A scuipat pe tricolor şi pe naţională, dar a devenit căpitan

NAŢIONALA // Moldova a pierdut cu 1–4 în faţa Suediei şi a coborât pe locul cinci în grupa E

Naţionala de fotbal a Republicii Moldova, cu Stanislav Ivanov căpitan, a pierdut cu 1–4 în faţa naţionalei Suediei şi a coborât pe locul cinci în clasamentul grupei E, irosindu-şi astfel şansele de a mai visa la turneul final din 2012, care va avea loc în Polonia şi Ucraina. Totodată, selecţionata Moldovei a înregistrat cea mai categorică înfrângere de pe teren propriu de la fondare. Cei mai slabi jucători de pe teren s-au dovedit a fi portarul Stanislav Namaşco şi fundaşul dreapta Petru Racu.

Selecţionerul Gabi Balint a avut probleme de efectiv înaintea acestui meci capital cu Suedia şi, în lipsa lui Alexandru Epureanu, Vitalie Bordian şi Vadim Boreţ, a apelat la „surpriza” Stanislav Ivanov. Ultimul a evoluat ca mijlocaş la închidere, pe postul lui Epureanu, şi a purtat chiar banderola de căpitan. De asemenea, Balint nu a putut conta pe atacanţii Viorel Frunză şi Igor Picuşceac, care s-au accidentat şi nu au putut juca.

Ivanov ghinionistul

Revenit la naţională după o pauză de patru ani, mijlocaşul lui Lokomotiv Moscova, Stanislav Ivanov, avea misiunea să conducă echipa din teren. Ivanov nu a rupt gura târgului, ca şi întreaga echipă de altfel. Suporterii însă au rămas nemulţumiţi de faptul că cel care a refuzat de nenumărate ori să vină la echipa naţională şi care a scuipat practic pe tricolor şi a pupat cu patos steagul rmn (în finala Cupei CSI – n.r.) a purtat banderola de căpitan. „Au fost băieţi care au jucat cu suflet pentru naţională şi nu au refuzat niciodată convocările, dar căpitan a fost preferat Ivanov. Fără acest jucător, naţionala noastră a jucat mai bine, acum s-a surpat totul”, a declarat după meci Igor, suporter al naţionalei Moldovei.

De asemenea, lui Gabi Balint i se impută faptul că insistă ca în poartă să rămână Stanislav Namaşco care nu a jucat niciun meci oficial pentru FC Kuban. „Namaşco ne-a salvat în unele meciuri, dar se vede că acum nu este în formă. A greşit şi în meciul amical cu Polonia, selecţionerul trebuia să-i dea o şansă şi lui Nicolae Calancea. La ce bun s-a mai organizat turneul între portari, dacă Namaşco e bătut în cuie. Cred că Namaşco trebuie convocat, dar să stea pe bancă. Se creează impresia că el ştie că oricum va fi titular şi, din acest motiv, scapă nişte goluri ca în curtea şcolii”, a fost reacţia lui Alexandru, un alt fan al tricolorilor.

Namaşco îşi recunoaşte greşeala

Portarul naţionalei a recunoscut după meci că a greşit la primul gol marcat de suedezi. „Eram obligat să parez şutul lui Toivonen din minutul 11. O să înceapă discuţiile privind lipsa meciurilor la echipa de club. E adevărat că şi asta contează. Recunosc că am greşit şi pot să spun că e cea mai proastă evoluţie a mea la echipa naţională. Dacă nu scăpam golul din minutul 11, meciul avea să decurgă altfel”, şi-a presărat cenuşă pe cap Namaşco.

Balint va schimba portarul

Selecţionerul Gabi Balint a spus că nu vrea să le reproşeze nimic portarului Namaşco şi fundaşilor Patru Racu, Victor Golovatenco şi Igor Armaş, dar a lăsat să se înţeleagă că din cauza acestor jucători a fost înregistrată înfrângerea cu 1-4. „Noi suntem inimoşi, îmi felicit echipa pentru jocul din prima repriză. Poate am făcut cea mai bună primă repriză de când sunt la naţională. Totuşi, nu e suficient să joci doar cu sufletul. E nevoie şi de multă minte şi pricepere. Am făcut nişte greşeli copilăreşti, iar adversarii au profitat de asta”, a spus Balint.

Acesta recunoaşte şi faptul că ar fi trebuit să nu mizeze doar pe Namaşco. „Acum pot să spun că ar fi trebuit să încep cu Nicolae Calancea în poartă. Dar am început cu el meciul amical cu Andorra şi tot a făcut gafe. Ce să fac? Pe viitor, mă gândesc să dau şanse şi altor portari”, a adăugat selecţionerul.

Lipsa lui Ibrahimovici şi atenţia lui Filat

Vestea că starul lui AC Milan, Zlatan Ibrahimovici, nu va juca i-a încurajat pe tricolori, dar acest lucru a avut, până la urmă, un efect negativ asupra lor. În speţă, fundaşii noştri au avut o evoluţie mai mult decât ştearsă, şi anume pe greşelile acestora s-a făcut diferenţa în favoarea suedezilor. De asemenea, un alt factor care a dus la lipsa de concentrare a tricolorilor a fost şi faptul că echipei naţionale i s-a acordat prea mare atenţie. Or, faptul că premierul Vlad Filat i-a vizitat înainte de meci a avut şi el un rol negativ. Alexandru Suvorov&Co au vrut să realizeze multe şi să deschidă la final şampania dată de Filat, dar nu au reuşit prea multe.

Creierul Suvorov

De departe cel mai bun jucător de pe teren a fost Alexandru Suvorov. Acesta a fost un adevărat lider pe teren şi chiar a fost aproape de a deschide scorul în minutul şase, dar mingea trimisă de la 18 metri a nimerit în transversală. Acesta nu a ţinut cont de faptul că Suedia are în lot jucători valoroşi şi a încercat să dribleze, să paseze şi să şuteze decisiv. Totuşi, atunci când doar un fotbalist joacă dezinvolt, nu poţi obţine mare lucru.

Public de nota zece

În pofida evoluţiei penibile a naţionalei R. Moldova, suporterii acesteia, îmbrăcaţi în culorile drapelului naţional, înarmaţi cu tobe şi vuvuzele, au creat pe „Zimbru” o atmosferă de vis. Şi la 3-0 pentru suedezi, microbiştii moldoveni şi-au susţinut echipa naţională. Unii dintre cei mai slabi de inimă, care au părăsit tribunele, în momentul golului Moldovei, au revenit înapoi.

Echipa Moldovei a fost susţinută, de asemenea, de o mulţine de oficiali, inclusiv Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. Cea mai numeroasă a fost suita lui Vlad Filat, acesta, în afară de Chiril Lucinschi, Nicolae Juravschi, a adus-o la stadion şi pe vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici. Vlad Filat a stat lângă ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, şi ambasadorul SUA, Asif Chaudhry.

Vitalie HADEI