A-POLITICE // Vise, coşmaruri şi prognoze SF pentru 2014 sau Cele bune să se adune

Europenii vor face coadă la supermarketuri ca să cumpere produsele moldoveneşti ecologic pure (respinse de Federaţia Rusă)

Europenii vor face coadă la supermarketuri ca să cumpere produsele moldoveneşti ecologic pure (respinse de Federaţia Rusă)

În sfârşit a venit anul 2014! Nimeni nu ne mai porecleşte cea mai săracă, cea mai coruptă şi cea mai înapoiată ţară din Europa. Nimeni nu mai poate opri ascensiunea noastră ireversibilă, accederea în marea familie a popoarelor europene, spaţiu căruia aparţinem de drept, graţie comuniunii istorice, culturale, lingvistice şi, ce să mai ascundem: pe merit. Toate acestea se vor datora eforturilor concertate ale alianţei de guvernare şi ale comisarilor UE. Dar şi nemaipomenitelor modificări structurale, legislative, juridice, administrative, economice, realizate în timpul… care urmează.

Vise de uz intern

Dacă adunăm previziunile optimiste ale astrologilor, politologilor şi politicienilor optimişti, care s-au născut – fără să ştie – din lecturile lui Tommaso Campanella, Thomas More şi Jules Verne, anul care începe va fi unul însorit. Cu surprize, ne avertizează astrologii, dar benefic. Profitând de pauza pe care le-o acordă Rusia în legătură cu Jocurile Olimpice, parlamentele moldovenesc şi european, într-o conjugare perfectă a acţiunilor, vor adopta în regim de urgenţă nişte decizii epocale.

Tot pachetul de legi anticorupţie va fi pus în aplicare imediat, astfel încât nu vom mai avea justiţie vândută şi funcţionari cumpăraţi. Întreprinzătorii străini, profitând de mediul favorabil, nu-şi vor da rând să investească în afacerile din Republica Moldova. Speriaţi de această amploare de perspectivă a cadrului investiţional, moldovenii plecaţi peste hotare, cu experienţa şi cu banii acumulaţi, se vor grăbi să se întoarcă, să nu piardă teren. Vor investi în economie, în educaţie şi în infrastructură. Drumurile naţionale vor fi asfaltate, se vor construi câteva autostrăzi şi va începe reconstruirea (din mijloace locale!) a drumurilor de importanţă regională.

Tratatele de asociere şi de liber schimb vor fi semnate, din aceleaşi considerente olimpice, în regim de urgenţă… Europenii vor face coadă la supermarketuri, ca să cumpere produsele moldoveneşti ecologic pure. Pe piaţa internă vom introduce, gradual, preţuri, apoi produse europene. Va creşte potenţialul de cumpărare al consumatorului autohton şi zâmbetele vor reapărea pe buzele poporului care a aşteptat de mult aceste zile luminoase.

Curtea Constituţională va adopta două hotărâri istorice: a) se va declara anticonstituţională îmbinarea politicii cu businessul, altfel spus, ocuparea funcţiilor politice de către oamenii de afaceri; b) se va considera anticonstituţională deţinerea unor funcţii publice de către persoanele care au lucrat în administraţia sovietică, în organele de partid şi sindicale sovietice, au colaborat cu organele securităţii şi cu alte instituţii represive. În felul acesta, va fi rupt firul construcţiei oligarhice şi birocratice şi vor fi asigurate succesele enumerate mai sus.

Vise geopolitice

Datorită rezervelor enorme de gaz de şist descoperite în România, Ucraina şi Republica Moldova, mulţumită metodelor gospodăreşti de economie a energiei şi graţie utilizării în masă a energiei alternative, atât în RM, cât şi în toată Europa, preţul la gazul rusesc va scădea enorm şi Rusia va pierde principalul său instrument de şantaj.

Preocupată de problemele sale interne tot mai grave, Rusia va adopta o nouă politică faţă de statele vecine. Temându-se de ruperea Ucrainei în trei, Ianukovici va pactiza cu Maidanul, îşi va da demisia şi va anunţa alegeri anticipate, pe care le va câştiga Kliciko. Acesta va semna actele de asociere cu UE şi va depune o cerere de intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană cu drepturi depline. Strânsă între două ţări cu ambiţii europene, Transnistria va ceda şi se va cere în UE (cu statut regional special). Moldova va renunţa la statutul de neutralitate şi va intra în NATO, alături de Ucraina.

Fiind – iarăşi – cu un pas în urma Ucrainei în privinţa aderării depline la Uniunea Europeană, dar şi sfătuită de Bruxelles (pentru a nu prolifera o birocraţie de durată privind aderarea), Moldova va intra în Uniunea Europeană direct, chiar la sfârşitul anului viitor, prin Unirea cu România. Efectul în ultimă instanţă e acelaşi, ne vor spune comisarii europeni, dar avantajul vostru e că puteţi să invocaţi argumentul istoric, cultural, lingvistic, etnic. Moscova se va resemna şi va semna acorduri de bună vecinătate cu ţările europene din zonă, ca cele mai favorabile dezvoltării statului, poporului şi culturii ruse (regina profeţilor din Egipt va confirma că aceasta e unica salvare pentru Rusia).

Extinderea masivă şi fără precondiţii a UE va fi integrată aniversării a 25-a de la căderea regimurilor comuniste din Europa. Vom fi amnistiaţi (toate ţările din Est, inclusiv cele din Balcanii Occidentali) cu această ocazie. Bineînţeles că, prin aderarea Ucrainei, vom trăi în acelaşi spaţiu cu bucovinenii, cu ardelenii, cu oltenii, cu ungurii, cu italienii, cu nemţii şi cu francezii noştri. Numai că deschiderea graniţelor şi libera circulaţie a mărfurilor şi a oamenilor nu va mai însemna o emigrare în masă. Va fi atât de cald, bine şi comod în Moldova, încât toţi se vor întoarce acasă şi abia vom ţine piept doritorilor de a trăi la noi. Vom introduce legi draconice pentru imigranţii din est (din Rusia, în primul rând), veniţi în căutare de lucru bine organizat şi bine plătit.

O precondiţie

Schimbările enumerate vor putea fi făcute, bineînţeles, pentru că toţi factorii implicaţi aici vor lucra în regim de alertă şi vor încheia toate alinierile, vor aduna toate puzlle-urile încâlcite de istorie până la 23 februarie. Nu e legată de Ziua Armatei Sovietice, deşi coincidenţa e simbolică. Toate vor fi făcute până se încheie Olimpiada. Până când ursul doarme. Că dacă se trezeşte…

Dar, bineînţeles că, esenţialmente, pentru toate acestea va trebui să fim consecvenţi, verticali, fără concesii, fără plecăciuni, să lucrăm intens, cinstit, profesionist, poate mulţi-mulţi ani, fiecare pe postata lui de drum european. Gata cu visele, la treabă, popor!

P.S. Pentru echilibru: un mic coşmar geopolitic

Fiindcă suntem pe teritoriul viselor… Priveam zilele astea o retrospectivă a anului 2013. Mă opresc pe o clipă la reportajele de la şedinţele consiliului de constituire a uniunii euroasiatice. Într-un moment, Nursultan Nazarbaiev combate teza că ei ar pretinde să refacă Uniunea Sovietică. Recent, zice liderul nostru kazah, turcii, dezamăgiţi de aşteptarea aderării la UE, şi-au exprimat dorinţa să ni se alăture… Vladimir Putin, susţinând ideea, spune că au avut loc consultări cu guvernul Indiei (sic!), care s-a arătat interesată şi ea de semnarea unui acord de liberă circulaţie a mărfurilor.

Într-adevăr, Putin end Co. nu vor restabilirea Uniunii Sovietice. Ei vor să transpună în viaţă visul de veacuri al împăraţilor ruşi: teritoriul să li se întindă la sud până la Oceanul Indian, iar la apus să se lăţească până la Bosfor şi Dardanele. Un vis pe cale să se împlinească!?

Credeţi că am putea cumva să evadăm din acest coşmar?

The following two tabs change content below.