A rămas şi fără mamă

SINGUR ACASĂ // Ana-Maria încă nu ştie că mama ei nu o va mai suna niciodată de la Moscova

Din JURNALUL Anişoarei: „Mă numesc Ana-Maria. Am patru anişori. Mama mea e la Moscova. Am fost şi eu acolo. M-am plimbat cu mama pe lângă havuz. Ea mi-a cumpărat îngheţată, fără cacao. Nu vreau ca „mama” Lilia să o sune pe mama la Moscova. Ea are mult de lucru şi se oboseşte. Voi pleca şi eu la ea. Acolo este casa mea.”.

„Nu ştiu cum să-i spun Anişoarei că mămica ei nu mai este. Nu ştiu cum să mă comport cu ea. Este foarte tăcută şi are un caracter foarte complicat. Nu ştiu ce să fac. Am doi copii ai mei şi acum va trebui să o cresc şi pe Anişoara. După moartea Parascoviei, Ana a rămas orfană de ambii părinţi. Pe de o parte, trebuie să am grijă de copii, dar pe de altă parte, trebuie să plec peste hotare ca să am cu ce-i pune pe picioare. Nu ştiu cum să fac ca să fie bine”, la toate aceste întrebări Lilia încă nu are un răspuns. A trecut prea puţin timp de la tragedia care s-a întâmplat în această familie. Pe data de 19 iulie curent, din capitala rusă rudele au adus corpul fără suflare al Parascoviei, sora Liliei şi mama Anişoarei.

Svetlana Panţa

Nu este locuitor în satul Selişte, raionul Nisporeni, care să nu cunoască  soarta Parascoviei Mălai. „Se pare că a fost blestemată. Era la Moscova când a murit primul ei soţ. Atunci Paşa era însărcinată cu Anişoara. Peste ani, s-a îndrăgostit de un bărbat din satul vecin. Ambii munceau în Rusia. Se pregăteau de nuntă. Lumea spune că planificau să cumpere inele, dar nu au reuşit. Paşa a fost omorâtă”, povesteşte Galina, vecina familiei Mălai. „Ei trăiesc acolo. În casa cea nouă”, îmi arată femeia poarta legată cu o bucată de stofă neagră. Ana-Maria mi-a sărit în cale. Fuge în jurul meu, mă priveşte interesată fără să scoată un cuvânt. „Nu prea vorbeşte. Doar din când în când mă întreabă de ce plâng. Trebuie să-mi stăpânesc lacrimile”, spune Lilia, aranjându-şi basmaua neagră de pe cap.

Nu vrea să stea cu bunica

Pentru că suferea foarte mult în lipsa fiicei, Parascovia a luat-o pe Anişoara în Moscova. Lucra mult şi adesea apela la serviciile bonelor. „Cunoaşte mai bine limba rusă. Dar noi ne străduim să vorbim cu Ana-Maria doar în limba română. Îi este greu să se acomodeze. De ea au avut grijă mai multe femei”. Ulterior, Parascovia a adus-o pe Anişoara acasă şi a lăsat-o în grija bunicii fetiţei. „Mama mea este în vârstă. Anei nu-i prea place să rămână cu ea. Nici cu mine nu prea găseşte limbă comună. Numai Paşa îi ştia toate năravurile. Va trebui să treacă ceva timp până o voi cunoaşte”, spune Lilia. Femeia are şi ea doi copii la Ocniţa. „Când vin la Selişte, copiii plâng că-i las. Când trebuie să plec acasă, Anişoara se supără că trebuie să rămână cu bunica. Îmi este foarte greu. Trebuie să mă despart în două”, povesteşte femeia.

„Am să o sun pe mama!” 

Am rugat-o pe Anişoara să ne spună o poezie. Micuţa în ruptul capului nu voia să o facă. Doar când mătuşa, pe care fetiţa o numeşte „mama Lilia”, a luat telefonul în mână şi a spus că o sună pe mama, Ana-Maria a acceptat să spună o poezioară despre elefant, dar nu înainte ca să mergem să-i cumpărăm o îngheţată „fără cacao”. „De mică, suferă de alergie. Îi sunt interzise foarte multe produse. Are un chin mititica, dar deja ştie ce poate mânca şi ce nu”, spune Lilia. Femeia îşi aminteşte cum, la una din zilele de naştere ale fiului ei, Parascovia a venit acasă. „Sora mea dormea. Am vrut să o trezesc, dar Anişoara nu mi-a permis”. Atunci fetiţa a luat-o de mână pe mătuşa ei: „N-o trezi pe mama. E obosită. Ea lucrează foarte mult ca să facă mulţi bani şi să cumpere mâncare”, i-a spus Anişoara „mamei Lilia”.

Mizează pe ajutorul statului

„Nu mi-ar ajunge o zi ca să vă povestesc toate planurile pe care le avea sora mea. Avea de gând să se căsătorească, să se întoarcă acasă, să termine de construit casa. Până şi colegele ei de serviciu din restaurantul de la Moscova, unde sora mea lucra chelneriţă, mi-au spus că cel mai mult Parascovia dorea să aibă o familie… propria ei familie”, începe să plângă Lilia. Rudele o aşteptau pe Parascovia să se întoarcă acasă şi să-şi realizeze planurile, însă nu a fost să fie. Pe data de 15 iulie un necunoscut a atacat-o în faţa unui bloc din Moscova în timp ce tânăra de 27 de ani se întorcea de la serviciu. În urma loviturilor de cuţit, Parascovia s-a stins din viaţă. „Am cheltuit trei mii de euro ca să o aducem acasă şi încă două mii pentru înmormântare. De la primărie ne-au spus că statul ar putea să ne întoarcă jumătate din banii cheltuiţi. Avem nevoie de ajutor. Eu acum am de crescut trei copii”, spune Lilia. Potrivit serviciului de presă al MAEIE, guvernul intervine cu un ajutor doar în aşa-numitele „cazuri excepţionale”, în rest rudele cetăţenilor R. Moldova care şi-au pierdut viaţa peste hotarele ţării îşi asumă toate cheltuielile. „Oare acesta nu este un caz excepţional?”, întreabă nedumerită „mama Lilia”.

Nu rămâneţi indiferenţi!

JURNAL de Chişinău îi îndeamnă pe toţi cei care sunt în preajma copiilor lipsiţi de grija părintească şi care sunt în situaţie de dificultate să nu rămână indiferenţi faţă de problemele acestora şi să ne contacteze la numărul de telefon 069456968 sau să ne scrie la adresa electronică. Mâine poate fi prea târziu cotidian@jurnal.md

The following two tabs change content below.