A-POLITICE // O sută de zile ale Guvernului Gaburici

MIRCEA-V.-CIOBANU

S-a încheiat „perioada de graţie” (apropo, ea se acordă pentru rodaj sau pentru testarea sistemului?) a guvernului născut de ciudata coaliţie democrat – liberal-democrat – comunistă. Ar trebui să se dea dezlegare la criticile necruţătoare. Ar fi însă un îndemn inutil. Sărmanul guvern (recte: sărmana guvernare!) şi bietul prim-ministru nu au fost cruţaţi nici în perioada de acomodare.

Adevărat, nu s-au prea făcut analize ale faptelor şi proiectelor executivului (nici nu ştiu cât de mult interesează pe cineva eficienţa guvernului ca entitate distinctă), criticile cumulându-se mai mult pe episodul ilar-detectivist legat de actele de studii ale prim-ministrului. Opoziţia parlamentară liberală a călărit doar acest subiect. Iar stânga socialistă s-a legat, aproape exclusiv, de hoţia de la cele trei bănci (care nu e o responsabilitate exclusiv guvernamentală).

Saga cu diplomele prim-ministrului se mai bucură de audienţă. Dar dacă se va dovedi că premierul nu are studiile necesare, ar fi o tragedie naţională? Deloc! În măsura în care şeful executivului şi-ar face meseria mai bine decât licenţiaţii cu acte în regulă, de ce i-am reproşa ceva? Acum, după mai bine de trei luni de activitate, nu mai contează atât de mult studiile dubioase ale premierului sau, dimpotrivă, succesele sale de la Moldcell şi Azercell. După cum nu contează prea mult nici simpatiile oamenilor care l-au cunoscut în calitate de manager în business.
Dar nu Chiril Gaburici trebuie să ne fie drag, ci instituţia pe care o conduce. E una performantă? Prim-ministrul e cel care guvernează? Cât de eficient o face? Partea tristă (şi aici e de vină toată clasa politică) e că toate persoanele care au îndeplinit funcţia de prim-ministru de la independenţă încoace au devenit cumva personaje anecdotice.

Bine, am putea să ne amintim că premierul a dat dovadă de un fel de curaj, dispunând să se cerceteze cazurile de hoţie (băncile şi aeroportul). El şi-a arătat disponibilitatea să se întâlnească cu protestatarii platformei DA, luându-i cumva prin surprindere pe aceştia, or la noi guvernanţii nu se prea ostenesc să se întâlnească cu lumea nemulţumită. A fost nostimă şi declaraţia sa că ar fi ieşit şi el să protesteze (sic!), dar nu ştia ora (şi locul?) întrunirii. E doar de ochii lumii? Gaburici e o piesă inertă a angrenajului? Sau e membru al echipei, participând la regizarea spectacolului şi la administrarea discret-fariseică a „crizei băncilor” de către acelaşi comandament, care pune responsabilitatea pe un singur ţap ispăşitor? Greu de spus. Dar ce ar fi de reproşat prim-ministrului în acest sens?

Dintr-o altă perspectivă, ni se desenează un guvern de mucava şi un prim-ministru agramat şi fără personalitate. O ţară butaforică, falimentară pe toată linia, jefuită fără milă şi administrată de un clan criminal. În acest context, mai contează persoanele ce deţin formal vreo funcţie, dacă toate nu sunt decât nişte simulacre ale unei guvernări?

Circulă opinia (cum ar fi: „merge vorba”) că Gaburici ar fi fost numit în funcţie doar pentru a torpila accederea lui Leancă. Acum maurul ar putea să plece, odată ce şi-a încheiat isprava. Debarcarea tehnică s-ar produce simplu: protagonistul a declarat că nu se ţine de această funcţie. I se pot invoca studiile lipsă, pot fi puse pe seama lui iminentele eşecuri economice, precum şi deciziile secrete privind subvenţiile acordate băncilor falimentare. Dar şi starea gravă a agriculturii. În fine, aprobarea fără votul parlamentului a bugetului anual.

Şi atunci încercările de a evalua activitatea guvernului vor fi eforturi zadarnice (poate din acest motiv nimeni nu o face?). Se evaluează guvernarea, nu guvernul. Administrarea, nu administraţia.

Dacă faţa adevărată a guvernării e criza pe toate liniile (o evaluare externă negativă fiind şi pesimista declaraţie a Summit-ului de la Riga), cine ar paria azi pe mârţoaga acestei guvernări, fie şi cu un premier, în general, simpatic? Dacă mâine comandamentul decide să-l lase la vatră, cu ce rămâne în istorie actualul cabinet?