A-POLITICE // Salvând cetatea ori Schimbarea schimbării

MIRCEA-V.-CIOBANU

Oricine dintre cei care duminica trecută au votat „patriotic” şi „european” ar fi putut spune: „din cauza mea” (nu „datorită”!), Dorin Chirtoacă a câştigat primăria capitalei pentru încă patru ani. Or, lumea s-a mobilizat nu de dragul lui Dorin, ci ca să nu cedeze capitala ruşilor.

Nimeni din echipă nu a adus argumente în favoarea acestuia. Toate motivaţiile au fost exclusiv întru salvarea cetăţii. Nu am avut dileme în privinţa candidatului. Problema era dacă să merg(em) ori nu la votare. Ne-am dus din inerţie tâmpă, aşa cum ne îndemnau lozincile sovietice (pe care le ironizam cândva!): „să-mi fac datoria de cetăţean”. Mai votasem, adevărat, cu Chirtoacă şi în alte rânduri, dar atunci investeam în el (şi) anumite speranţe. Acum nu. Doar elan patriotic.

Şi tocmai prin această implicare nesinceră trădam spiritul de cetăţean. Ne-au convins să mergem la vot oponenţii agresivi ai lui Chirtoacă, convertiţi fără voie în agenţii lui electorali, lucrând pentru el; ne-au convins steagurile roşii şi stelele roşii, care au împânzit oraşul, speriindu-ne că aşa va fi de acu înainte, dacă o votăm pe Zina-Carabina… Ne-au convins prietenii (inclusiv cei convenţionali şi virtuali). Ne-a convins colegul N. N. (ghiciţi cine-i), cu un text simplu, explicativ, fără să-l menajeze pe indolentul edil, fără falsă panică şi fără false argumente. Aş fi preferat, desigur, să-mi vorbească în felul acesta chiar candidatul.

Singurul care nu a vrut să mă convingă a fost primarul (de PL nici nu se discută, el a fost fie în afara jocului, fie a jucat categoric împotriva primarului, atunci când s-a implicat). De o aroganţă bleagă, primarul nu a avut nici argumente, dar nici dorinţa de a convinge. Toate „atuurile” i s-au redus la: a) iluminarea drumului de câmpie spre aeroport şi b) panta beată, numită „stradă pietonală”. E tot de ce a fost capabil.

Lucrurile par a fi mult mai grave decât ne închipuim. La început crezusem că tânărului primar îi lipseşte (doar) experienţa. Apoi am văzut că nu are competenţele necesare unui manager. Mai apoi am înţeles un amănunt simplu şi straşnic: el pur şi simplu nu poate! Bine, dar experienţa se adună, competenţele se formează, impotenţa se tratează. Tragedia e în lipsa voinţei. A libidoului.

Primarul-candidat şi-a dorit înfrângerea. Pregătise şi explicaţiile de rigoare: „mâna Moscovei”, „Platforma DA”, „mancurţii”. Cred că îşi visa martirajul mai mult decât îşi dorea victoria. L-o fi tentat alura de etern opozant-martir a PL-ului. Acum se conturează limpede că această, mediocră pe toate liniile, platformă „liberală”, anunţată ca patriotic-românească, raportată la fapte reale, e una sterilă în toate sensurile.

S-ar putea să nu am dreptate? Mi-aş dori asta! Rămâne doar ca „nou-alesul” să demonstreze. Dar primele declaraţii postelectorale ale lui Dorin Chirtoacă denotă că el nu a înţeles nimic din ce i s-a întâmplat. El nici măcar nu s-a priceput să mulţumească celor care l-au votat, fără ca el să aibă vreun merit. Am fi sperat la vreo schimbare a schimbării. Zadarnică speranţă! Alegătorii din municipiu au acum aceeaşi senzaţie amară, pe care a avut-o „electoratul proeuropean” în toamna lui 2014.

Un coleg afirma, acum câtva timp (nemulţumit de acţiunile „Platformei DA”), că revoltele stradale nu sunt binevenite, de vreme ce avem la îndemână „metoda democratică” a scrutinului. Şi tot el ne îndemna, mai adineauri (tocmai când a venit timpul să taxăm electoral incompetenţa!), să votăm „raţional” (sic!) vectorul, pentru că, vezi Doamne, capitala e un oraş de pe linia frontului! Dar frontul acesta e foarte… simbolic. Şi nimic occidental nici în oraşul de până acum, nici – cu acest primar – în cel de mâine! La o analiză atentă se poate observa că Dorin Chirtoacă e din categoria aventurierilor politici. Cum este, d.e., Renato Usatîi, fratele lui, în oglindă estică.

P.S. Alegerile din acest an şi cele din toamna trecută au demonstrat că „vectorul estic” nu mai ţine. Nici pentru unii, ca argument, nici pentru alţii, ca sperietoare. Am însuşit oare – cel puţin – această lecţie?

The following two tabs change content below.