A-POLITICE // Un an cu nume mioritic

MIRCEA-V.-CIOBANU

Deşi anunţată din timp, iarna a venit – ca întotdeauna – pe neaşteptate. Şi Anul Nou se furişă pe neprins de veste, găsindu-ne nepregătiţi. S-ar putea să ne trezim cu o decizie a Curţii Constituţionale despre nevalabilitatea lui. Cu atâtea restanţe, mai trăim cu „Anul Nou pe vechi”. Am adunat în timp atâtea, încât două săptămâni nu decid nimic. Poate doar pe la Revelionul chinezesc (va fi un an paşnic, cu nume mioritic) vom reuşi să ieşim din umbra vechiului an.

Era europeană nu se dă nicidecum începută. Intrăm în 2015 fără buget (dar cu datorii, cu devalorizarea leului, cu probleme la vistieria ţării), fără o claritate în privinţa formatului coaliţiei majoritare şi a strategiilor de guvernare. La noi însă fără asta nu se poate: lumea aşteaptă Păstorul. Cineva remarcase situaţia clasică, cea cu trei ciobănei (dar numai două funcţii-cheie disputate), al treilea fiind destinat sacrificării. Degeaba se revoltă fanii democraţilor şi ai liberal-democraţilor: Mihai Ghimpu nu face nimic împotriva electoratului său. Dorinţele lui sunt voinţa oamenilor care l-au ales şi l-au delegat să-i reprezinte. De ce crede Diacov că (numai) el trebuie să aibă grijă de ţară, iar aliaţii trebuie doar… să nu-i încurce?

Alianţele se fac ţinând cont de doleanţele şi opiniile tuturor. Cu respectarea unor proporţii, bineînţeles. Nu este Ghimpu cel mai hapsân. Nu a ales primul, nici al doilea. A stat cuminte, până i-a venit rândul. De ce nişte funcţii-cheie, de prim-ministru şi de speaker, sunt acceptate fără rezerve de parteneri, iar când vine vorba de cea – mai mult simbolică – de preşedinte, toţi se precipită? Mai ales că e un fel de a vinde pielea ursului din pădure. Se pare însă că blana asta se păstrează cu înverşunare pentru altcineva. Dar poate li se propune liberalilor o altă funcţie importantă?

Bacii (mai) barosani nu sunt motivaţi să forţeze formarea noului executiv. Guvernul în exerciţiu e al lor în totalitate, de ce să se grăbească cu schimbarea? Cam asta i se sugerează şi lui Ghimpu: noi rămânem cu ministerele noastre, tu ia-ţi ce a mai rămas… de la PLR. E de râs? E de plâns! Batjocura va continua până când liderului liberal îi va sări ţandăra (nu e greu să-l scoţi din fire) şi acesta se va retrage. Se va deschide uşa din debara, unde stă de mult, în aşteptarea audienţei, îmbătrânitul şi cuminţitul lider comunist, tradiţionalul obiect de şantaj al PD-ului. O alianţă democrat-comunistă nu e imposibilă. Ambalată, bineînţeles, cu slogane despre „asigurarea parcursului european”, descântată cu povestea despre „poftele exagerate” ale lui Ghimpu şi argumentată cu „nevoia de coalizare a societăţii”.

Problema însă nu e în structura alianţei. Până la urmă, există raţiuni într-o reîmpăcare istorică cu comuniştii (deşi nu numaidecât prin aliere: dureroasele reforme structurale, solicitate de acordul de asociere cu UE, nu se vor face împreună cu PCRM). Configuraţia noii coaliţii contează, dar nu e definitorie. Mai grav e că toate semnele arată o ne-dorinţă de a schimba ceva. Iar încremenirea în autosuficienţă comportă riscuri. Dacă nu se va dori o resetare, o reconfigurare a sistemului şi o reformare autentică a unor instituţii, sprijinul extern va sucomba, iar erupţia socială e iminentă. Ea nu va surveni dinspre mioriticul alegător proeuropean. Alţii sunt lupii care stau la pândă. Dodon şi patronii săi externi nu au încetat nicio clipă acţiunile subversive. Dacă ăstora li se vor alătura lupii tineri („deţinuţii politici” ai lui Usatîi), va fi vesel. Înţeleg oare acest pericol bacii noştri?

Aşa sau altfel, puţin (de tot) ne vom supăra, încă şi mai puţin ne vom revolta. Vom merge înainte, în orice componenţă, de dragul viitorului. ONG-urile vor face declaraţii. Dure, dar inerte. Vor cere imperios respectarea parcursului european, transparenţă în luarea deciziilor, reforma justiţiei. Toate vor fi acceptate. Parţial. Adică foarte puţin. Aproape deloc. Dar ideile nu vor fi respinse. Dimpotrivă, în programul de guvernare se va insista pe necesitatea reformelor şi a neabătutului parcurs de vis…

The following two tabs change content below.