Ababii, Bacalu ş.a., un test pentru Filat // Observator

Toată lumea aţintindu-şi privirile asupra lui Ghimpu, este scăpat din vedere Filat. Dar nu Ghimpu şi nici Lupu, ci Filat va plăti cel mai mare preţ în cazul în care candidatul selectat se va dovedi inadecvat, incapabil, necorespunzător în rolul de preşedinte al RM. PLDM este cel care a propus-o pe Bacalu şi Filat personal a garantat pentru calităţile ei profesionale, vorbind despre ea la modul superlativ: „Doamna Veronica Bacalu este un profesionist desăvârşit, are o reputaţie ireproşabilă şi nu are afilieri politice. Cred că poate fi un bun preşedinte”.

Să fi fost posibil ca dl Filat să se fi referit doar la calităţile de economist ale prezumtivului candidat? Să nu se fi interesat el de celelalte aspecte, mult mai importante decât cel economic, ale funcţiei prezidenţiale? Să nu-şi fi pus el întrebări despre poziţia ei în chestiunile sensibile, în special în cea lingvistică, privind orientarea ei vestică sau estică, atitudinea faţă de România? Nu-şi dă seama Filat că ocuparea preşedinţiei de un românofob ar însemna să-şi pună în cap intelectualitatea, tinerii care au ieşit să protesteze la 7 aprilie? El ar risca să fie stigmatizat drept „trădător”, dispreţuit şi blestemat ca Iurie Roşca. Nu conştientizează el care va fi reacţia Bucureştiului în asemenea circumstanţe? Credem că liderul PLDM nu este un sinucigaş politic şi acţionează, cum spune el însuşi, cu responsabilitate. E adevărat că „pe alocuri” el face unele gesturi surprinzătoare, cum a fost, de exemplu, promisiunea dată Patriarhului Rusiei de a mai construi la Chişinău o catedrală rusească, dar vrem să credem că nominalizarea lui Bacalu e „din altă operă”.

Oricum, aceasta nu înseamnă că liderul PLDM trebuie să meargă până în pânzele albe cu candidatul său. Dacă Ghimpu nu o doreşte pe Bacalu, e dreptul său, deşi, e adevărat, la început el afirma altceva: că va accepta candidatura selectată de Filat şi Lupu. Probabil, şocul renunţării la postul de preşedinte şi-a spus cuvântul în cazul său. Pe de altă parte, de ce să nu recunoaştem că selectarea lui Bacalu, după o lipsă de 12 ani, poate ridica anumite semne de întrebare – nu, nu asupra competenţei sale – asupra gradului de implicare a lui Filat şi Lupu în mersul carierei sale, dacă nu se va da dovadă de flexibilitate soră cu responsabilitatea. Insistenţa fără măsură, dorinţa de a-l forţa pe Ghimpu să o accepte cu orice preţ vor putea fi interpretate ca manifestări ale unui interes personal din partea lui Filat. Dacă doamna Bacalu ţine la patria ei, există şi alte posturi, inclusiv politice, în care ea se poate regăsi.

(N.N.)

 

 

 

The following two tabs change content below.