A-POLITICE // Alegerile locale: parada personalităţilor

MIRCEA-V.-CIOBANU

Parlamentarele trec sub semnul promisiunilor, lozincilor, al „doctrinelor”. Omul ales nu contează (de alegător nu mai spun). Contează sloganul, steagul, vectorul geopolitic. Împărţită în „ai noştri” şi „ai lor”, ţara face echilibristică pe acest meridian zero dintre Est şi Vest, ca un artist care merge pe sârmă. Chiar şi cei care votează „pragmatic”, de dragul unor pomeni materiale, tot aleg ideea abstractă. Un fel de „ai noştri” cei mai darnici… dintre „ai noştri” cei mai buni.

Scrutinul local permite însă alegerea persoanei. Spre deosebire de alegerile pe lista partinică, în care poate fi inclus şi un cal (împăratul roman Caligula, într-un gest de dispreţ faţă de Senat, îl făcuse senator pe Incitatus, calul său), alegerile locale se fac pe un alt criteriu. Aş zice chiar că se fac pe un criteriu invers. Aici lumea votează oameni care ar putea să facă ceva, care au convins că pot să rezolve chiar ei problemele comunităţii. În situaţia dată, cu potenţialul existent. Aici partidele s-au obişnuit să promoveze omul cu şanse (nu să-i creeze acestuia şanse, prin acordarea sprijinului politic). La alegerile locale, partidele susţin omul susţinut de comunitate. Speculează această încredere, această şansă a omului concret.

„La nivelul ţării” nimeni nu ştie cine se face responsabil de toate. Nimeni nu va afla niciodată nici cine este protectorul hoţilor care au prădat vistieria statului, nici numele celor care au decis numirea în funcţie a actualului premier, nu îi va cunoaşte nici pe cei care decid acordarea de distincţii, nici pe cei care hotărăsc închiderea unor oameni în puşcărie. În lipsa unui sistem social şi economic viabil şi limpede, sunt arestaţi – ca pe timpul comunismului – oamenii care încearcă să se descurce cumva în acest haos! Or, la noi, e bine să stai cuminte. Dacă încerci să faci ceva, intri din oficiu în conflict cu mai-marii zilei şi cu „legile” (junglei) lor.
În localităţi, primarul şi oamenii din consiliu sunt cei pe care lumea îi cunoaşte şi care rezolvă problemele. Nu partidul, nu cineva care stă în spatele lor. În parlament pot să treacă partide cu lipsă cvasitotală de personalităţi (şi avem din astea!). Alegătorul local votează omul concret. Omul pe care îl cunoaşte, nu ideea abstractă. Omul care răspunde.

Cine-s cunoscuţii necunoscuţi care vânează fotoliul de primar al capitalei în acest an? Se vorbeşte despre intenţia lui Serafim Urechean de a candida. Independent, dar cu sprijinul actualei coaliţii de guvernare. Or, coaliţia – se developează chiar prin acest vacuum – nu prea are personalităţi! Uitaţi-vă cine sunt primele persoane în ierarhia politică a „noii” puteri! Încă mai înainte de ex-primarul Urechean, dorinţa de a cuceri primăria şi-o exprimase omul de afaceri Nicolai Ciornîi.

Comuniştii vor s-o propună pe Violeta Ivanov, iar socialiştii deja au decis în privinţa Zinaidei Greceanîi. Înaintarea acestor doamne la funcţia de primar denotă o lipsă de siguranţă în aceste partide. PCRM deja nu mai are pe cine să înainteze (membrii cu personalitate ai partidului s-au retras ori au fost radiaţi de pe listă), iar socialistul Dodon este sigur că el nu ar fi fost ales.

Nicio mişcare însă dinspre dreapta (să pun sau nu ghilimelele?). Se zvonise că noua formaţiune a lui Iurie Leancă îl va înainta pe Octavian Ţâcu, dar că acesta ar fi refuzat. Pe de altă parte, actualul primar al capitalei nu va mai avea aceeaşi susţinere ca şi acum patru sau opt ani. Chişinăul nu a devenit nici pe aproape un oraş european, funcţional, modern şi curat. În acest sens, nici el nu mai poate fi sigur. Cine ar putea să speculeze această oponenţă slabă?

Vom avea nişte oferte serioase ori ni se va impune, ca şi de atâtea ori, să alegem între „europenitate” şi „asianism”? Deocamdată, fără a aduce argumente mai plauzibile în favoarea candidaturii sale, Dorin Chirtoacă ne-a „amintit” că Moscova a câştigat bătălia pentru parlamentul RM, apoi bătălia pentru Găgăuzia, iar Chişinăul rămâne ultima redută „europeană”, pe care trebuie s-o apărăm cu orice preţ, dacă nu vrem să pierdem războiul cu Moscova.
Cum? – bineînţeles că alegându-l primar pe actualul edil!

The following two tabs change content below.