„Abriendo Caminos”, un spectacol de dans flamenco

Institutul Cervantes din Bucureşti şi Compania gasNatural fenosa au prezentat la 15 mai în Sala mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău spectacolul de dans flamenco „Abriendo Caminos” al companiei Ursula Lopez (Spania).

„Abriendo Caminos”, susţinut de Compania Ursula Lopez, este un spectacol de flamenco autentic, ce îmbină tehnica impecabilă a artiştilor aflaţi pe scenă – Úrsula López şi Cristian Lozano (dans), Javier Patino (chitară), Vicente Gelo (voce) şi Raúl Domínguez (percuţie), cu forţa, pasiunea şi o cunoaştere a dansului flamenco dintre cele mai profunde.

Dansatoare formată la înalta şcoală a Companiei Andaluze de Dans şi la Baletul Naţional al Spaniei, Ursula Lopez (foto) este unul dintre acei artişti care îşi conservă personalitatea atât în colaborările cu mari creatori precum Carlos Saura, Maria Pages, Antonio Gades, cât şi în producţiile proprii. Cu spectacolul „Abriendo Caminos”, a cărui coregrafie o semnează, ne aflăm în faţa unei propuneri elegante, simple, înscrise în estetica flamenco, alcătuită din piese de înaltă calitate tehnică şi artistică, ce se sprijină pe muzica aproape onirică a chitaristului Javier Patino.

Un spectacol care păstrează structura scenică clasică (doi dansatori, trei muzicieni) şi prezintă toate stilurile importante de dans din flamenco (seguiriyas, fandangos, romance, farruca, tangos). Aşa cum spune şi titlul, spectacolul „Abre Caminos” deschide drumuri şi permite atât cunoscătorilor, cât şi celor aflaţi la prima întâlnire cu un spectacol de gen, să se lase seduşi de forţa şi frumuseţea condensate în cultura flamenco, patrimoniu imaterial al UNESCO.

(după http://bucarest.cervantes.es/FichasCultura/Ficha88331_10_30.htm)

P.S. Spectacolul de miercuri a răspuns aşteptărilor unui public versat şi entuziast. Apreciem efortul constant al Companiei gasNatural fenosa (ajutată de Institutul Cervantes din Bucureşti) de a aduce la Chişinău artişti spanioli de excepţie, pentru a răspândi la noi şi lumina culturii hispanice autentice. (r.m.)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)