A-POLITICE // Evadarea în bibliotecă

MIRCEA-V.-CIOBANU

În semn de protest faţă de prăbuşirea – nu doar dizgraţioasă, ci şi de-a dreptul fetidă (cum vă place sinonimul pentru „greţoasă”?) – a clasei noastre politice (cu tot cu scenă!), am să evadez între cărţi. Or, acestea au fost inventate pentru ca oamenii să fugă din realităţile insipide (iată de ce URSS era o „ţară a cititorilor”) în lumi alternative. Mai deştepte, mai frumoase, mai coerente.

Când plecam la Târgul de Carte Gaudeamus, chiar evadam dintr-o ţară dusă cu pluta. Târgul confirma: spaţiul cultural românesc există, cartea ocupă aici un loc de cinste, se editează noi şi impresionante titluri. Scriitorii şi editorii basarabeni sunt parte a acestui spaţiu, tipărind, lansând, adunând cititori.
Nici la Chişinău nu au dispărut evenimentele legate de carte. Fostul ambasador al Poloniei la Bucureşti şi Chişinău, Bogumil Luft, şi-a lansat recent volumul editat la Polirom (şi comentat deja în „Contrafort” şi „Ziarul naţional”): Românii în căutarea unui happy end.

Uniunea Scriitorilor şi-a lansat „Revista literară”. Am fost dublu sceptic în privinţa ei, or, toate revistele literare de la noi sunt, implicit, reviste ale USM, de vreme ce acolo îşi tipăresc textele membrii ei. Iar o revistă omnivoră, care i-ar publica pe toţi fără discernământ, ar fi fost o publicaţie fără faţă. Iată însă că au apărut, concomitent, primele două numere şi – mă predau! – revista este interesantă în cea mai mare parte.

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a încheiat programul „Chişinăul citeşte”. Arcadie Suceveanu a intrat pe rol cu o bijuterie editorială, În cămaşă de cireaşă (Editura Litera, ilustraţii: Stela Damaschin). Micii cititori au avut prilejul să şi discute cu autorul, un poet original, om de cultură şi maestru al comunicării. Cireaşa de pe tortul titlului este Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Felicitări!

Un eveniment aparte a fost şi lectura asistată de discuţii asupra cărţii Petale de mac de Mihail Curicheru. Nuvela prozatorului interbelic, care a cunoscut calvarul deportărilor, a fost prezentată cititorilor-adolescenţi de fiica acestuia, Elena Curicheru-Vatamanu, soţie a regretatului poet şi savant Ion Vatamanu (şi mamă a Leontinei Vatamanu, cineast şi manager cultural). O dinastie de artişti s-a produs în acest program.

Cititorii adulţi au descusut romanul lui Emilian Galaicu-Păun Ţesut viu. O sarcină deloc uşoară, textul fiind o broderie sofisticată, în care s-au împletit nu numai destine şi evenimente politice, dar şi niveluri structurale complexe ale limbajului, de la cel real (până la brutalitate), până la cel mai migălos şi rafinat cuvânt lucrat poetic. Şi de la intertextul postmodern până la hypertextul păienjenişului virtual universal. Strădaniile cititorului de a descâlci un goblen modern, cu multe noduri şi semne, s-au răscumpărat odată cu descoperirea unui univers fascinant, a unui text pe potriva unor competenţe de lectură deosebite. Recompensa au fost (şi) discuţiile pe viu cu autorul cărţii, un om-bibliotecă… şi laureat al Premiului Naţional, decernat în acest an nu abstract „pentru întreaga activitate” (adică pentru prezenţă formală în spaţiul literar), ci pentru o operă concretă: volumul antologic Arme grăitoare (Editura Cartier).

Revenind în lumea profană, ea ne pare de fiecare dată mai proastă decât am lăsat-o când am intrat în cărţi. Ne întorceam în ţară, după Târgul de Carte de la Bucureşti, noaptea. Înainte de a ajunge în vamă, ne întâmpină o luminiţă: un magazin din reţeaua Duty free. La intrarea în ţară (nu la ieşire)! Cine găseşte aici un suport logic, rog să mi-l explice. Kafka e depăşit.

Şi dacă tot am atins auzul cu asocieri, amintesc cititorului din mine de cartea Aurei Maru Du-te free, care a luat Premiul Tineretului (dacă juriile vor fi mereu atât de inspirate, premiile ar putea deveni sugestii de lectură).
…Iar despre tot ce rămâne în afara cărţilor nu pot decât să parafrazez: du-te free, lume fără căpătâi! Du-te, învârtindu-te!

The following two tabs change content below.