A-POLITICE // Scrisori persane sau Ce mai face guvernul?

MIRCEA-V.-CIOBANU
Un jurnalist străin (să-i spunem Persanul) vine la Chişinău să se documenteze: ce se întâmplă – totuşi – în Republica Moldova, o ţară asociată cu UE? Răsfoieşte paginile agenţiilor de ştiri, ale ziarelor şi ale posturilor de radio-TV şi rămâne derutat. Pe unii îi asculţi şi începi să crezi că Moldova e raiul pe Pământ (Vreau să trăiesc în Moldova! – exclamă cu sarcasm un blogger maliţios, după ce ascultă „ştirile” de la un post TV afiliat guvernării). Alţii se îngrozesc – zilnic! – de tot ce i se întâmplă acestei ţări. În faţa sediului guvernului vede nişte corturi, înţelege că se protestează şi deduce că „democraţia” funcţionează.

Intră în vorbă cu trecătorii. Unii dintre ei înjură guvernul, alţii îi blestemă pe protestatarii care „urâţesc oraşul” cu corturile lor. Persanul va mai privi o dată piaţa, de data asta dinspre scuarul de vizavi: da, imaginea nu e tare graţioasă. Dar, plimbându-se prin oraş, va vedea că acesta e urât şi acolo unde nu există corturi protestante. Va ajunge la piaţa de legume, îi va chestiona pe vânzători şi pe cumpărători. Va rămâne la fel de nedumerit: toţi au de blestemat pe câte cineva. Pe guvernanţi, pe cei din opoziţie, pe liberali şi pe comunişti, pe europeni şi pe ruşi.

Va încerca să se dumerească în rostul marşurilor celor care pledează pentru Reunire şi al discursurilor violent antiunioniste din Parlament. Va încerca să ghicească ce se ascunde după mesajul „unionist” al posturilor TV, care aparţin celui mai influent mogul, în timp ce partidul pe care îl finanţează acesta are un categoric discurs anti-unire.

După o zi de documentare, jurnalistul se alege cu opinii contradictorii şi categorice, care în nici un fel nu se lasă adunate într-un puzzle. Ajuns la hotel, deschide televizorul, face încă un tur de orizont şi rămâne tot atât de contrariat. Include calculatorul şi decide să se documenteze din prima sursă. Intră pe site-ul guvernului.

Portalul se deschide cu o galerie de fotografii, pecetluind chipul fericit al premierului în anturajul unor înalţi demnitari europeni. Aşadar, integrarea europeană e un fel de vis discret al guvernării. Informaţiile prioritare ale activităţii guvernului sunt restanţele privind implementarea Acordului de Asociere cu UE. Zilnic, ca pe bandă rulantă, site-ul guvernului produce „ştiri”.

Dar Persanul nostru este puţin dezorientat de atâtea activităţi furtunoase curente în lipsa unor strategii. Pe peretele cu planuri al actualului guvern stă afişat Planul de acţiuni al Guvernului Streleţ pentru anii 2015-2016 şi Planul de acţiuni al Guvernului condus de Vladimir Filat (!) pentru anii 2011-2014. Fie că e absurd (cum să lucrezi conform planului unui guvern pe care l-ai demis sau al unui premier pe care l-ai băgat la puşcărie?), fie că paginile sunt de interes istoric şi, dintr-o eroare sau neglijenţă, nu au fost depuse în muzeul (virtual) al guvernului.

Să însemne că guvernul, în general, nu are niciun plan!? Că improvizează, în fiecare zi, în funcţie de dispoziţie? Sau că dispoziţia şi dispoziţiile vin, în fiecare zi, din altă parte? Cum se simte poporul, având un timonier care navighează… unde-l duc valurile?

Ce va înţelege despre noi, ce va deduce din această vizită de informare jurnalistul străin? Deşi, într-o ţară în care o instanţă judiciară modifică Legea Fundamentală, un grup particular de deputaţi decide când vom alege şeful statului, iar comisia electorală anulează opinia unui sfert din numărul electorilor care au participat la ultimele alegeri parlamentare, ce l-ar mai mira?

… Derutat definitiv de această planetă stranie pe nume Republica Moldova, jurnalistul nu mai ştie ce surse să mai consulte. Accesează un buton care îl trimite explicit la un nume ce i se părea straniu, dar care i se impune pe retină tot mai real: Planeta Moldova. Un fel de rap/ hip-hop autohton îi limpezeşte tabloul: „Avem di tăti…”
„Şi di tăţ’…” – îi vine în minte Persanului nostru, contaminat irevocabil de realităţile noastre. O imprecaţie într-un slang mai presus decât orice normă.

The following two tabs change content below.