A-POLITICE // Miza tinerilor // Mircea V. Ciobanu

MIRCEA-V.-CIOBANU

La deschiderea anului şcolar dintr-o instituţie de învăţământ, un om cu experienţă (şi carieră prosperă) i-a surprins pe cei prezenţi cu o opinie paradoxală: „Până acum, oricine mi-ar fi solicitat un sfat util, l-aş fi trimis la un om bătrân şi înţelept. Azi, nu mai sunt atât de sigur de eficienţa unui asemenea sfat şi l-aş trimite mai curând să-i întrebe pe cei tineri”. Dincolo de faptul că totul e relativ (contează sfatul bun, eficient pentru contextul dat, nu statutul sfătuitorului) şi că nimic nu trebuie absolutizat, este ceva de gândit aici.

Trăim într-o lume deschisă, neordinară, cu provocări care solicită soluţii mai puţin obişnuite. Şi, în niciun caz, inerte. Veşnica trimitere la „tradiţie” nu mai merge. Nu mai este un panaceu, bun pentru orice situaţie. Reperele înţelepciunii milenare trebuie privite fie filosofic, fie contextual. Altfel, de ce mai ai cap pe umeri, dacă vei urma papagaliceşte ceea ce au făcut alţii, în trecut? Trecutul trebuie cunoscut, şcoala lui trebuie bine însuşită. Însă nu pentru a-l repeta! Dimpotrivă, greblele istoriei trebuie evitate. Soluţia – e o axiomă – se află întotdeauna în viitor.

Spuneam cu altă ocazie că o reformă sistemică autentică o poate face doar cineva din afara sistemului. Apropo, subiectul care revine mereu în discuţie privind aducerea unui procuror european ori a unor anchetatori de la DNA în fruntea CNA e din aceeaşi casetă logică: sistemul se va opune şi va câştiga (adică va rămâne ne-reformat) atâta timp cât „reforma” va fi (doar) mimată de oamenii acestuia. Povestea cu purtatul sclavilor prin deşert, pentru a scoate din ei rămăşiţele gândirii de rob, poate fi rezolvată şi în mai puţini ani decât în cei 40 biblici, din povestea cu Moise. E suficient să schimbăm factorii de decizie, să-i înlocuim cu tineri care nu au complexe. Şi nu au angajamente faţă de trecut.

Îmi amintesc şi de o altă reacţie „pedagogică” faţă de ecuaţia tineri-bătrâni. O profesoară se plângea, disperată, într-o cancelarie: „Uitaţi-vă la aceşti tineri: ei nu ne mai seamănă!”. Mă gândesc că, în mod normal, ar trebui să ne bucure faptul că tinerii sunt altfel decât noi, că ne depăşesc, că îşi găsesc propriile căi de afirmare. E un motiv de optimism, nu de disperare. Cu excepţia cazurilor, bineînţeles, când noi suntem atât de ideali şi când am construit o lume atât de bună, încât mai bine nu se mai poate. Dar înţelegeţi că asta nu e despre noi. Contabilizând rarele succese internaţionale ale concetăţenilor noştri, vom descoperi că protagoniştii harnici, talentaţi, perseverenţi ai performanţelor sunt, aproape în toate cazurile, tinerii.

Dacă vă mai amintiţi, o echipă politică venise într-o campanie şi chiar obţinuse succese electorale, lansând cuvântul fermecat „schimbarea!” (iar a doua oară intensificându-i efectul cu formula: „Schimbarea până la capăt!”). Nu s-a mai schimbat decât faţada, iar gluma cu „schimbarea până la capăt” a fost una de prost gust. Azi, partidul respectiv îşi demonstrează nu numai un conservatorism anacronic, ci chiar un caracter retrograd. Ce s-a întâmplat, de fapt? „Tinerii” din partid au îmbătrânit subit, iar la o privire atentă s-a dovedit că deciziile le luau întotdeauna bătrânii.

Generalizând (nu-mi place operaţia, dar face parte din exerciţiile logice), am putea spune că cea mai bună soluţie e colaborarea. Bătrânii sunt cei care ar putea să (ne) spună cum nu se mai poate, iar tinerii sunt cei care (ne) vor arăta cum/ că se poate. Adevărat, aici e nevoie de o precizare: vorbim despre tinerii aleşi pe criteriul performanţelor profesioniste, nu al fidelităţii sau al altor criterii de familie (cu sau fără ghilimele). Şi, nicidecum, nu îi am în vedere pe tot soiul de comsomolişti crescuţi pe drojdiile partidului.

Un proverb georgian spune că bătrânii trăiesc cu amintirile, iar tinerii cu speranţele. Speranţele şi şansele ar fi, astfel, miza tinerilor. În acest sens, dacă duelul dintre protestatarii de azi şi guvernare e o luptă pentru tineri, contează cine va veni cu un program mai seducător.

Cine dintre ei le va desena mai convingător viitorul.

The following two tabs change content below.