eu nu am susținut examenul la matematică anul trecut, și acum am eșuat din nou. Pentru mine matematica e grea, anul acesta am avut o pregătire mai bună decât anul trecut, dar, din păcate, nu mi-a reușit nici acum. Faptul că e examen repetat m-a făcut să fiu mai sigur. Vreau să văd ce am greșit și să analizez lucrarea, nu sunt sigur că pot contesta”, relevă vădit abătut Marcel Prîsînă, Liceul Teoretic ”Gaudeamus”.

Rezultatele la Bac sunt pe măsura așteptărilor, sunt foarte mulțumită. Am fost relaxată, nu am avut emoții, tot ce am știut am scris. Dificultatea itemilor a fost medie, după părerea mea. Un moment de la examen ce mi-a rămas în memorie a fost un item la informatică, ce a fost unul greu pentru mine, și mereu făceam greșeli la el, iar acum la examen l-am scris foarte bine. Planurile mele următoare sunt sa aplic la Universitatea de Stat, dar mă gândeam să plec și peste hotare, dar asta o să fac anul viitor”, îşi face planuri Denisa Dosca, Liceul Teoretic „Gaudeamus”.

Sunt mulțumit de rezultatele mele la examen, am făcut o alegere bună optând pentru geografie la cel de-al patrulea examen. Dacă te pregătești, poți să susții fiecare examen. Nu am avut nici un fel de disconfort în timpul examenului”, conchide Cătălin Munteanu, LTPA ”Mihail Berezovschi”.

Prin urmare, concluzia generală a celor intervievaţi e că anul curent a fost substanțial mai reuşit decât 2015 în ce privește rezultatele elevilor. Absolvenţii s-au obișnuit să nu trișeze și să joace corect, iar copiatul nu mai este tolerat. În mare parte, mulți se declară mulțumiți de rezultate, de această etapă trecută cu brio și abia așteaptă să treacă la următoarea treaptă din viața lor.

Valeria Capra, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)