A patra cale: Kotovski

Primarul de Hâncești, Alexandru Botnari, nepoata lui Grigore Kotovski, Maria Kotovski și Igor Tuleanţev, liderul Ligii tineretului rus. Foto: ziarulnational.md

Vicepreşedintele PD, Alexandru Botnari, readuce „moaştele” lui Kotovski în atenţia publică în prag de alegeri. Cărui electorat i se adresează în speranţa că îi va câştiga simpatia şi care este reacţia oamenilor de la Hânceşti la gestul său, sunt câteva întrebări pe care le-am adresat locuitorilor de aici şi unor personalităţi din domeniul istoriei şi culturii.

Vicepreşedintele PD, primarul or. Hânceşti, Alexandru Botnari, a semnat o dispoziţie prin care i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al or. Hânceşti unui bandit, şi anume scandalosului personaj Grigori Kotovski. Botnari nu s-a lăudat cu isprava sa, aceasta fiind dată publicităţii de nepoata moscovită a comisarului bolşevic, Maria Kotovski, care a venit la Chişinău pentru a participa la o conferinţă organizată de Igor Tuleanţev, liderul Ligii tineretului rus, pe tema: „Grigori Kotovski şi statalitatea moldovenească”.

Scriitorul Andrei Ţurcanu remarca într-o postare pe FB că gestul primarului de Hânceşti „face parte dintr-o campanie largă de restaurare a unui mit sovietic, fiind, de fapt, o strategie de fondare a unei ideologii pentru „noua” statalitate criminală de azi”. „(…) Iată calea care ni se indică şi ni se deschide ca o lumină de viitor”, observă pe o notă ironică scriitorul.

 Un bandit ordinar

Academicianul Demir Dragnev, care a studiat biografia lui Kotovski, susţine că acesta a fost şi rămâne un simbol al banditismului şi hoţiei. „Banditismul acesta a fost material, prădând, dar a fost şi un banditism politic. Kotovski a fost cel care a insistat să formeze Republica autonomă transnistreană, ca centru de propagandă, pentru a ocupa mai uşor Basarabia. Kotovski nu s-a sinchisit să prade până şi unele spitale. Când a fost întrebat de ce a prădat spitalul de la Costiujeni, a spus: «Păi am vrut să mă duc în America, să-mi fac o viaţă nouă». Deci, e vorba de un bandit ordinar”.

De asemenea, Demir Dragnev se arată uimit că actualul primar a decis să-l declare post-mortem „cetăţean de onoare al oraşului”. „Mă miră că i s-a conferit acest titlu. Se vede că acest primar, Botnari, a făcut-o din necunoaşterea istoriei. A rămas sub impresia tradiţiilor sovietice, când Kotovski era glorificat, ridicându-i-se monumente. El a crezut că e vorba de o personalitate marcantă. În realitate, e vorba de un hoţ ordinar, care prăda oamenii de rând”, mai spune istoricul.

Grigore Cobzac: „Un model de comportament pentru membrii PD”

Stupefiat de decizia primarului de Hânceşti este şi fostul preşedinte al raionului Hânceşti, deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac. Potrivit lui, primarul a comis un abuz în acest caz, or titlul de „cetăţean de onoare” se conferă doar prin decizia consiliului orăşenesc. În cazul dat primarul a luat de sine stătător decizia semnând o dispoziţie prin care l-a ridicat pe hoţ la rangul de erou. „Sora lui Kotovski a trăit în satul Cărpineni lângă bunica. L-am întrebat pe tata cine e acest Kotovski, noi am învăţat una, mai târziu au ieşit alte detalii la iveală. I-a dat o caracterizare scurtă: a fost un bandit care a început cu aceea că le fura mâncarea oamenilor care se duceau pe două, trei zile cu căruţa la câmp. Toţi ştiau că el le fură mâncarea şi îşi bate joc de femei. Aşa o faimă avea”.

Deputatul mai spune că nu e de mirare că democraţii, în loc să-l condamne, îl venerează. „Ei îl readuc în rang de erou şi îl oferă drept model tinerilor de azi. Nu e  de mirare că au ales acest model de comportament pentru membrii PD. Fac ce vor, nu au teamă nici măcar că ar putea fi taxaţi de electorat”.

 Atrasă de „legende”

Ana Plăcintă, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din or. Hânceşti, afirmă însă că nu vede nimic condamnabil în decizia primarului. „Unele legende despre Kotovski sunt frumoase, altele nu. Cineva îl consideră un brav haiduc, alţii – că ar fi un hoţ la drumul mare. Mie, în calitate de profesoară de limba română, îmi plac mai mult legendele frumoase. M-a impresionat şi filmul făcut de cineaştii ruşi despre comandantul Kotovski. Îl arată ca pe un adevărat erou şi bărbat onorabil. Nu exclud că istoricii cunosc mai multe detalii din biografia acestuia, eu însă nu văd nimic rău că este onorat”, a spus directoarea.

Renaşterea moaştelor, regizată de Kremlin

Scriitorul Vladimir Beşleagă pomeneşte de Kotovski în cartea sa „Tata Vasile”, mai bine zis în ce circumstanţe a murit acesta. Într-o zi de vară în localitatea Ciobanca, marele fustangiu şi muieratic Grigori Kotovski a încercat să o abuzeze pe nevasta ordonanţei sale şi acela i-a tras un glonte în inimă. „Kotovski a fost un mare depravat şi un criminal. Nici sovieticii nu au îndrăznit să-l onoreze pe acest „erou” cu titlul de „cetăţean de onoare”. Primarul acesta se vrea mai catolic ca papa. Să-i fie ruşine! Kotovski a tăiat, a ucis oameni, a prădat. A fost ridicat la rang de erou al războiului civil şi Lazo, dar acela a avut un destin tragic, pe când Kotovski a fost un bandit în toată regula”, afirmă Beşleagă.

Scriitorul observă că autorităţile din Federaţia Rusă încearcă acum să reabiliteze mai multe personaje criminale. Printre acestea se numără şi Stalin. „Renasc moaştele. Se readuc în atenţia publică nişte fosile. Este un scenariu pus la cale la Moscova. Mai urmează să vedem fel de fel de chestii din astea. Se apropie campania electorală, astfel încearcă să atragă bătrânii”, a conchis Beşleagă.

Adoră luxul din bani publici

Amintim că Alexandru Botnari este primar al municipiului Hâncești din 2003. Între 2003 și 2009, a fost candidat independent, după care a aderat la democraţi şi în prezent este vicepreşedinte al PDM. Numele său figurează în mai multe scandaluri. În 2011, Botnari şi-a permis, în calitate de automobil de serviciu, o limuzină Audi Q7. Automobilul a fost procurat la un preţ de 450 mii de lei. Curtea de Conturi a dezvăluit că, în decurs de doi ani, pentru întreţinerea automobilului, conducerea primăriei a mai cheltuit 223 mii de lei. Botnari a explicat că are nevoie de un asemenea autoturism pentru o mai bună prestație în fața delegațiilor străine.

În anul curent, a fost înregistrat un scandal legat de favorizarea firmei sale, Petrocub&CO SRL, la câștigarea unor licitații, arată portalul moldovacurata.md.

În doar doi ani, Petrocub&CO SRL a obținut contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitaţiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400.000 de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hânceşti.

Alexandru Botnari a spus că aceste concursuri de achiziţii au fost transparente și că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu