A vrut să o trateze, dar a ucis-o

O fetiţă de trei ani a decedat după ce bunica sa i-a dat o doză pentru maturi de aspirină

Au venit de la Moscova ca să-şi petreacă pe ultimul drum fiica de trei ani. Fetiţa a ajuns în stare gravă la spital pe 9 martie curent. Bunicii, în grija căreia a fost lăsată micuţa, nu-i vine a crede că cele câteva pastile de aspirină pe care i le-a dat nepoţelei sale i-ar fi cauzat decesul. Medicii atenţionează că aspirina este strict interzisă copiilor sub 12 ani.

„Avem foarte multe cazuri în care părinţii, văzând copilul că suferă de răceală, îi dau încontinuu pastile ca, într-un final, să ajungă cu micuţul intoxicat la spital”, remarcă chirurgul pediatru Eva Gudumac. Doar la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” din Chişinău sunt internaţi anual peste 200 de copii cu diverse intoxicaţii. Majoritatea sunt copii care au înghiţit un număr mare de pastile.

„E foarte important ca părinţii să ştie ce fel de medicament a înghiţit copilul lor. Acest lucru facilitează acordarea primului ajutor. Trebuie să ştim ce fel de antidot să administrăm copilului”, atenţionează Eva Gudumac.

Potrivit medicului, dacă copilul înghite o cantitate mai mare de medicamente, ar putea intra în comă sau chiar muri. Angelina, o fetiţă de trei ani din Căuşeni, a fost transportată de urgenţă la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău. Preţ de 15 ore medicii au luptat pentru a salva micuţa care a intrat în comă profundă, însă fără succes, Angelina a murit. Deşi părinţii copilei acuză medicii de la Căuşeni că i-ar fi administrat o cantitate mare de medicamente, doctorii dau vina pe bunică. „Nepoţica avea febră, 37 şi doi. I-am dat aspirină. Era opt martie, ea ne-a spus poezii, ne-a dansat, însă seara s-a simţit mai rău şi am chemat ambulanţa”, îşi aminteşte îndurerată bunica.

Femeia nu-şi poate explica faptul că cele câteva pastile de aspirină au putut să o lipsească de nepoţica sa dragă. Medicii însă atenţionează că acest medicament este în topul cauzelor de intoxicaţii medicamentoase la copii, deoarece părinţii sau persoanele în grija cărora au fost lăsaţi micuţii evită să se adreseze medicului, administrându-le medicamente în cantităţi mari, fără a conştientiza că îi intoxică. Chiar şi o singură pastilă sau o gură dintr-un medicament poate duce la deces.

Întrebaţi-i pe bunici unde îşi ţin medicamentele

Foarte frecvente sunt cazurile în care copiii lăsaţi în grija bunicilor ajung cu intoxicaţii la spital. Bătrânii suferă de anumite maladii şi au mereu la îndemână medicamente. Astfel, un băiat de trei ani din Căuşeni a ajuns acum câteva zile în stare gravă la spitalul raional. Copilul a înghiţit o pastilă de hipertensiune pentru adulţi. Bunica, în grija căruia a fost lăsat micuţul, recunoaşte că a uitat pastilele pe masă.

Medicii susţin că, dacă băiatul ar fi fost adus mai târziu la spital sau ar fi înghiţit încă o pastilă, nu l-ar mai fi putut salva. „Acest preparat poate provoca stop cardiac”, a menţionat Timofei Bucuci, şeful Secţiei Terapie Intensivă a Spitalului raional Căuşeni.

Pastilele nu sunt bomboane

De ce copiii mici sunt atraşi de medicamente? Curiozitatea specifică vârstei îi determină să mănânce pastilele ca pe bomboane sau să bea medicamentele lichide ca pe lăptic, ca rezultat, intoxicaţia prin supradozaj nu întârzie să apară.

„Eram la bucătărie când nepoţica mea s-a uitat ce am în geantă şi a găsit acolo pastilele mele de inimă. Ea ştie că bunica are tot timpul bomboane în geantă şi a crezut că medicamentele mele sunt dulciuri. Nu doresc nimănui să aibă sentimentul pe care îl am. Din cauza mea, nepoţica s-a intoxicat”, spune cu lacrimi Elena, bunica fetiţei de patru ani care s-a ales cu probleme grave de sănătate după ce a înghiţit un număr mare de pastile.

Ecaterina Postică este mama unui copil de trei ani. Femeia critică părinţii care, pentru a-i convinge pe micuţi să bea pastile, le spun că sunt bomboane sau lăptic. „Trebuie să le explicăm copiilor că pastilele sunt un medicament, pentru că ei vor găsi oricum metode ca să deschidă dulăpiorul în care sunt pastilele. Dar, în primul rând, nu trebuie să uităm că paza bună trece primejdia rea”, consideră Elena.

Pentru a preveni intoxicaţiile cu medicamente, care se pot solda cu decesul copiilor, medicii recomandă părinţilor să fie cât mai prudenţi cu micuţii lor şi să ascundă medicamentele în locurile în care copii nu au acces.

În cazul în care bănuiţi că micuţul Dvs. a băut o substanţă toxică sau o cantitate mare de medicamente, nu pierdeţi timpul: sunaţi urgent la 903! Sunaţi imediat şi la TOXAPEL – 022.555.220, centru ce oferă consultaţii de urgenţă în caz de intoxicaţii.

 Test pentru tătici şi mămici

Atunci când lăsaţi copilul în grija bunicilor, îi întrebaţi unde îşi păstrează medicamentele?

Bătrânii obişnuiesc să aibă medicamentele la îndemână, în locurile în care au acces şi micuţii.

Vi s-a întâmplat să luaţi pastile în prezenţa copilului?

Ştiţi că micuţul imită tot ce vede. Imediat după ce aţi luat pastilele, păstraţi-le într-un loc închis, la înălţime.

Obişnuiţi să păstraţi medicamentele în poşetă? Unde lăsaţi poşeta când ajungeţi acasă?

Părinţii scot adesea din geantă dulciuri pe care le aduc pentru copiii lor. Micuţii cred că pot găsi în geantă şi alte bunătăţi. Dacă nu ascundeţi poşeta, medicamentele din geantă le pot pune viaţa în pericol. Copiii le pot confunda cu bomboanele.

Ştiţi care sunt simptomele unui copil intoxicat cu medicamente?

Există situaţii în care, scăpat de sub supravegherea ta, copilul a băut sau a mestecat pastilele şi apoi a revenit ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Singurele dovezi ar putea fi capacul sticlei de medicamente sau pastilele împrăştiate prin cameră. Dacă copilul nu a lăsat nicio urmă, urmăriţi simptomele pe care le manifestă. Starea de somnolenţă şi de confuzie, transpiraţia rece sau pielea fierbinte sau uscată, dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, crampe abdominale, greaţă, vărsături sau diaree sunt semnele care arată că micuţul a înghiţit un număr mare de pastile. Reacţia trebuie să fie rapidă, chemaţi imediat ambulanţa. Bunica Angelinei, fetiţa de trei ani căreia i s-a administrat o supradoză de aspirină, a alertat medicii abia a doua zi, confundând simptomele intoxicaţiei cu cele ale răcelei. Supradozajul de medicamente a fost fatal pentru copilă.

Ce faceţi atunci când copilul a răcit?

Dacă decideţi să-l trataţi singur, fără a apela la medic, îi puneţi viaţa în pericol. Copilul trebuie tratat numai cu medicamentele prescrise de medic şi în dozele indicate de acesta.

Să nu spuneţi copilului că pastilele sunt bomboane, altfel el le va căuta să le mănânce!

Svetlana Panţa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)