Abilitățile pe care le presupune contrabanda cu țigări peste Prut: scafandru, pescar sau barcagiu

Autoritățile române au capturat, în 2017, aproape 150 milioane de țigări de contrabandă, valoarea acestora fiind de aproximativ 80 milioane de lei, potrivit datelor centralizate în cadrul campaniei „Stop Contrabanda”, desfășurată de către British American Tobacco (BAT), scrie profit.ro.

În decembrie, autoritățile au împiedicat 564.000 de țigări de contrabandă să ajungă pe piața neagră din România, iar în noiembrie, 4 milioane. Cele mai mari capturi de țigări au fost realizate în porturile Constanța și Mangalia, parte a regiunii Sud-Est.

De la începutul anului, autoritățile statului au împiedicat circa 35 de milioane de țigarete de contrabandă să intre în țară prin granița de la Marea Neagră. Descoperite de Garda de Coastă, capturile record de la Marea Neagră au fost printre cele mai mari din ultimii cinci ani la nivelul întregii țări. În total, în regiunea Sud-est au fost capturate 47 de milioane de țigări.

„Dacă ne gândim că cele 150 de milioane de țigări de contrabandă capturate anul acesta reprezintă circa 3% din dimensiunea totală a pieței negre, ne vom da seama că suntem departe de a fi găsit o rezolvare.

Anul trecut, aproape 4,5 miliarde de tigarete ilegale au fost consumate in Romania. Fără o intensificare și o coordonare a acțiunilor autorităților, România va continua sa fie una dintre țările cele mai expuse din Europa la fenomenul contrabandei”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Est.

În funcție de numărul de țigări de contrabandă capturate la nivelul fiecărei regiuni, topul este următorul: Regiunea Sud-Est – 47 milioane țigări Regiunea Nord-Vest – 29 milioane țigări Regiunea Nord-Est – 28 milioane țigări Regiunea București-Ilfov – 22 milioane țigări Regiunea Vest – 12 milioane țigări Regiunea Centru – 4 milioane țigări Regiunea Sud – 3,5 milioane țigări  Regiunea Sud-Vest – 3 milioane țigări Pe parcursul anului 2017, cea mai afectată zonă de fenomenul contrabandei cu țigări a fost regiunea Nord-Est. Cele șase județe din această parte a țării au atins în medie un nivel al contrabandei cu țigări de peste 37% din piață. Aici, traversarea granițelor țării necesită tehnici speciale din partea contrabandiștilor.

La granița de est, contrabanda cu țigări presupune abilități de scafandru, pescar sau barcagiu pentru trecerea Prutului. Mai mult, mașini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România. România este una dintre țările cele mai afectate de contrabanda de țigări în UE și a doua din Europa de Est, după Polonia. Nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană, de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări rămâne în continuare nord-estul țării.

Aici se află granițele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România. România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)