A trăit doar două zile, deoarece nu avea organe interne

ANOMALII // Când viaţa li se părea cea mai frumoasă şi se pregăteau de a-l întâmpina pe cel de-al treilea membru al familiei, suferinţa a pus stăpânire pe viaţa şi fericirea lor. Tânara familie a primit vestea şoc, bebeluşul lor nu avea şanse să trăiască. După două zile de chin, a decedat.

Tragedia a avut loc luna trecută într-o familie de tineri din raionul Glodeni. Căsătoriţi de curând, visau la momentul când vor deveni părinţi, de aceea vestea că tânăra a rămas însărcinată a adus multă bucurie în familia lor. Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se întâmple după naştere. Ca şi celelalte femei însărcinate, tânăra a mers la toate controalele medicale, a urmat sfaturile şi recomandările medicului ginecolog şi ale medicului de familie. Viitoarea mămică, în vârstă de 23 de ani, a născut prin cezariană, deoarece, după ce se chinuise vreo 23 de ore, şi de teama ca bebeluşul să nu se sufoce, medicii au decis să o opereze. La prima vedere, bebeluşul prezenta câteva malformaţii la exterior, acesta avea slab dezvoltate organele genitale, la picioare şi mâini avea câte şase degete, iar gura era formată din trei buze, una inferioară şi două superioare.

După cum relatează medicul ginecolog Nicolae Rusu, bebeluşul era de genul masculin, cântărea 3 kg şi măsura 50 cm. Deoarece tânăra mamă era în starea post-anestezie şi nu avea voie să alăpteze, medicii au încercat să-l hrănească pe bebeluş, însă acesta nu a luat nicio înghiţitură, chinuindu-se două zile, după care a decedat. Conform expertizei medico-legale, s-a depistat că organele interne ale micuţului nu erau dezvoltate, iar unele în genere lipseau, acesta nu avea nicio şansă de supraveţuire. După cum ne relatează medicul ginecolog Nicolae Rusu, care a asistat naştererea, asemenea cazuri nu au mai avut loc în practica sa de medic. “În cazul acesta trebuie luaţi în consideraţie mai mulţi factori, în primul rând, factorii genetici, apoi trebuie examinate condiţiile de trai şi starea de sănătate a mamei din copilărie până în prezent, precum şi sănătatea tatălui, şi multe altele. Un răspuns final nu vă pot da, vă pot spune doar că, împreună cu colegii mei, am făcut tot ce ne stă în puteri, păcat că nu putem face minuni”, ne spune doctorul Nicolae Rusu.

Pe marginea acestui caz s-a constituit o echipă de medici profesionişti, care îl vor examina, iar concluziile vor fi gata aproximativ în două luni.

Bebeluşul a fost înmormântat creştineşte

Timp de două zile cât a trăit copilul, mama acestuia nu l-a văzut, medicii împreună cu familia soţului au hotărât ca aceasta să nu-l vadă, i-au spus doar că fătul nu a supravieţuit la naştere. În acest timp, rudele au mers la biserică şi, cu acordul preotului, l-au încreştinat, iar la câteva ore, pruncul a decedat. A două zi, acesta a fost înmormântat creştineşte, de către tatăl sau şi câteva rude, departe de ochii lumii.

La o săptămână de la moartea bebeluşului, mama care l-a adus pe lume a aflat adevărul. “De la început, nu am înţeles despre ce e vorba, în maternitate vorbea lumea că cineva a născut un copil malformat, dar nu credeam că eu eram aceea, a fost un şoc mare, în plus mă simţeam rău după operaţie, credeam că visez şi nu este adevărat tot ce mi se spune. Doar după ce medicii mi-au explicat totul, am înţeles, însă e foarte dureros să ştii că ai purtat nouă luni sub inimă un copil pe care apoi nu-l vei vedea, să-l simţi şi apoi să-l ştii mort. Nu învinuiesc pe nimeni, aşa a dorit Dumnezeu, dar mi-i frică pe viitor să mai am copii”, ne spune cu durere tânăra.

“Am fost avertizată să nu fac copii”

Până a rămâne însărcinată, tânăra a urmat un tratament medicamentos puternic, deoarece suferă de tensiune intracraniană. “Când am fost la medic şi mi s-a dat tratamentul, medicul m-a prevenit ca în următoarele şase luni să nu rămân însărcinată, însă eu nu am ţinut cont de această avertizare, şi chiar după o lună am aflat că sunt însărcinată. Sunt vinovată că nu am respectat recomandările medicilor, dacă le urmam, poate tragedia asta nu s-ar fi întâmplat, mă simt responsabilă de moartea bebeluşului meu, însă medicii mi-au spus că asta nu poate fi o cauză, trebuie să fac şi eu şi soţul investigaţii, ca pe viitor să nu se mai întâmple aşa ceva”, ne spune tânăra.

Potrivit explicaţiilor neurologului Aurica Nechitos, medicamentele care se utilizează la tratarea tensiunii cerebrale, intracraniane nu le pot cauza nou-născuţilor asemenea malformaţii, atât în exterior, cât şi la organele interne. În prezent, tânăra mamă este observată de medicii din raionul Glodeni, ea trebuie să urmeze un tratament riguros şi nu are voie timp de doi ani să rămână însărcinată. Tânăra familie aşteaptă cu nerăbdare rezultatela expertizei, ca să înţeleagă în sfârşit ce s-a întâmplat şi de ce bebeluşul lor s-a născut cu atâtea malformaţii, ca pe viitor să numai treacă prin asemenea suferinţe.

Carolina Chirilescu