A pariat 80 de lei şi a câştigat 3000 de euro

andrei bolocan.f.nadea roscovanuStrategia lui Andrei // Contraindicat celor nostalgici, romantici şi chiar celor împătimiţi de fotbal

Majoritatea dintre cei care se aventurează în acest domeniu rămân în izmene sau chiar fără ciorapi ca în cazul unei cunoştinţe de-a mele. Cu toate acestea, sunt vânturători care ştiu că scoată bani din jocurile de noroc, „dar în niciun caz pentru a-şi asigura existenţa”, după cum subliniază personajul nostru. Psihologii, la rândul lor, susţin că viaţa celor căzuţi în patima pariurilor este una ireală şi cu final tragic.

Andrei este un tânăr de peste 30 de ani, are un doctorat neterminat în istorie şi este angajat al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Nu aş spune, după comportamentul său, că este un tip căruia îi place să se aventureze, dimpotrivă, este prudent şi calculat în acţiunile sale. A început să practice jocul de pariuri la sfârşitul anilor 1990. „La început, nu ştiam la ce case de pariuri să merg. Existau atunci anumite regulamente, însă casele de pariuri stăteau prost cu banii şi cu informaţia. În ‘Sport Expres’ erau publicate unele rezultate, în internet altele, iar internet-cafe-urile erau încă puţine. La începutul anilor 2000, domeniul era încă rudimentar, însă lucrurile totuşi au evoluat, de atunci banii sunt achitaţi în termenele stabilite”, relatează Andrei Bolocan.

A început „cătinel”

zenitA început să parieze pentru că este pasionat de sport, „în copilărie, colectam toate numerele ziarului sovietic ‘Sovietski sport’. Datorită acestui fapt, consider că nu sunt absolut străin fotbalului. De exemplu, ştiu cum joacă Portugalia, Brazilia, am unele echipe preferate, de exemplu, Juventus, deşi nu are multe distincţii, rămân fidel acestui club”.

A ales pariurile în meciurile de fotbal pentru că nu e atât de mult expus hazardului, consideră el, ca în cazurile altor jocuri de noroc. În plus, fotbalul este atractiv pentru că cuprinde foarte multe evenimente. „Foarte mulţi pariori se înşală când spun că au nevoie doar de noroc în acest gen de pariuri. Aici contează de asemenea intuiţia, datele statistice, memoria, precum şi mulţi alţi factori: geografic, istoric, cultural etc.”, notează pariorul.

„De ce să nu joc eu cu Sassuolo?!”

 Cu toate acestea, nu neagă faptul că se expune uneori hazardului. „În unele cazuri, te bazezi în exclusivitate pe şansă, de exemplu, când am aflat de Sassuolo [o echipă de fotbal din Sassuolo, Emilia-Romagna, care evoluează în Serie B, a doua ligă de fotbal din Italia], mi-am zis: ce sună interesant. De ce să nu joc eu cu Sassuolo?!…”, râde tânărul.

A început „cătinel”, până şi-a stabilit ritmul de joc. Preferă pariurile „Expres”. Pentru cei neinițiați în acest domeniu, „Expresul” este un bilet pe care sunt plasate mai multe meciuri, până la 15. Pariorul trebuie să selecteze echipele învingătoare. Avantajul „Expresului” este că se calculează în progresie aritmetică, coeficientul final înmulţindu-se cu suma de bani pe care ai plasat-o ca pariu.

„Pentru mine, Expresul este potrivit pentru că nu pot paria sume mari, atunci când faci pariuri mari, rişti să falimentezi. Pariurile sunt un hobby pentru mine, de aceea nu am probleme în familie, cheltui în acest sens doar un procent mic din salariu. Dacă am o echipă favorită şi dacă am 1000 de lei în buzunar, nu voi paria niciodată întreaga sumă, 5%, 10%, da, mai mult nu. Şi nici altora nu le sugerez să o facă”, menţionează tânărul.

Liverpool şi Benfica, în lista neagră

„Am atins coeficientul 10, am pariat zece lei, am scos 100, am atins coeficientul 20, am câştigat 200 de lei. Astfel continuu să exersez şi nici pierderile nu sunt însemnate. Pariurile, ca şi afacerile, presupun prudenţă şi anumite responsabilităţi. Toate câştigurile le priveşte ca supliment material la viaţa familiei sale.

Echipele pe care pariază le analizează minuţios din punct de vedere geografic, istoric şi cultural. „De exemplu, în cazul naţionalelor Turciei şi României, ştim ce fel de relaţii au avut cele două ţări, prin urmare, meciurile dintre cele două naţionale se vor desfăşura serios.

Pariorii se identifică cu jocul

„Persoanele care cad victime pasiunii jocurilor de hazard au în mare parte o discordanţă cu realitatea. Stimulul puternic de care se ghidează ei este plăcerea de a vedea cum pot obţine ceea ce îşi doresc. Ei cad într-o stare emoţională de identificare cu jocul, se regăsesc în acest joc, investesc în dorinţa de a fi parte a acestui joc. În cele din urmă, se închid într-o lume a lor, ireală, în care nu are acces fiecare”, explică psihologul Liliana Chisari.

Coeficienţii record

În experienţa sa de joc, a avut două „expresuri record” cu coeficienţii 555 şi, respectiv, 1790. Cele mai mari sume pe care le-a încasat au fost 35800 de lei (coeficientul 1790), a pariat 20 de lei, şi 111169.06 ruble ruseşti (aproximativ 3000 de euro) (coeficientul 555), pentru care a pariat 200 de ruble ruseşti (80 de lei). „Însă întrebarea corectă adresată unui parior cred că n-ar fi despre banii pe care i-a câştigat, ci ce coeficient record a reuşit să înregistreze pe parcursul experienţei sale de joc”, remarcă tânărul.

În primul caz a ghicit nouă meciuri din zece, unul dintre acestea urma să se dispute între FC Liverpool şi FC Arsenal şi a fost amânat. „Atunci chiar am avut noroc pentru că Liverpool-ul este o echipă care se află în lista mea neagră. Orice parior are o listă neagră, pentru mine aceste echipe sunt Benfica Lisabona şi Liverpool. Cel mai greu este atunci când se dispută multe meciuri, în zilele de weekend. Din cauza că meciurile sunt multe, este greu să te documentezi, în plus, apar echipe din lista neagră, cu care ai pierdut, în consecinţă, ori pariezi contra lor, ori nu pariezi deloc”, spune el.

„Dacă nu ai bani, abandonează!”

Cea mai mare sumă de bani pe care a pierdut-o la pariuri a fost 500 de dolari, „însă aceştia nu au fost ultimii mei bani”, se consolează tânărul. Pierderile au început odată cu apariţia meciurilor difuzate live, „atunci te aprinzi”. „Meciurile live sunt dificile pentru pariori, de exemplu, pentru faptul că un meci disputat la Moscova se difuzează la Chişinău cu o întârziere de 15 secunde. Casele de pariuri profită de acest timp pentru a se asigura”, menţionează pariorul. „În fine, spune el, nu trebuie să ajungi la faza de a împrumuta bani pentru pariuri, aceasta este deja dependenţă. Dacă nu ai bani, abandonează!”

În cele două „câştiguri record” a pariat mai mult pe echipe din ligile secunde, în primul caz, Serie B, campionatul italian, în cel de-al doilea, în liga secundă a campionatului olandez. „Echipele din aceste categorii vor să promoveze în prima ligă, prin urmare, nu vor ceda şi nu vor aranja niciun meci”, susţine el. În plus, preferă să facă pariuri în fotbalul feminin, „nu ştiu de ce am şansă cu echipele din fotbalul feminin”, râde el.

The following two tabs change content below.